<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
BOND-URET: Omega Seamaster har lang fartstid som James Bonds klokke. Den første var i 1995.  Foto: Omega

Fra Rolex til Omega: James Bonds klokkevalg

James Bond er tilbake – og har fortsatt en Omega Seamaster på håndleddet.

Publisert 5. okt. 2021 kl. 09.35
Oppdatert 7. okt. 2021 klokken 17.07
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 760 ord

Hver gang en ny Bond-film står på trappene spisser klokkeentusiastene ørene. Helt siden «Dr. No» rullet over kinolerretene i 1962, har håndleddet til James Bond vært prydet av snacks for de klokkeinteresserte.

De første årene sverget Agent 007 til en Rolex Submariner ref. 6538 – et svært bevisst valg fra forfatteren og Bond-skaperen Ian Fleming, som selv bar en Explorer ref. 1016 på håndleddet. Tross innslag av merker som Gruen, Breitling og Hamilton, bar både Sean Connery og Roger Moore klokker med den velkjente krone-logoen på urskiven. Ja, selv George Lazenby brukte flere Rolex Submariner i On Her Majesty's Secret Service (1969).

STILLER MED KLOKKEN: Omega-sjef Raynald Aeschlimann og Bond-skuespiller Daniel Craig. Foto: Omega

Under den store kvartsrevolusjonen på 70- og 80-tallet måtte tradisjonell mikromekanikk vike for tidsriktig kvartsteknologi fra Seiko. Fem filmer med japanske kvartsur (hvor høydepunktet var kultklassikeren Seiko «Golden Tuna»), ble imidlertid avløst av en sveitsisk TAG Heuer Professional «Night Diver» i The Living Daylights (1987). Den batteridrevne dykkerklokken ble båret av Bond-debutant Timothy Dalton, men allerede i den påfølgende Licence to Kill (1989) var en Rolex Submariner (ref. 16610) tilbake på håndleddet til vår helt.

Første Omega Seamaster

I neste film ut, GoldenEye fra 1995, ble den mørke smokingen for første gang fylt av Pierce Brosnan. For klokkeinteresserte markerte GoldenEye også starten for Omega Seamaster som den britiske agentens foretrukne armpryd. Oppsiktsvekkende nok benyttet Bond ikke versjonen med mekanisk selvtrekkende urverk, men snarere den rimeligere varianten med batteridrevet kvartsverk.

Siden den gang har dykkerklokken Seamaster, i en eller annen modell og utførelse, vært å finne på håndleddet til Agent 007. Slik er det også i årets No Time to Die, som etter flere utsettelser hadde norsk premiere 1. oktober i år. I likhet med foregående film, Spectre fra 2015, har Omega utstyrt James Bond med en egen spesialmodell, fremfor å velge noe eksisterende fra kolleksjonen. Kanskje til begeistring fra hovedrolleinnehaver Daniel Craig, som privat har en veldokumentert svakhet for klokker.

DAGENS: 2021-modellen av Bonds Omega Seamaster. Foto: Omega

Dagens klokke

«Seamaster Diver 300M 007 Edition» er basert på den seneste generasjonen Seamaster Professional Diver 300M, men skiller seg likevel godt ut i mengden. For anledningen er den 42 mm store kassen utført i grad 2 titan, og kombinert med en klassisk mesh-lenke eller tekstilrem. Både urskive og bezel-innlegg er laget av aluminium, med brunfargede elementer som gir en vintage-aktig varme. Også det buede safirglasset og baklokket med militær inngravering har en tydelig smak av vintage.

Innsiden av klokken er imidlertid moderne, med Omegas «Master Chronometer»-sertifiserte kaliber 8806. Urverket byr på sterke egenskaper innen presisjon, driftsikkerhet og antimagnetisme, med tekniske finesser som gangsystemet «Co-Axial» og balansefjær av silisium.

Man skulle kanskje tro at Seamaster Diver 300M 007 Edition er en «limited edition» i et begrenset antall, men denne gangen har Omega gått for en ordinær produksjonsmodell i hovedkolleksjonen. Men det koster likevel litt å leke hemmelig agent, for den veiledende prisen er satt til nokså saftige 99.900 kroner på lenke, mens man slipper unna med 88.100 kroner hvis man nøyer seg med tekstilremmen.

Uten å røpe for mye av handlingen ser det ut til å være gode tider i den britiske etterretningstjenesten, for i No Time to Die er kommandør Bond slettes ikke den eneste med et kostbart sveitsisk ur på håndleddet. Karakteren Nomi, spilt av Lashana Lynch, dukker opp med en sporty Seamaster Aqua Terra. Miss Moneypenny, som for tredje gang spilles av Naomie Harris, veksler mellom en feminin De Ville Prestige og en elegant Aqua Terra 150M i two-tone med diamanter.

Se de forskjellige Bond-Seamasterne i oversikten under:

James Bond og Omega – en tidslinje

  • 1995 GoldenEye

Seamaster Quartz Professional Diver 300M

  • 1997 Tomorrow Never Dies

Seamaster Professional Diver 300M

  • 1999 The World Is Not Enough

Seamaster Professional Diver 300M

  • 2002 Die Another Day

Seamaster Professional Diver 300M

  • 2006 Casino Royale

Seamaster Planet Ocean 600M (45 mm) og Seamaster Diver 300M

  • 2008 Quantum of Solace

Seamaster Planet Ocean 600M (42 mm)

  • 2012 Skyfall

Seamaster Planet Ocean 600M og Aqua Terra

  • 2015 Spectre

Seamaster 300 og Seamaster Aqua Terra

  • 2021 No Time To Die

Seamaster Diver 300M 007 Edition

2021 <strong>Foto: Omega</strong> (1 / 8)
2021 Foto: Omega