<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Plastlokk prises til 20 mill.

– Det er hundrevis av millioner av teiner på verdensbasis, og ti prosent av dem ender på havets bunn, sier Resquit-sjef Helge Trettø Olsen som priser en livbøye til 20 millioner.

Publisert 27. sep. 2019
Oppdatert 27. sep. 2019
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 450 ord
Article lead
lead
KLAR FOR HUMMERSESONGEN: Resquinit-sjef Helge Trettø Olsen (f.v.) står klar til å selge flottøren som skal redde teinene som går tapt på havets bunn. Her sammen med Kanada-sjef Erik Nobbe, TV-stjerne Sig Hansen, oppfinner Dag Frode Aasnes og teknisk direktør Per Waagen. Foto: Resqunit
KLAR FOR HUMMERSESONGEN: Resquinit-sjef Helge Trettø Olsen (f.v.) står klar til å selge flottøren som skal redde teinene som går tapt på havets bunn. Her sammen med Kanada-sjef Erik Nobbe, TV-stjerne Sig Hansen, oppfinner Dag Frode Aasnes og teknisk direktør Per Waagen. Foto: Resqunit

En gul flottør festes over rømningsluken flyter til overflaten etter en viss tid i vannet.

– I løpet av høsten kommer den med en elektronisk enhet som gir GPS-posisjon og varsling via SMS. Dermed blir den lett å finne igjen, og man unngår at verdier går tapt og at gamle teiner fortsetter å fiske, sier Helge Trettø Olsen som har tatt jobben med å kommersialisere konseptet som har fått navnet Resqunit.

TV-stjerne Sig Hansen fra Discovery-serien Deadliest Catch er hentet inn for å promotere salget. 

Hansen har også bakgrunn fra Donald Trump-programmet The Apprentice. Han er ikke aksjonær, men får royalty av salget.

7-doblet prising

– Vi solgte de første 5.000 enhetene før vi hadde produsert dem, og de neste 10.000 kom i går, og er allerede på vei ut til distributør, sier Trettø i det hummerfiskerne klargjør utstyret for årets hummersesong.

REDNINGSVEST: Den gule flottøren løsner og flyter til overflaten slik at den tapte krabbeteinen kan hentes opp slik at ikke blir liggende som en spøkelsesteine på havets bunn. Foto: Resqunit

Samtidig jakter han mellom 2 og 4 millioner kroner i frisk kapital i det prosjektet prises til 20 millioner kroner før penger - opp fra 3 millioner etter den første finansieringsrunden fra november i fjor.

I mellomtiden er det kommet 2,1 millioner kroner i offentlig støtte.

– Det er alltid en fiskesesong ett sted i verden, og vi skal videre til Spania, Storbritannia, Kanada og USA, sier Trettø.

– Myndigheter og frivillige bruker hundrevis av millioner på å rydde opp i tapt fiskeutstyr - både ved bruk av tråler og dykkere. Men ingen jobbet forebyggende før oss, legger han til.

Ti prosent mistes

Selve flottøren har en prislapp på 199 kroner, og monteres på teinene som inkludert tau og blåse har en verdi på mellom 800 og 1.500 kroner. Ifølge Trettø er det 300.000 teiner i bruk i Norge hvert år, hvorav 30.000 går tapt.

– Internasjonalt fiskes det med hundrevis av millioner av teiner, og ti prosent av disse blir mistet.

For proffiskere snakker vi om store verdier da teinene som brukes her gjerne har en prislapp på 10.000 til 15.000 kroner.

Særlig for disse mener Trettø den elektroniske sporingen er aktuell - da med en samlet prislapp for hele enheten på mellom 400 og 600 kroner.

Lover overskudd raskt

Flottørene produserer selskapet i Kina, men jobber for å få til produksjon i Sverige eller Norge.

– Emisjonspengene blir ren vekstkapital. Vi håper å knytte til oss distributører, og vil ha færrest mulig datterselskaper, sier Trettø.

Foreløpig mangler han 300.000 for å nå minstetegningen i emisjonen. Fra tidligere har de med seg en fiskebåteier og en hobbyfiskende pensjonert forretningsmann. I tillegg har Folke Hermansen-datteren fattet interesse og investert noen tusenlapper.

Løftet de har fått fra Trettø er at Resqunit skal gå med positiv kontantstrøm fra juni neste år.