<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har du forkjøpsrett på familiehytta? Ikke mye lenger

Visste du om loven som snart setter kroken på døren for alle gamle forkjøpsretter? Deloitte-advokat Thorvald Nyquist peker på datoen du må merke deg.

Publisert 26. juli 2012
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 357 ord
lead
Kråkerøy. Foto: Finansavisen.
Kråkerøy. Foto: Finansavisen.

- Mine foreldre overførte familiehytta på min søster for ca. 30 år siden. Jeg og mine barn fikk forkjøpsrett dersom hun solgte den videre. Nå har hun tenkt å selge, og sier at vår forkjøpsrett ikke gjelder lengre. Kan det være riktig? spør en leser.- Både ja og nei, men her skal du være på vakt! svarer advokat og partner Thorvald Nyquist i Deloitte Advokatfirma til HegnarOnline.- Avtaledokumentet avgjør Han understreker at avtaledokumentet som ligger til grunn for forkjøpsretten vil avgjøre hvilke betingelser som gjelder.- Vi kan derfor ikke se bort fra at det er bestemmelser der som tilsier at akkurat denne forkjøpsretten har bortfalt. Ofte står det ingenting om bortfall i disse dokumentene, men det trenger ikke bety at din søster tar helt feil, fortsetter advokaten.Ifølge Nyquist har søsteren rett i det at alle gamle forkjøpsretter nå etterhvert vil falle bort, fordi de foreldes etter loven.- 1. juli 1995 trådte lov om løysingsrettar i kraft. Loven innførte et nytt prinsipp i norsk rett, og fastslår at det ikke gyldig kan avtales forkjøpsretter for mer enn 25 år. De unntakene som gjelder fra regelen, kommer normalt ikke til anvendelse i typiske familiære forkjøpsretter, forteller han.Faller bort 1. juli 2015 Partneren påpeker at denne tidsbegrensningen har delvis tilbakevirkende kraft, ettersom loven fastslår at forkjøpsretter etablert før loven trådte i kraft uansett vil gjelde i 20 år fra ikrafttredelsestidspunktet 1. juli 1995.Altså: Tidsfristen er i ferd med å renne ut.- Ettersom forkjøpsretten i ditt tilfelle ble etablert på 80-tallet og før loven trådte i kraft, vil denne bortfalle 1. juli 2015 sammen med nær sagt alle forkjøpsretter etablert før 1. juli 1995.- Dette er det få som kjenner til, og det er dessverre lite å gjøre med dette, med mindre en nå inngår en ny forkjøpsrettsavtale, sier Nyquist videre.- Feil i dag, men snart rett Advokaten forventer at det kan bli en del tvister vedrørende denne tematikken fremover.- Men etter våre samtaler med departementet, er det lite som tyder på at det vil komme noen endring i regelen. Antakelig har din søster feil i dag, men hun vil snart få rett, avslutter Deloitte-partneren overfor HegnarOnline.Følg HegnarOnline på Facebook her!