<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NRK klaget inn til PFU for overhøring av møte

Som ventet har Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg etter at en journalist uforvarende overhørte et møte i kommisjonen.

Publisert 26. juni 2012 kl. 06.59
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

Leder Tarjei Rygnestad i DRK hadde uforvarende åpen telefonlinje til NRK under deler av møtet 20. desember i fjor der den første sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik ble diskutert.Dagen etter møtet fikk DRK-lederen forelagt opplysninger om at det var stor uenighet i kommisjonen om rapporten. Han fikk etter hvert også forelagt direkte sitater fra møtet.Påstander om at møtet ble avlyttet av NRK, ble bestemt avvist, men den 13. juni ble det likevel klart at NRK hadde lyttet til deler av møtet via Rygnestads telefon. Rygnestad opplyste fra vitneboksen i Oslo tingrett at DRK hadde politianmeldt saken for å finne ut hva som hadde skjedd.Nå har kommisjonens leder klaget NRK inn for PFU, skriver Dagens Næringsliv.Flere tillitsbruddI klagen til PFU skriver Rygnestad blant annet at «Kommisjonen er av den oppfatning at NRK har begått flere tillitsbrudd i nærværende sak og da særlig ved å bryte det presseetiske hovedprinsippet om å opptre åpent og med klare premisser i det journalistiske arbeidet.»Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold uttalte til NTB da overhøringen ble kjent, at NRK absolutt burde ha sagt fra og at dette er «et opplagt brudd på god presseskikk.»- Alle har vel opplevd å ringe til noen og at den andre har glemt å legge på. Normalt legger man jo på, men jeg vil ikke laste journalisten for ikke å ha lagt på umiddelbart, sa Kokkvold. Han var derimot krystallklar når det gjelder hva NRK burde ha gjort.- NRK burde etterpå ha ringt den man ringte til, og gjort ham oppmerksom på hva som hadde skjedd. Det er et absolutt krav i tilknytning til bruk av falsk identitet og skjult kamera, som dette kan sammenlignes med.Felt i Haga-sakenNRK ble felt i PFU for urettmessig bruk av skjult mikrofon i saken der tidligere Senterparti-leder Åslaug Haga ble avlyttet og kringkastet via en mikrofon som hun ikke visste sto på.Tarjei Rygnestad gjentar overfor Dagens Næringsliv at det ikke var noen uenighet om konklusjonen fra kommisjonen.- Og hadde vi etter møtet fått vite hvor NRK hadde opplysningene sine fra, er det ikke sikkert vi hadde politianmeldt saken eller meldt den inn for PFU, sier han.