<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens største solenergifelt godkjent av australske myndigheter

En ambisiøs plan for å bygge et massivt solcellefelt i Australia er et skritt nærmere å bli satt ut i livet. Onsdag ga australske myndigheter grønt lys.

Publisert 21. aug.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 763 ord
Article lead
lead
Et massivt solcellefelt har blitt godkjent av australske myndigheter. Her er Williamsdale-solfeltet sør for Canberra, som rommer 30 hektar med solcellepanel. Arkivfoto: Mick Tsikas / AAP via AP / NTB
Et massivt solcellefelt har blitt godkjent av australske myndigheter. Her er Williamsdale-solfeltet sør for Canberra, som rommer 30 hektar med solcellepanel. Arkivfoto: Mick Tsikas / AAP via AP / NTB

Solcellefeltet skal ligge i et avsidesliggende område i det nordlige Australia, og har som mål å levere opptil 6 gigawatt (GW) fornybar energi. Håpet er at solcellefeltet skal være i drift fra rundt 2030.

Det vil bidra til å gjøre Australia til en supermakt innen fornybar energi, mener miljøminister Tanya Plibersek.

– Dette massive prosjektet er et en generasjonsdefinerende type infrastruktur. Det vil være det største solcellefeltet i verden, sier hun i en uttalelse onsdag i forbindelse med at australske myndigheter ga de nødvendige miljøgodkjenningene.

124 kvadratkilometer

Planen fra selskapet SunCable er å bygge solceller over et område på 124 kvadratkilometer. Til sammenligning strekker Benban solpark i Egypt seg over 37 kvadratkilometer, noe som gjør den godt synlig fra verdensrommet.

I De forente arabiske emirater er solparken Al Dhafra 21 kvadratkilometer stor, et område som er omtrent en femdel av Frankrikes hovedstad Paris.

SunCables plan er at feltet skal frakte strøm til den australske byen Darwin via en luftkabel, for så å frakte strøm videre til industrikunder i Singapore via en sjøkabel på hele 4.300 kilometer. 4 av de 6 gigawattene feltet ventes å produsere, er øremerket husholdninger, mens de siste to skal sendes til Singapore.

– Milepæl

SunCable-sjef i Australia, Cameron Garnsworthy, kaller godkjenningen fra australske myndigheter for en milepæl for prosjektet. Men det er fortsatt mye som gjenstår før det kan bygges.

Blant annet trengs det godkjenninger fra Singapores energimarkedsmyndighet, Indonesias myndigheter og den australske urbefolkningen.

– SunCable vil nå fokusere på neste planleggingsstadium for å fremme prosjektet mot en endelig investeringsbeslutning innen 2027, sier Garnsworthy.

Solkappløp

Selv om australiere er blant verdens mest entusiastiske brukere av solcellepaneler på husene sine, har myndighetene vært nølende med å iverksette store prosjekter innenfor fornybar energi.

I 2022 utgjorde fornybar energi 32 prosent av Australias totale elektrisitetsproduksjon, ifølge tall fra myndighetene. Til sammenligning utgjorde kullkraft 47 prosent. Australia er også en av verdens største eksportører av kull og gass.

De er heller ikke alene om å nå satse stort på solkraft – flere land rundt om i verden kappes nå om å få massive solenergiprosjekter koblet til strømnettet. Kina leder an, og bygger nesten dobbelt så mye vind- og solkapasitet som andre land til sammen.

Bygger stort

I juni ble Midong-prosjektet i Xinjiang-regionen i Kina koblet på strømnettet, med en driftskapasitet på 3,5 GW. Prosjektet er utpekt som Kinas største solkraftprosjekt til nå, og overgår kapasiteten til de to tidligere største prosjektene i Ningxia- og Qinghai-regionene.

Men Midong-prosjektet vil trolig snart bli forbigått, da Kina har flere andre storprosjekter under bygging, inkludert solparken Tengger i Indre Mongolia. Det anslås å ha en kapasitet på 8 GW.

Til sammen bygges det prosjekter med en ventet kapasitet på 339 GW sol- og vindkraft i Kina. Solkraft utgjør 180 GW av disse.

Sol og vind

Også India satser stort på fornybar energi med byggingen av Khavda solkraftpark i den øde Gujarat-regionen nær grensen til Pakistan. Prosjektet er en blanding av sol- og vindkraft, og er planlagt å ha en kapasitet på hele 30 GW når det er fullt operativt rundt 2027.

Khavda-parken har imidlertid allerede begynt å generere strøm, ifølge et av selskapene som står bak det enorme prosjektet. Tidligere i år kom 551 megawatt på nettet.

Parken blir hevdet å kunne være verdens største felt for fornybar energi når den er ferdig, og skal kunne forsyne 16,1 millioner husholdninger med strøm i året.

Bak Kina

USA ligger kun bak Kina når det kommer til å øke kapasiteten innen fornybar energi, men jobber i en langt lavere hastighet. Blant de største planlagte solparkene er Chill Solar-prosjektet, som er foreslått bygget i den solfylte delstaten Nevada, der det allerede er flere titalls mindre solcelleanlegg. Chill Solar skal kunne ha en kapasitet på 2,25 GW.

USA har sol- og vindkraftprosjekter med en ventet kapasitet på 40 GW under konstruksjon, sammenlignet med Kinas 339 GW.

– Må dobles

Australias miljøminister Tanya Plibersek hyller det planlagte prosjektet som en måte å dempe det ventede problemet med energimangel i Australia på. Hun mener det vil skape 14.300 nye arbeidsplasser i Nord-Australia.

Prosjektet er et av de første i verden for eksport av fornybar energi fra sol og vind i en stor skala, mener direktør for energiendringsinstituttet ved Australian National-universitetet, Ken Baldwin.

– Australia har noen av de beste sol- og vindressursene i verden, og som følge av det kan det installeres sol- og vindkraft på raskt, sier han til AFP.

Men det kan ikke stoppe her, spesielt hvis Australia skal nå målet om netto nullutslipp innen 2050, ifølge Baldwin. Han legger til at Australia innen 2030-årene vil trenge omtrent 100 GW sol- og vindkapasitet, og at SunCable-prosjektet bare vil dekke fire av disse.

– Australia har de siste fem årene investert tungt i sol og vind, men investeringen må både dobles og tredobles for å nå klimamålene.

(NTB)