<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PT skjerper praksisen med mobilregulerte soner

Politiet og Forsvaret ble i fjor pålagt å varsle myndighetene når de tar kontroll over mobilnettet, men hadde før sommeren ikke varslet en eneste gang.

Publisert 21. sep. 2014
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 172 ord
lead
mobil.jpg
mobil.jpg

Hjemmelen som gir Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) adgang til å danne en såkalt mobilregulert sone, ble innført i den såkalte Ekomloven i fjor. PST og NSM fikk dermed mulighet til å ta kontroll over, overvåke og blokkere deler av mobilnettet uten å be om lov. For å sikre offentlig ettersyn ble PST og NSM pålagt å varsle Post- og teletilsynet (PT).Men tilsynet fastslo før sommeren at de i tiden som er gått etter at bestemmelsen trådte i kraft, ikke har registrert at politiet eller NSM har varslet myndigheten om at mobilregulert sone er opprettet, skriver Aftenposten. Dette er i strid med loven og derfor innskjerper PT nå praksisen.– Derfor har vi sett et behov for å klargjøre retningslinjene. Det er et lovkrav om at dette skal rapporteres. Da er det viktig at det skjer, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Post- og teletilsynet til avisen.Når kontrollen over mobilnettet overtas på denne måten, kan vanlige mobilbrukere oppleve at mobiltrafikken stopper opp. Datatilsynet mener lovhjemmelen er et alvorlig inngrep enkeltpersoners integritet. (©NTB)