<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Da kan kronen styrke seg mer enn vi tror

Nordea Markets ser for seg en beskjeden renteoppgang, og en fortsatt sterk krone fremover. Boligprisene vil spille en avgjørende rolle.

Publisert 31. aug. 2011
Oppdatert 31. aug. 2011
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 361 ord
lead
Penger - Foto: Scanpix
Penger - Foto: Scanpix

I siste utgave av Økonomisk Oversikt, lagt frem i dag, skriver Nordea Markets at faktorene som påvirker Norges Banks rentesetting er vesentlig endret de siste 1-2 måneder.- Renteforventningene internasjonalt har falt kraftig, vekstutsiktene er klart svekket samtidig som finansuroen har gitt høyere pengemarkedsrenter selv om Norges Bank har holdt styringsrenten uendret. Mindre press i norsk økonomi reduserer også behovet for tilstramninger i pengepolitikken.- Når vi samtidig venter uendret styringsrente i eurosonen til 1. kvartal 2013, uendret rente i USA og Storbritannia til sommeren 2013 og rentekutt i Sverige neste år, tror vi ikke Norges Bank vil heve renten før sommeren/høsten 2012, skriver sjeføkonom Steinar Juel.Hele rapporten her. Se gårsdagens sending på HegnarOnlineTV her.- Norges Bank ønsker renten opp Nordea venter bare to renteøkninger i 2012 og tre økninger i 2013.- Så selv i slutten av 2013 anslås Norges Banks styringsrente å være på moderat nivå, 3,5 prosent, legger Juel til.Men selv med utsikter til uendrede renter internasjonalt, ihvertfall frem til slutten av 2012, tror Nordea Norges Bank vil ønske rentene opp i Norge av hensyn til innenlandske forhold.- Faren for at kronen vil styrkes mye vil begrense oppgangen. Nedjustert anslag for vekst og inflasjon tilsier også at det innenlandske behovet for renteoppgang er dempet. Fortsatt sterk boligprisvekst neste år trekker imidlertid andre veien.- Det er fortsatt uklart hvor mye vekt Norges Bank legger på faren for ubalanser, for eksempel i form av høy gjeld og boligprisvekst. En mer eksplisitt vektlegging av slike hensyn kan gi flere renteøkninger enn vi anslår, og risiko for sterkere krone, skriver sjefanalytiker Erik Bruce.- Kronen vil fortsatt være sterk Han påpeker videre at kronen har holdt seg bra oppe, gitt utviklingen i rentedifferansen og uroen i markedene.- Vi regner med at kronen fortsatt vil være sterk de kommende årene, godt hjulpet av at Norges Bank antas å være den første sentralbanken hos våre viktigste handelspartnere som setter opp renten.- At Norges Bank vil gå fortere frem dersom kronen svekkes, begrenser risikoen for en varig kronesvekkelse. Skulle vi imidlertid få en stor finansiell krise med kraftig fall i risikoappetitten kan kronen rammes som i 2008. I et slikt krisescenario vil Norges Bank neppe sette opp renten, avslutter Bruce.