<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Handles med rabatt: Skylder på noteringen i Europa

TotalEnergies verdsettes lavere enn selskapets amerikanske konkurrenter. Total-sjefen skylder på europeisk børsnotering.

Publisert 1. mai 2023 kl. 11.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 221 ord
RABATT: Konsernsjef Patrick Pouyanné i TotalEnergies mener selskapets verdsettelsesrabatt skyldes hvor selskapet er børsnotert, og ikke selskapets lønnsomhet. Foto: AFP

Konsernsjef Patrick Pouyanné i TotalEnergies har ifølge Finacial Times klaget på selskapets børsnotering i Europa som årsak til selskapets verdsettelsesrabatt mot amerikanske konkurrenter. Han mener at det ikke dreier seg som selskapets lønnsomhet.

Påstandene skal ha kommet under flere investormøter, der Pouyanné argumenterer for at Total er like lønnsomt som amerikanske Chevron, men at det franske selskapet handles til en rabatt kun fordi det er børsnotert i Europa.

Han skal imidlertid ha gjort det klart at det er uaktuelt flytte hovedlisting av selskapets aksje til USA, delvis på grunn av politiske grunner.

Financial Times viser til en av de ti største aksjonærene i Total som uttaler at selskapet har vurdert å flytte hovedlisting til USA, men at det ville vært vanskelig kulturelt.

Skylder på klimasatsing

Avisen skriver at kommentarene understreker en voksende bekymring blant europeiske børsnoterte selskaper med globale virksomheter, om at et økende verdsettelsesgap gjør selskapene mer sårbare for oppkjøp, og at man må søke notering i USA for å få tilgang til et større univers av investorer.

ExxonMobil og Chevron verdsettes til om lag seks ganger kontantstrøm på børs i USA, mens Total verdsettes til rundt fire-gangeren, samtidig som BP og Shell verdsettes til tre-gangeren på børs i London.

En annen topp 10-aksjonær i Total mener rabatten skyldes at europeiske oljeselskaper har kommet lenger i klimastrategier, men at markedet ikke gir selskapene den verdien de fortjener for dette.