<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leieprisene flater ut etter rekordvekst

Husleieindeksen for tredje kvartal viser at de rekordhøye leieprisene har stabilisert seg. Etter en periode med betydelig vekst, ser Husleie.no nå tegn til nedkjøling i markedet, spesielt i Oslo, hvor prisene har flatet ut.

Publisert 3. okt. 2024 | Oppdatert 3. okt. 2024
Article lead
FLATER UT: Leieprisene i Oslo er i ferd med å flate ut. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Snittleieprisen i Norge under ett var på 12.487 kroner – opp med 4,36 prosent fra tilsvarende kvartal i 2023, men 605 kroner lavere enn snittprisen i Norge forrige kvartal i år.

I Oslo var snittprisen for å leie bolig i tredje kvartal på hele 16.013 kroner, ned med 0,18 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2023.

I Trondheim var det en prisøkning på 5 prosent i tilsvarende perioder. I trønderhovedstaden havnet snittprisen i tredje kvartal på 12.688 kroner. 

Også i Bergen er det dyrt å leie. Her havnet snittprisen i tredje kvartal på 12.150 kroner – opp med hele 9,6 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2023.

Husleie.no betjener over 20 prosent av det norske boligutleiemarkedet.

– Selv om leieprisene er til dels betydelig høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor, ser vi at leiemarkedet kjøler seg noe ned nå – og det skjer altså i kvartalet som historisk sett er det aller beste, nemlig for månedene juli, august og september, sier daglig leder Kjetil J. Olsen.

– Rundt studiestart manglet det ikke på mediesaker om studenter som ikke hadde noe sted og bo og måtte overnatte i provisoriske sovesaler. Men som tidligere år så ordner det seg for de fleste, legger han til.

ORDNER SEG FOR DE FLESTE: Kjetil J. Olsen, daglig leder i Husleie.nos beskrivelse av leiemarkedet for studenter. FOTO: HEIDI MARIE GØPERØD

23.000 for 3-roms på Carl Berner

– Men det er viktig å understreke at leiemarkedet har stabilisert eller går litt ned fra et utrolig høyt nivå. Når leietaker må ut med 23.000 kroner per måned for en 3-roms på 65 kvadratmeter på Carl Berner i Oslo, så er det fryktelig dyrt.

Olsen forteller at utleierne som bruker deres plattform melder om litt roligere tider. Før sommeren var det ikke uvanlig med over 100 interessenter for en leilighet sentralt i Oslo. Nå er det ikke like høy fart i markedet, og det er enklere å finne en ledig leiebolig.

– I Stavanger/Sandnes ser vi en økning på hele 8,25 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje i år.

Snittleieprisen her havnet på 12.957 kroner. 

Også i Drammen fortsetter prisene å holde seg på et meget høyt nivå, med en snittpris på 13.944 kroner, som innebærer en oppgang på hele 12,84 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2023.

– Drammen har vært interessant å følge i år. Prisene har økt kraftig der, og jeg tror det skyldes at mange ser at det går fint å bo der og pendle til Oslo. Uansett år har vi aldri noensinne målt så høye snitt i Oslos naboby som i 2024, sier Olsen.

Nedkjøling i Kristiansand

I Kristiansand kjøles markedet ned nå og snittprisen havnet på 10.492 kroner – ned med 7,06 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2023. Nedgangen kommer etter en tid med svært sterk prisvekst, grunnet sterk vekst i antall studenter ved høyskolen og en påfølgende kjempeinteresse for å leie mindre leiligheter. 

– Nå kan det være at markedet er mettet, sier han.

I Olsens hjemby, Ålesund øker leieprisen med hele 11,16 prosent når periodene sammenlignes. Dette gir en snittleiepris på 11.585 kroner – men det er likevel nesten 1.000 kroner lavere pr. måned enn det var i foregående kvartal i år.

I Porsgrunn/Skien måler Husleie.no en ubetydelig prisvekst på 0,4 prosent. Der havnet snittprisen på 10.393 kroner.

Dyrt i nord

I nord er det ikke lett å være leietaker om dagen: 

I Tromsø stiger prisene med hele 18,94 prosent når kvartalene sammenlignes, og snittleieprisen havner på rekordhøye 12.644 kroner.

– Dette er den høyeste prisen vi noen gang har målt i Tromsø, der prisene har vært drevet oppover av økt turisme, sier Olsen.

 For resten av året og 2025 har Olsen følgende tanker om leiemarkedet:

– Som jeg har sagt mange ganger før, er det en villet politikk som ligger bak, der det er blitt mye mindre lønnsomt å eie en sekundærbolig for utleie. Dette har gjort at mange utleiere har valgt å selge boligen de tidligere har leid ut. 

– Dette gjør igjen at tilbudet er mindre enn etterspørselen og dette har drevet prisene til værs. Samtidig ser vi at boligbyggingen nærmest har stoppet opp, grunnet høye renter og betydelig økte byggekostnader. Men optimismen kan fort komme tilbake neste år. 

– Det ligger an til rentenedgang og kanskje et regjeringsskifte med en påfølgende mulig endret skattepolitikk i 2025. Dermed kan det fort vekk bli flere boliger i leiemarkedet igjen, og vi kan kanskje se at markedet fortsetter å stabilisere seg eller går noe ned, sier Olsen.

Usikkerhet

Han understreker at det likevel er mange usikkerhetsmomenter.

– Vi har tidligere sett at bosetting av flyktninger fra Ukraina påvirket leiemarkedet her hjemme betydelig. En ny flyktningestrøm derfra eller fra Midtøsten kan drive prisene betydelig opp.

Husleie.no har en brukerdatabase på om lag 110.000 utleiere og 160.000 leietakere. I en helt fersk undersøkelse foretatt blant disse, er det mange interessante funn.

– Jeg synes det er interessant å minne om hvem det er som er den typiske leietakeren i Norge. Av de spurte oppgir 39,2 prosent at de er heltidsansatte. 

34,3 prosent er studenter, 9,3 prosent jobber deltid og 8 prosent er trygdet/på tiltak, mens 3,1 prosent er arbeidsledige. 

– Vi har en regjering som liker å snakke om «vanlige folk», og det er i leiemarkedet at man finner dem, sier Olsen i Husleie.no.

Undersøkelsen bekrefter at det gjennomgående er et godt forhold mellom utleier og leietaker i Norge. Hele 84,6 prosent svarer at de aldri har opplevd urimelige krav fra utleier om vedlikeholdsplikt. 89,1 prosent svarer at de aldri har søkt juridisk/advokathjelp i forbindelse med leie av bolig.

Bolig

Informasjon om bruk av AI