<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Partisekretæren vil bli sparket

  Publisert 9. mars 2023 kl. 19.59
  Oppdatert 12. mars 2023 klokken 08.43
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 435 ord
  Statsminister Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng. foto: ntb

  Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 10. mars.


  Høyre alene har nå like stor oppslutning som alle venstrepartiene (Ap, Sp, SV, Rødt og MDG) til sammen. Høyre har, ifølge Opinion, en oppslutning på 36,9 prosent, etter et hopp på fem prosentpoeng.

  36,9 prosent er nesten et magisk tall, for ved valget i 1997 stilte daværende statsminister Thorbjørn Jagland ultimatum: Fikk ikke Arbeiderpartiet minst 36,9 prosent, ville regjeringen gå av. Det ble 35 prosent, og det var slutten for Jagland. En av de største tabbene i norsk politikk.

  Nå får Ap bare en oppslutning på 15,5 prosent, og Høyre og FrP ville ved et valg fått flertall alene på Stortinget. Både KrF og Venstre ligger over sperregrensen, så et borgerlig flertall ville blitt stort.

  Fordi noen må ofres, må Stenseng sparkes.

  I Ap må noen ta ansvaret for den katastrofale utviklingen, og det blir ikke statsminister Jonas Gahr Støre. Han sitter selvfølgelig trygt. Det kunne vært den fargeløse fiskeriministeren Bjørnar Selnes Skjæran, som også er nestleder, men han er fra Nord-Norge, og beholder vel plassen i Aps ledelse nesten uansett.

  Alt tyder på at kunnskapsminister Tonje Brenna seiler opp som nestlederkandidat på landsmøtet i mai, og da er ledelsen fulltallig. Hadia Tajik kommer ingen vei.

  Men noen må ta ansvaret for at Ap ligger så håpløst an. At Ap faller og faller skyldes selvfølgelig en rekke faktorer, slik politikk er, men hadde dette vært i næringslivet, ville sjefen blitt sparket. «Sjefen» er Gahr Støre, men han fredet, og da er vi kommet til nummer to i hierarkiet, som er partisekretæren Kjersti Stenseng (48). Hun har vært partisekretær i åtte år og Ap har i denne perioden falt fra 40 prosent til 15 prosent. Verre kan det vel ikke gjøres.

  Fordi noen må ofres, må Stenseng sparkes. Det tar vi hvilket som helst veddemål på.

  Partisekretæren er motoren i partiet, nesten som en administrerende direktør i et konsern, og Stenseng sitter også i sentralstyret. Bakgrunn har hun som statssekretær og stortingsrepresentant, og hun er samboer med tidligere idrettspresident Tom Tvedt.

  Stensengs kommentar til Aps oppslutning, er bare at «denne tilbakemeldingen fra velgerne tas på største alvor.» Og, det er nesten ikke til å tro, hun sier hun tror på et godt valg, uansett dårlige målinger. «Vi har fokus på å levere god politikk, og styre Norge trygt gjennom krisene»

  Problemet er at velgerne ikke ser disse løsningene. Ap og regjeringen leverer hverken på velferd eller dyrtid. Og Kjersti Stenseng fnyser av Høyre som vil privatisere velferden, og sier «helt feil vei.»

  Stensengs vei er ut av partikontoret. Hun overlever ikke landsmøtet om to måneder.

  Høyre har jo 36,9 prosent og stiger mot 40 prosent. Det er rått parti, det.