<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi tjener penger på andres død og sorg

– Det kan være krevende å kommunisere at vi må drive lønnsomt, sier Jan Willy Løken i Jølstad Begravelsesbyrå.

Publisert 17. juni
Oppdatert 27. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 693 ord
PÅ KJØPER'N: – Vi har kjøpt byråer litt jevnt og trutt de seneste 25 årene, sier Jan Willy Løken, daglig leder i Jølstad Begravelsesbyrå. Foto: Anders Horntvedt

– Har vi for høye marginer over tid, har vi ikke gjort jobben vår overfor kunden og samfunnet. Er de for lave, har vi ikke gjort jobben vår overfor eiere og medarbeiderne, sier Jan Willy Løken, daglig leder i Jølstad Begravelsesbyrå.

Jølstad er det klart største begravelsesbyrået i Norge, med 65 kontorer, egen franchiseordning og internasjonal avdeling for forsendelser av døde til og fra utlandet.

18 prosent av dødsfallene blir håndtert i Jølstad-regi.

Aksjonærer i Jølstad Begravelsesbyrå

Aksjonær Nøkkelperson Andel
Baaco Borgar Jølstad 18,6 %
Lilleberg Eiendom Odd-Einar Christophersen 10,4 %
Styre & Stell Ole Christian Gulli 10,4 %
Katina Erling Ophaug 10,0 %
Trim Invest Trygve Graff-Wang 10,0 %
Mustad Industrier Ebbe C. Astrup 7,8 %
Lybergs Assuranse Karl Petter Lyberg 7,8 %
Loc Lars Øberg 7,5 %
Morten Henning Samuelsen Morten Henning Samuelsen 7,5 %
Fermin Gunnar Rydning 3,9 %
Acane Birger Nergaard 3,8 %
Jarl Jan Willy Løken 2,3 %
Sum - 100,0 %

– Har kjøpt jevnt og trutt

De seneste årene har bransjen vært gjennom en konsolidering. Jølstad er et konsern med eiere på topp. I tillegg kommer de frivillige kjedene Heder og Farvel. Til sammen har disse tre grupperingene rundt 60 prosent av gravferdene i Norge.

Også Jølstad har bidratt: Det første oppkjøpet kom i 1982, da Jølstad kjøpte et begravelsesbyrå i Sandvika i Bærum. Deretter ble det oppkjøp i omkringliggende kommuner som Ski og Lillestrøm.

– Vi har kjøpt byråer litt jevnt og trutt de seneste 25 årene. Vi har en vekststrategi som innebærer at vi kjøper byråer, men vi er ikke aktivt ute og søker. 

– Derimot vurderer vi eventuelle oppkjøpsmuligheter som måtte komme, sier Løken.

– Den fulleste gikk i midten

Firmaet ble startet på Grefsen i Oslo av Odd Borgar Jølstad i 1956.

– Han hadde i lengre tid studert bransjen, var interiørarkitekt og hadde sans for detaljer. Han så at det var behov for endringer, sier Løken.

– Mange av de som var ute og bar kistene i kirkene, var jo dagarbeidere. Det fortelles at det ikke var helt uvanlig at den fulleste gikk i midten, for da hadde man i hvert fall et håndtak å holde i, sier Jølstad.

– Det er selvfølgelig karikert, men det var helt klart en bransje med ganske stort forbedringspotensial, legger han til.

Selv er Løken utdannet økonom fra Norges Handelshøyskole, og gikk på skole med tredje generasjon Jølstad.

Han jobbet som gravferdskonsulent ved siden av skolen, og hadde ikke planlagt noen karriere i begravelsesbransjen. Men da den nyutdannede økonomen fikk tilbud om jobb ved regnskapsavdelingen i Jølstad, slo han til. Rundt 20 år senere, i 2012, rykket han helt til topps i Jølstad-konsernet.

Han er også styreleder i bransjeorganisasjonen Virke Gravferd.

Jølstad Begravelsesbyrå

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 362,2 335,6
Driftsresultat 24,7 26,6
Resultat før skatt 24,1 26,0
Årsresultat 18,8 19,8

– Høye faste kostnader

De seneste årene har selskapet hatt en resultatmargin på 6–7 prosent.

– Det er et greit nivå, sier Løken.

– Det kan tidvis være krevende å kommunisere at vi må drive lønnsomt. Vi er avhengige av å tjene penger på andres død og sorg. Å drive i spenningen mellom børs og katedral er noe av det som gjør denne bransjen spennende, legger han til.

– Vi har et relativt høyt nivå av faste kostnader, i form av eiendommer og lønn. En liten økning i antallet dødsfall vi bistår ved, kan derfor få stor innvirkning på resultatet, opplyser han.

AKSJONÆR: Trygve Graff-Wang er sentral i Oaklins Norway. Foto: LinkedIn

I dag har selskapet en blanding av familie, profesjonelle investorer og nåværende og tidligere ledende ansatte som eiere.

Eiersitsen fikk sin form etter at Jølstad ble kjøpt tilbake fra SCI, et amerikansk begravelsesbyrå, i 2001. Da hadde byrået vært i amerikansk eie i drøyt tre år.

AKSJONÆR: Gunnar Rydning er private equity-veteran og rådgiver for Advent International. Foto: LinkedIn

– Det lærte vi mye av, sier Løken.

Samtidig er han veldig godt fornøyd med at byrået kom tilbake på norske hender.

– Jølstad ble, i likhet med alle byråene SCI eide utenfor USA, solgt i 2001. Bakgrunnen var at virksomheten ikke møtte aksjonærenes forventning til avkastning, opplyser Løken.

AKSJONÆR: Birger Nergaard er gründer av Verdane, investor og styreproff. Foto: Iván Kverme

I dag har selskapet filialer fra Mandal i sør til Hammerfest i nord. Selskapet samarbeider også med Al-Khidmat, som regnes for å være det ledende muslimske begravelsesbyrået.

Firmaet holder til på Grønland i Oslo. Samarbeidet består i gjensidig utveksling av ressurser og kompetanse: Språk og kulturforståelse den ene veien – lagerhold og transportkapasitet den andre.

AKSJONÆR: Karl Petter Lyberg fra forsikringsmegleren Lyberg & Partnere. Foto: Iván Kverme