Klar for ny runde med sparekniven
Otovos organisasjon er tilpasset et salg av 3.000 solanlegg i kvartalet. I andre kvartalet ble fasiten 1.622 anlegg. Det betyr en ny rundet med dype kostnadskutt.

Otovo måtte i vinter gå drastisk til verks for å kutte kostnadene med mellom 80 og 100 millioner kroner. Det innebar at 65 ansatte måtte gå fra jobbene i solenergiselskapet.
På tirsdagens andrekvartalspresentasjon ble det klart at kostnadsbasen vil være redusert med 90 millioner kroner i løpet av inneværende kvartal. Det er imidlertid langt fra nok. Nå må adm. direktør Andreas Thorsheim frem med sparekniven nok en gang.
Hvor mye kostnadene må ned denne gangen er ennå ikke avgjort, men det blir trolig en ny runde med dype bemanningskutt.
– Vi sa i desember i fjor at vi skulle bringe kostnadsnivået ned til et salgsnivå på rundt 3.000 anlegg i kvartalet. Det er nå gjennomført. De tre seneste kvartalene har imidlertid salgstakten vært på 1.600–1.700 solanlegg, sier han.
– Betyr det en runde med like store kutt?
– Vi skal nå gjennomføre en prosess med ansatte og styret. Når dette arbeidet er ferdig, vil vi gå ut med hvor store kuttene blir. Dette vil hovedsakelig medføre færre ansatte, men jeg kan ikke nå si hvor mange som blir berørt.
Må ta ned kostnadene
De blodrøde andrekvartalstallene Otovo-sjefen la frem tirsdag forklarer godt hvorfor det må kuttes. De totale driftsinntektene i tremånedersperioden endte på 183 millioner kroner, ned fra 322 millioner for ett år siden. Driftsresultatet var på -92 millioner kroner, mot -98 millioner.
Otovo
(Mill. kr) | 2. kv./24 | 2. kv./23 |
Driftsinntekter | 183 | 322 |
Driftsresultat | −92 | −98 |
Resultat før skatt | −111 | −90 |
Resultat etter skatt | −111 | −88 |
Selskapets kontantbeholdning ble redusert med 100 millioner kroner i kvartalet til 334 millioner ved utgangen av juni.
– Vår hovedprioritet nå er å få til porteføljesalg, øke salget av solanlegg og redusere kostnadene. Et salg av en leasingportefølje kan frigjøre et par hundre millioner kroner, sier Thorsheim, og legger til:
– Vi tror også vi kan gjøre grep som kan få opp salgsvolumene fremover. Men det er risikofylt å bare satse på økt salg. I dagens situasjon må vi derfor ta ned kostnadene slik at de samsvarer med dagens aktivitetsnivå.
Otovo hadde i andre kvartal lønnskostnader på 73 millioner kroner, ned fra 88 millioner kroner i andre kvartal i fjor.
Ikke færre land
Otovo har spesialisert seg på å installere solanlegg på private hustak. Selskapet er i dag etablert i 13 europeiske land. På kvartalspresentasjonen sa Otovo-sjefen at den kraftige salgsnedgangen det seneste året henger sammen med svak utvikling i Benelux-landene, Skandinavia og Spania. Frankrike, Italia, Polen og Portugal utvikler seg imidlertid positivt.
– Vil de nye kostnadskuttene også innebære tilstedeværelse i færre land?
– Nei, det tror jeg ikke. Vi har nytt godt av å selge solanlegg i flere markeder, siden det har vært voldsomme svingninger i det europeiske markedet. I Norge har vi sett en salgsnedgang på 85 prosent fra i fjor til i år. Andre enkeltland har vært opp 100 prosent og ned 90 prosent i enkelte år. Å ha en porteføljetilnærming er derfor viktig.
– Men det er også viktig å ha en kostnadsbase som er så smidig som mulig. Da må minst mulig av ressursene være knyttet til enkeltland.
Mer til Spania
Otovo besluttet i fjor sommer å flytte store deler av virksomheten til lavkostlandet Spania. Dette er et av landene som nå opplever en bråstopp i solinstallasjonene. Finansavisen skrev tidligere i sommer om et fall på 26 prosent i første kvartal.
– Spania var et av de første landene som opplevde motvind. Det førte til at vi fikk ledig kapasitet der, og det var derfor naturlig å bygge den europeiske organisasjonen på den sterke spanske organisasjonen vi hadde. Det var et godt valg å flytte ressurser til Spania, og vi vil nok fortsette å tenke på den måten, sier Thorsheim.
Markedet likte ikke tallene Otovo presenterte. Tirsdag formiddag var aksjen ned 7,2 prosent til 1,21 kroner. Aksjen er ned 87 prosent det seneste året.