<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brått bilfall – skylder på været

Biltrafikken i hovedstadsområdet snudde ned i mars. Elbilene tar stadig mer plass, mens diesel og bensin faller videre.

Publisert 17. apr. 2023 kl. 12.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
SNØ: Her fra Brynstunnelen i Oslo tidligere i år. Foto: NTB

Det ble registrert 33,5 millioner bilpasseringer i bomstasjonene i hovedstadsområdet i mars, viser nye tall fra Fjellinjen. Dette er 3,9 prosent færre enn i mars 2022.

Det kraftige snøværet i midten av måneden trekkes frem som en utslagsgivende årsak for trafikknedgangen.

«Mellom 13. og 20. mars var det omtrent en halv million færre passeringer enn hva som er vanlig. Vi kan trygt si at bilistene fulgte oppfordringen fra myndighetene om å la bilen stå», sier Stian Strøm Arnesen, analyseansvarlig i Fjellinjen, i en kommentar.

Han forklarer videre at ekskludert denne uken, så var trafikknedgangen i mars på kun drøyt 2 prosent fra samme måned i fjor.

Til sammenligning økte trafikken med 2,6 prosent til 29,1 millioner bompasseringer i februar, og med 2,4 prosent til 30,2 millioner passeringer i januar.

Elbil er størst – og øker

I hele 2022 økte trafikken på veiene i Oslo og Viken med 5,6 prosent til 391 millioner passeringer, ifølge Fjellinjen. Mot slutten av året tok elbil over som den største kjøretøygruppen. Bensinbilenes andel sank fra 28,8 til 27,0 prosent i fjor, og dieselbilene gikk fra 37,1 til 33,2 prosent.

«Det er særlig dieselbilene som blir erstattet av nullutslipp på veiene i Oslo og omegn», forklarte analyseansvarlig Stian Strøm Arnesen.

I mars i år var elbilandelen rekordhøy på veiene i Stor-Oslo, viser de nye Fjellinjen-tallene. Inkludert elektriske varebiler på opptil 3,5 tonn var andelen på 36,4 prosent.

«Aldri før har det vært målt så mange elbiler på veiene i Stor-Oslo. Dette underbygges også av de ferske tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken, som kunne melde om at nærmere 90 prosent av alle førstegangsregistrerte personbiler i mars var en elbil», sier Strøm Arnesen.

Samtidig har diesel- og bensinbilenes andeler i Oslo-trafikken gått tilbake 2,2 og 0,7 prosentpoeng i mars, til andeler på henholdsvis 31,5 og 25,7 prosent.