<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny standard for klimamerking av fisk

En ny norsk standard skal dokumentere hvor mye, eller lite, vi påvirker klimaet ved å spise sjømat.

Publisert 18. juni 2013
Oppdatert 17. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 1 ord
+ mer
lead
Foto: Finansavisen
Foto: Finansavisen

Standarden er utviklet av Standard Norge etter initiativ fra Fiskeri- og kystdepartementet, og ble lagt fram på en pressekonferanse tirsdag.Sjømat er i utgangspunktet klimavennlig sammenlignet med andre matvarer, ifølge Standard Norge.Men dersom sjømaten skal markedsføres som klimavennlige alternativer til kylling og biff må klimapåvirkningen kunne dokumenteres.Den nye standarden for klimamerking tar med alle fasene i sjømatens livsløp, fra fôrproduksjon eller drivstofforbruk i fiskebåten, fram til maten ligger i butikken. Miljøbevisste forbrukere skal få vite hvor store klimautslipp fisken i disken har skapt. Og forhåpentligvis fortelle at fisk er et langt bedre alternativ enn biff, dersom en ønsker å være klimavennlig.- Denne standarden for klimaspor vil bidra til økt konkurransedyktighet der hvor slik dokumentasjon etterspørres, sier markedssjef Tove Sleipnes i Norges sjømatråd, som har vært med på å lage standarden.Standarden skal også være et verktøy for miljøforbedringer i bedriftene.Standard Norge vil fremme forslag i den internasjonale standardorganisasjonen ISO om at den nye norske standarden blir grunnlag for internasjonalt standardiseringsarbeid og får ISO-status.(©NTB)