<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leger fratas reservasjonsretten

Fastlegene kan ikke lenger reservere seg mot å utføre enkelte oppgaver av samvittighetsgrunner. Dermed kan de ikke lenger si nei til å henvise kvinner til abort.

Publisert 6. feb. 2012
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
lead
Lege - Foto - Scanpix
Lege - Foto - Scanpix

Det er i et nytt rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet at det fastslås at fastleger ikke har rett til å reservere seg mot visse oppgaver av samvittighetsgrunner, skriver Bergens Tidende.I tilfeller hvor en pasient ønsker abort, starter vanligvis den formelle prosessen hos fastlegen, og begjæringen om abort må underskrives av både fastlegen og pasienten.Fastlegene Gunnhild Felde og kollega Eilif Haaland har et kristent livssyn og sier de nå blir stilt overfor et stort, etisk dilemma. De mener reservasjonsretten er en menneskerett- Å skrive under på en slik begjæring ville for meg være å undergrave min dypeste overbevisning og i strid med legeetikken. Hvert trinn i abortprosessen bygger på det forrige, og min underskrift som lege ville bli både et juridisk og etisk forsvar for svangerskapsavbruddet, sier Haaland.Olav Fredheim, leder i Norges kristelige legeforening, mener det er overraskende at fastlegene fratas reservasjonsretten, mens helsepersonell på sykehus fortsatt kan reservere seg mot å delta i abortinngrep.Han mener fastleger med samvittighetskvaler enten må slutte som fastlege, fortsette som før og ta sanksjonene som eventuelt måtte komme, eller handle i strid med egen samvittighet.- Veldig mange av våre medlemmer signaliserer at det siste er uaktuelt, og det vil i praksis bety et yrkesforbud. Disse legene må enten si opp stillingen sin, eller bli presset ut, dersom de velger å fortsette som før, sier Fredheim.