<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinas kullimport fra Russland faller

Kinesernes kullimport fra Russland har falt nesten en fjerdedel siden august.

Publisert 20. nov. 2022 kl. 10.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
NED 25 PROSENT: Kina importerte mindre kull i oktober enn de gjorde i sommer. Her fra utenfor et kullkraftverk i Tongling i provinsen Anhui. Foto: Bloomberg

I oktober fortsatte Kinas kullimport fra Russland å falle sammenlignet med månedene før. 

Totalt importerte kineserne 6,43 millioner tonn med kull. Noe som er nedgang fra september, da de importerte 6,95 millioner kull og en betydelig nedgang fra rekordmåneden august da 8,54 millioner russisk kull ble bragt inn i «midtens rike».

Billig russisk kull

Ifølge Reuters er det flaskehalser i logistikken som er hovedårsaken til importnedgangen, i tillegg til en begrenset appetitt for fossilt brensel i Kina.

Men importen av russisk kull er likevel opp 26 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra tollmyndighetene i Kina. Oppgangen kommer siden Kina kan kjøpe russisk kull på billigsalg ettersom vestlige land skygger unna handel med Russland på grunn av deres krigføring i Ukraina.

Overbelastet jernbane 

Tilbudet på russisk kull har gjort at kinesiske handelsmenn har kjøpt det de klarer. Alt som kan laste kull til Kina er blitt fullbooket og jernbanen er blitt overbelastet, noe som gjør at det ikke er noen mulighet å legge til ytterligere bestillinger, skriver Reuters.

I tillegg har en lite dypp i Kinas økonomi ført til mindre kraftproduksjon og industriell etterspørsel. I oktober falt kraftproduksjonen med 0,4 prosent sammenlignet med september, og vokste bare 1,3 prosent på årsbasis, ifølge tall fra det nasjonale statistikkbyrået. Til sammenligning hadde kraftproduksjonen økt med 3 prosent på årsbasis i oktober i fjor.

Billigere fra Indonesia

Men det er ikke bare fra Russland kineserne får kullet sitt fra. Importen fra Indonesia kom på 17,96 millioner tonn i oktober, noe som var en nedgang på 13 prosent fra september, men opp 15 prosent på årsbasis.

Kullet fra Indonesia, som visstnok skal være av litt lavere kvalitet, blir favorisert i Kina på grunn av dens lave pris, siden strømleverandørene ikke får overført økte råvarekostnader til kundene ettersom Kina har innført makspris på strøm.