<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gazprom slo alle rekorder – styrker den russiske statskassen

Aldri før har den russiske gassgiganten Gazprom hatt et større overskudd.

Publisert 27. sep. 2022 kl. 13.46
Oppdatert 27. sep. 2022 klokken 14.47
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 153 ord
Her fra et Gazprom-anlegg.  Bloomberg

Gassgiganten Gazprom fikk et rekordoverskudd på 43 milliarder dollar, tilsvarende rundt 461 milliarder norske kroner, i første halvår av 2022, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Dette er 2,5 ganger så høyt som samme periode i fjor. Det er også høyere enn de to foregående regnskapsårene til sammen.

Selskapet mer enn doblet EBITA til 52,54 milliarder dollar ifølge Reuters, som tilsvarer rundt 563 milliarder norske kroner. 

Gazprom sa at den gjennomsnittlige eksportgassprisen steg mer enn 3,5 ganger i samme periode i år, og trekker frem kostnadskontroll som noe av årsaken til rekordresultatet.

– I første halvår jobbet vi under forhold med høye priser i det europeiske gassmarkedet. Dette la grunnlaget for rekordstore økonomiske indikatorer, sier visepresident Famil Sadygov.

Gazprom, som den russiske staten eier 50 prosent av, vurderer også å betale utbytte til eierne basert på rekordresultatet. Dette vil bidra til å styrke den russiske statskassen. 

Totalt 20 milliarder dollar er tilgjengelig for aksjeutbytte, ifølge DI