<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Drapstallet blant de laveste på flere tiår

2015 er blant årene med færrest drap de siste tiårene.

    Publisert 5. jan. 2016 kl. 05.53
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 219 ord

    Fortsatt står drap eller dødelig vold mot partner for en betydelig del av sakene.Ved utgangen av året viste NTBs egen oversikt at politiet har etterforsket 20 drapssaker med 21 ofre. I tillegg kommer ni dødsfall der én eller flere personer er siktet for dødelig vold, og det er ikke uvanlig at politiet skjerper siktelsen underveis i etterforskningen.Mellom 20 og 50 i åretIfølge Kripos, som har ført statistikk fra 1990, har tallet på årlige drap variert mellom omtrent 20 og 50 i perioden. Dermed legger 2015 seg som ett av årene med færrest drap.Det er flere årsaker til at tallet på drap går ned, ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.– Det har å gjøre med utviklingen av legevitenskap og at sykehusene har blitt kjempegode til å behandle knivstikkinger, forteller hun til NTB.Dessuten spiller ting som helikoptertransport av de skadde inn, slik at de kan få raskere behandling, understreker forskeren.Nære relasjonerDe typiske drapene i Norge skjer der gjerningspersonen og offeret enten er i en nær relasjon eller kjenner hverandre på annen måte.I elleve av de 30 sakene der drap eller dødelig vold etterforskes, var den siktede enten på gjerningstidspunktet eller tidligere i et forhold med avdøde. Dette er omtrent slik det har vært de siste årene, ifølge Ragnhild Bjørnebekk.I ett av tilfelle er den siktede en kvinne, mens resten er menn.