<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ingen smell på Klemetsrud

Bjørn Revils (FrP) kronikk om karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er et sammensurium av faktafeil og påstander som fortjener klargjøring, skriver Rina Mariann Hansen (Ap).

Publisert 16. mai 2023 kl. 07.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
SKAL FANGE CO2 FRA SØPPELFORBRENNING: Det er ingen sammenheng mellom eventuelle økte kostnader på Klemetsrud og gebyrer til innbyggerne, hevder byråd Rina Mariann Hansen. Foto: NTB

Revil konstaterer at prosjektet har gått på en økonomisk smell og at det er skattebetalerne i Oslo som må dekke dette. Dette er rett og slett feil.

Rina Mariann Hansen. Foto: NTB

Hafslund Oslo Celsio og dets eiere har sammen med staten og Oslo kommune inngått en avtale om å finansiere byggingen av et karbonfangstanlegg på Oslos største utslippspunkt, nemlig avfallsanlegget på Klemetsrud. Karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er det viktigste tiltaket Oslo kan gjøre dersom vi skal nå klimamålene våre. I tillegg er det en viktig del av statens pilotprosjekt for fangst, transport og lagring av CO2 i Nordsjøen.

Først og fremst har ikke prosjektet gått på en smell. Jobben nå er først og fremst å få ned kostnadene. Dette er grunnen til at Hafslund Oslo Celsio har vedtatt å ta prosjektet inn i en kostnadsreduserende fase. Dette er ikke kostnader som har påløpt.

Dersom kostnadene i CCS-prosjektet overstiger kostnadsrammen, finnes det ingen andre forpliktelser enn at partene skal forhandle om fordelingen. Dette var gjenstand for grundig debatt da bystyret vedtok å støtte prosjektet i fjor. At Revil setter likhetstegn mellom dette og at byrådet nå skal øke renovasjons- og avfallsgebyret, er rett og slett feil. Det er ingen sammenheng mellom eventuelle økte kostnader på Klemetsrud og gebyrer til innbyggerne.

Jeg har tillit til at Hafslund Oslo Celsio lykkes med å redusere kostnadene i prosjektet slik at det realiseres som forutsatt under bystyrets behandling av saken. Jeg forholder meg inntil videre til at Oslo kommunes finansieringsforpliktelse ligger fast, og er trygg på at Infranode, HitecVision, Hafslund, Staten og Oslo kommune vil jobbe sammen for å realisere dette viktige prosjektet.

Rina Mariann Hansen (Ap)

Byråd for næring og eierskap i Oslo