<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SV: Gruveavfall i Førdefjorden en miljøskandale

SV-leder Audun Lysbakken kaller det en miljøskandale når regjeringen gir utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Publisert 17. apr. 2015
Oppdatert 17. apr. 2015
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
lead
Lysbakken_Audun.jpg
Lysbakken_Audun.jpg

– Det er en miljøskandale at regjeringen nå vil tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Havforskningsinstituttet har advart mot dette, og det kan få store konsekvenser for miljø og næringsliv i og rundt fjorden. Og regjeringen går imot flertallet i lokalbefolkningen, sier Lysbakken.Han understreker at partiet ikke gir seg i denne saken, og legger til at både SV og Venstre har foreslått at saker med så stor miljøkonsekvens må behandles i Stortinget.– Vi vil nå kreve å få denne saken til behandling. Da er spørsmålet om Ap vil vise at de kan prioritere natur og lokalmiljø foran kapitalinteresser, sier han.Utslippstillatelsen som Klima- og miljødepartementet offentliggjorde fredag, er omstridt fordi den kan innebære slutten for det eneste kjente kystgyteområdet for den truede arten blålange. Utslippstillatelsen kommer til tross for Miljødirektoratets advarsler. - Må behandles i Stortinget Samtidig opplyser Venstre på sine nettsider fredag at deres leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen, og tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (Lysbakkens SV-kollega) har levert et felles representantforslag i Stortinget.Forslaget går ut på at sakene om sjødeponier for gruveavfall i Førdefjorden og Repparfjord må behandles av Stortinget.Nordic Mining, som står bak prosjektet på Engebøfjellet, stiger rundt 60 prosent på Oslo Børs etter å ha fått grønt lys av regjeringen.På en pressekonferanse fredag sier toppsjef Ivar Fossum ifølge TDN Finans at tidligste produksjonsstart er om fire år.- Dette er en milepæl for Nordic Mining. Nå skal vi skynde oss langsomt mye arbeid og utredning gjenstår, sier Fossum.