<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opphever Trumps taushetserklæring

Trump-kampanjen blir tvunget til å betale 450.000 dollar og oppheve taushetserklæringene til flere hundre valgkampmedarbeidere fra 2016. 

Publisert 5. feb. 2023 kl. 11.01
Oppdatert 5. feb. 2023 klokken 11.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 357 ord
FOR OMFATTENDE: Taushetserklæringene til Donald Trumps 2016-presidentkampanje har nå blitt erklært ugyldige av en dommer i New York.  Foto: Bloomberg

Valgkampanjen til Donald Trump fra 2016 har inngått et forlik i et gruppesøksmål fra en tidligere kampanjeansatt. 

Forliket endte med at Trump-kampanjen må betale 450.000 dollar, i tillegg har de gått med på å annullere taushetserklæringer som hundrevis av kampanjearbeidere og frivillige hadde signert som en betingelse for at de skulle kunne jobbe med valgkampen, skriver CNBC.

– Total seier for Jessica

Det var den tidligere valgkampassistenten Jessica Denson som hadde gått til søksmål mot kampanjen. Hun anla i 2020 et søksmål mot kampanjen hvor hun hevdet at valgkamporganisasjonen prøvde å tvinge henne til taushet etter at hun hadde gått offentlig ut og hevdet at hun ble utsatt for krenkende og seksuell diskriminering av et annet medlem av kampanjen. Denson og advokatene hennes mente at taushetserklæringen hun og de andre ansatte hadde signert var for omfattende. 

– Dette forliket er faktisk en total seier for Jessica Denson, og alle Trump-kampanjemedarbeidere fra 2016, sier advokat David Bowles, som representerer Denson, før han legger til:

– Trumps taushetserklæring er ugyldig og ikke håndhevbar, og valgkampmedarbeiderne burde aldri ha måttet leve under dens skygge.

Donald Trump, som slo Hillary Clinton i 2016-valgkampen, har gjennom flere tiår krevd at ansatte som jobber for han signerer en taushetserklæring. Men i mars 2021 erklærte en dommer taushetserklæringen for Denson som ugyldig, og satte dermed en potensiell presedens for fremtidige saker.

Får bare 25.000 selv

Ifølge CNBC ugyldiggjør forliket i praksis alle andre taushets- og fortrolighetsavtaler som er inngått av andre ansatte i Trumps valgkamporganisasjon. Dette åpner i så fall døren for at tidligere ansatte kan diskutere offentlig hendelser knyttet til 2016-valgkampen, uten å frykte for økonomisk gjengjeldelse fra Trump-kampanjen.

Som en del av forliket må Trump-kampanjen betale 450.000 dollar, hvor av de aller meste vil gå til å dekke advokatutgifter. Denson selv vil få 25.000 dollar ut av forliket.

Før de inngikk forliket kunngjorde Trump-kampanjen at de ville frigjøre alle ansatte, entreprenører og frivillige fra alle taushetserklæringer med kampanjen. De ønsket også å holde de økonomiske betingelsene for forliket borte fra offentligheten, med begrunnelse om at de kunne skade deres fremtidige evne til å forhandle i lignende juridiske oppgjør i fremtiden. Men den forespørsel ble avvist av dommeren.