Stavanger Aftenblad har samlet sammen tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Statens landbruksforvaltning (SLF) og Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf).Tallene viser at det totale antall jordbruksbedrifter her i landet er redusert fra 155.000 i 1969 til 46.600 i 2010. Tallet har falt ytterligere til 42.700 i 2013. Primærjordbruket sysselsetter i øyeblikket vel 47.000 årsverk.Hver bonde her i landet produserer i dag i snitt dobbelt så mye melk, kjøtt, korn og grønnsaker per årsverk som ved inngangen til 1990-tallet. Samlet kjøttproduksjon er mer enn doblet fra 150.000 tonn i 1969 til 330.000 tonn i 2013. Økt kraftfôrimport har vært avgjørende for denne veksten.Gjennomsnittsarealet per gårdsbruk økte fra 62 dekar i 1969 til 216 dekar i 2010. Og videre til 230 dekar i 2013.Antall melkebruk fra 82.000 til 15.500 fra 1969 til 2010. SLF-tall fra 2013 viser en ytterligere reduksjon til 9.500.Kraftigst har strukturutviklingen vært innen svine- og fjærfenæringen: I 1969 hadde over 40.000 gårdsbruk slaktegriser. Like mange bruk hadde verpehøner. I 2010 var tallene henholdsvis 2.200 og 1.850. (©NTB)