<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det er Gahr Støre, stupid

  Publisert 23. juli 2023 kl. 19.59
  Oppdatert 27. juli 2023 klokken 13.05
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 520 ord
  Jonas Gahr Støre med alle statsrådene som er blitt tvunget til å gå av.  Anette Trettebergstuen (tv.), Hadia Tajik, Odd Roger Enoksen og Ola Borten Moe. foto: Thomas Bjørnflaten

  Dette var Trygve Hegnars leder mandag 24.juli.


  Det er helt idiotisk at Ola Borten Moe, statsråden for forskning og høyere utdannelse (Sp) trodde han som privatperson, kunne kjøpe enkeltaksjer i store, børsnoterte selskaper som er viktige for landet. Derfor kjøpte han aksjer i Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank1 SMN.

  Det er en helt sløv bortforklaring.

  Det er også helt idiotisk at tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) beriket en rekke nære venner med tillitsverv og penger.

  Borten Moe og Trettebergstuen var blant regjeringens beste statsråder, men de måtte trekke seg.

  Statsminister Jonas Gahr Støre har gjentatte ganger sagt at habilitetsreglene er enkle og klare, og at alle nye statsråder blir gitt god innføring i disse ved tiltredelse. Er de i tvil kan de be om hjelp hos regjeringsadvokaten eller hos departementsråden. Dette er enkle greier.

  Også kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) brøt habilitetsreglene, men slapp unna med et nødskrik. Hadia Tajik (Ap) gikk ikke av som statsråd og nestleder på grunn av brudd på habilitetsreglene, men fordi hun jukset med pendlerbolig.

  Statsrådene er selvfølgelig ansvarlige for egne handlinger, noe de erkjenner ved å gå av, men det er sjefen selv, statsminister Jonas Gahr Støre, som er ansvarlig, og statsministerens kontor (SMK) gir ikke statsministeren den støtte og de råd han trenger.

  Derfor får vi de absurde habilitetsbruddene fra Trettebergstuen, Borten Moe og Brenna.

  De har ikke hatt den naturlige refleks og respekt for statsministeren som ville ført til spørsmålet«hva sier Jonas til dette?» Er det innafor, liksom.

  Borten Moe trodde faktisk i tre dager at han kunne fortsette

  Statsministeren selv har, som alle vet, hatt problemer med sin formue som var plassert i aksjer og fast eiendom, men som nå er flyttet til rene bankinnskudd. Det blir for vanskelig med aksjer. Likevel kjøper Borten Moe aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen bare en uke før ammunisjonsprodusenten Nammo, som Kongsberg Gruppen indirekte eier 25 prosent i, gjør en milliardforretning med Kongsberg Gruppen.

  Da aksjekjøpet ble gjort tenkte Borten Moe bare at Kongsberg Gruppen er viktig for landet, og et sted måtte han plassere utbyttekronene fra oljeselskapet OKEA som han var med å stifte. Han tenkte på barnas fremtid.

  Hva sier Jonas, var ikke i hans tanker. Han trodde faktisk i tre dager at han kunne fortsette som statsråd.

  Respekten for statsministeren er altså ikke så stor. På samme måte som Trettebergstuen ikke trodde at statsministeren ville bry seg selv om hennes venner fikk store fordeler, og hun til og med var blitt advart i departementet.

  Hverken ved ord, handlinger eller annet har statsminister Jonas Gahr Støre vist det lederskap som er nødvendig for å få alle til å forstå at det går om fellesskapets beste og ikke den enkelte statsråds venner og penger.

  Det er derfor ikke rart at regjeringen råtner på rot. Tre statsråder ut av regjeringen på to år er mye. I tillegg måtte forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) gå på grunn av et upassende forhold til en svært ung dame for mange år siden.

  SMK som kontrollorgan, må strammes opp og vi vet at statsminister Jonas Gahr Støre er for slapp i sitt lederskap. Da Borten Moe sprellet for å beholde jobben, sa han at han trodde Gahr Støre var på ferie.

  Det er Jonas som er sjefen, stupid.