<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En sovjetisk spionthriller

Det høres ut som en sovjetisk thriller, men saken mot de ti påståtte Moskva-spionene i USA er ingen spøk, sier tidligere amerikanske etterretningsagenter.

Publisert 2. juli 2010
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 219 ord
lead
Kreml og Moskvaelven fotografert fra en bru i Moskva. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
Kreml og Moskvaelven fotografert fra en bru i Moskva. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .

- Dette er en alvorlig, alvorlig operasjon, sier Peter Earnest, en 36-årig veteran fra den amerikanske etterretningstjenesten CIA.Amerikanske medier har fokusert på de tilsynelatende uskyldige livene de spionsiktede levde, så vel som de gammeldagse metodene de brukte - som skjulte overleveringer og kodede meldinger. De ti skal ha spionert for russiske myndigheter i nærmere 20 år. Etterforskningen av spionringen skal ha pågått i over ti år.- Jeg synes det er en tendens til å fokusere på den komiske operadelen av dette, noe som er en misforståelse av hva som er poenget med en slik infiltrering som denne operasjonen er, påpeker Bruce Reidel, en tidligere CIA-offiser.- Dette er klassisk KGB-oppførsel. De stoppet aldri å spionere på USA, understreker han.De ti som er pågrepet i saken så langt, er den rødhårede Anna Chapman, som i amerikanske medier omtales som en «femme fatale», fire forstedspar og en reisebyråansatt som bodde i Arlington, hjertet av USAs forsvarsvirksomhet.Mange eksperter viser til «Rudolf Abel», en sovjetisk agent som ga seg ut for å være fotograf i New York, men som egentlig spionerte på amerikanske atomhemmeligheter for russerne på 40- og 50-tallet. På nettsidene til etterretningsgruppen CI Centre i Washington står det at russerne fortsatt spionerer på USA slik de alltid har gjort.- Mens spionromaner er en morsom virkelighetsflukt, er denne saken en oppvekker, skriver de.