<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ola jubler etter monstertap og fengsel: – Det har vært tøft

Ola Rollén havnet først i fengsel. Så tapte han 210 av 220 millioner kroner. Nå kan Sveriges Røkke juble. – Det har vært tøft, sier han.

Publisert 23. mai 2023 kl. 21.00
Oppdatert 25. mai 2023 klokken 13.03
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 550 ord
GJENNOMBRUDD: – Historien med Next er at vi trodde dette var et kommersielt modent selskap allerede i 2015. Likevel måtte vi fortsette å utvikle produkter. Da handler det om ressurser, sier Ola Rollén, som har gått gjennom fengsel og enormt verditap. Foto: Jack Mikrut

Ola Rollén tjente stort på Fingerprint Cards i Sverige før han kastet seg over det norske biometriselskapet Next Biometrics. I oktober 2015 investerte han titalls millioner i selskapet før Next deretter utstedte aksjer til ham i en emisjon.

Økokrim mente Rollén dermed var innsider, arresterte ham på Gardermoen og sendte ham i fengsel før de påsto halvannet års fengsel og inndragning av 25,6 millioner kroner. Men retten slo tørt fast at man ikke blir innsider av at man selv har planer om å kjøpe aksjer.

Verdt 400 mill.

Den skjeve starten hindret ikke Rollén i å pøse inn penger i Next. Hele 220 millioner kroner har han satset. Men kursen har bare falt og falt. Helt ned til 1 og 2 kroner gjennom 2020 og 2021.

I år har aksjen ligget rundt 4 kroner, før den bykset til 5 kroner i slutten av april og videre til 6,20 tirsdag. Next meldte om en kontrakt verdt 110 til 250 millioner kroner over tre år med en distributør i Asia. Selskapet kaller det en gjennombruddskontrakt og regner med mer enn 400 millioner i verdi. Next prises nå til 560 millioner kroner på børsen.

– Det har vært tøft

– Endelig har Next fått en gjennombruddskontrakt. Det er gøy å se. Jeg har vært med siden 2015. For meg privat har det vært tøft. Jeg har investert mye penger, og har hatt en prosess med Økokrim som følge av dette. Dette gleder meg. Det er veldig kult, sier han.

Han oppgir selv å ha brukt 220 millioner kroner på Next etter å ha investert mye i en tidlig fase. Nå er han største eier med 8,1 prosent av aksjene, dog er ikke aksjene verdt mer enn 38 millioner kroner i dag.

Andre som kan juble, er investorene Torstein Tvenge og Håkon Sæter, som følger etter Rollén på listen.

– Jeg forventer at Next nå kommer i gang med leveransene, og forhåpentligvis etablerer kommersielle leveranser av fingeravtrykkssensorer, og at selskapet til slutt får gjennombrudd og genererer positiv kontantstrøm og resultater.

– Vi har is i magen

Kursoppgangen på 50 prosent siden april er imidlertid ikke nok til å dekke mer enn brøkdeler av tapene.

– Vi har mye å ta igjen. Vår post er verdt mindre enn 50 millioner etter investeringene på 220, så vi har is i magen og vil vente en stund før det er aktuelt å selge, sier han.

– Ga du noen gang opp?

– Nei. Det er ikke sånn det fungerer i business. Historien med Next er at vi trodde dette var et kommersielt modent selskap allerede i 2015. Likevel måtte vi fortsette å utvikle produkter. Da handler det om ressurser.

– Derfor var det fantastisk da Peter Heuman kom inn, tok tak i kostnadene og drev det kommersielle. Det er bare å gratulere selskapet, styret og ledelsen. Nå kan vi håpe at selskapet leverer, sier han.

– Hvor mye mener du selskapet vil bli verdt?

– Det vet man aldri. Den som lever får se.

– Gode marginer

Next har garantert distributøren levering av sensorer for 250 millioner i løpet av treårsperioden.

– Denne kontrakten kan være den viktigste i selskapets historie, og vil være nøkkelen til å løfte oss til lønnsomhet. Vi kommer til å levere vårt flaggskipprodukt, FAP20, som gir gode marginer, sier Next-sjef Peter Heuman.

Med mindre kontrakten sies opp, vil den løpe i ytterligere to år etter kontraktstiden på tre år.