Tror børsnotering kan bli vanskelig
Analytikere tror ikke markedet er klar for en børsnotering av Akastor-selskapet HMH nå.

Akastor har lenge ønsket å børsnotere porteføljeselskapet HMH, som eies sammen med Baker Hughes.
Aker-selskapet sikter fortsatt mot å bedre likviditeten «gjennom separate noteringer», men analytikerne tror selskapet har markedet mot seg, og de ser ikke ut til å vente noen snarlig børsnotering av HMH i USA.
– Vinduet stengt
– HMH leverer gode tall, som ville ha vært et godt utgangspunkt for å børsnotere det på, men vinduet for børsnoteringer for denne typen selskaper er nok stengt nå, med ganske lav prising for «peers», som NOV, sier analytiker Kim André Uggedal i SEB.
– Det som er åpenbart er at 2025 blir et mellomår i riggsektoren. Oljeselskapene utsetter boreprogrammer, det blir press på rater, og rigger går ikke rett fra én kontrakt og inn på en ny. Riggaktørene blir mer forsiktige, noe som kan påvirke HMH som leverandør av borepakker.
Han tror derfor en børsnotering nå blir vanskelig.
– NOV er kanskje nærmeste «peer» til HMH, og når denne aksjen handles nærmere 5 ganger ev/ebitda neste år, så setter det litt standarden for de prisforventningene man har til HMH. NOV er et større selskap med mer stabil kontantstrøm, som kanskje forsvarer en premie til HMH
– Lenger unna
Også Pareto Securities og Arctic Securities mener markedssentimentet for en børsnotering er utfordrende.
«Ettersom viktige konkurrenter også nylig har falt, virker en børsnotering i USA lenger unna,» skriver Pareto Securities i en oppdatering.
«Spekulasjonene om en børsnotering i andre halvår 2024 virker usannsynlig, spesielt med tanke på dagens markedssentiment for oljeservice,» skriver Arctic Securities-analytiker Sebastian Grindheim i sin oppdatering.
Bra kvartal
Onsdag la Akastor frem sin rapport for tredje kvartal, og den viste at selskapet la bak seg et godt kvartal.
Ved utgangen av kvartalet hadde Akastor en netto bokført egenkapital på 5,6 milliarder kroner. Det tilsvarer 20,40 kroner pr. aksje, noe som er opp fra 20,20 kroner i andre kvartal og 17,20 kroner i første kvartal. Selskapet hadde en netto kontantbeholdning på 752 millioner kroner.
– Akastor opprettholdt sin sterke finansielle situasjon gjennom tredje kvartal, og er godt posisjonert for mulige fremtidige utdelinger. Våre porteføljeselskaper leverte gode resultater i perioden, og bekrefter at de er godt plassert innen sine respektive nisjer, kommenterer adm. direktør Karl Erik Kjelstad i en børsmelding fra selskapet.
Onsdag ettermiddag hadde imidlertid Akastor-aksjen falt rundt 5 prosent til 13 kroner på Oslo Børs.
Forbedring i HMH
En av Akastors store investeringer er borepakkeleverandøren HMH (tidligere MHWirth). Dette selskapet ble skilt ut i et joint venture i 2021, hvor Akastor nå eier 50 prosent og Baker Hughes den andre halvparten.
HMH leverte en omsetning på 213 millioner dollar, opp fra 203 millioner i samme periode i fjor. Resultatet før av- og nedskrivinger (EBITDA) landet på 46 millioner dollar, opp fra fra 35 millioner for et år siden. Ordreinngangen var på 194 millioner dollar i kvartalet.
– Til tross for noe lavere aktivitet i HMHs service-segment, oppnådde selskapet en imponerende vekst i EBITDA sammenlignet med samme periode i fjor, sier konsernsjef Kjelstad i børsmeldingen.
– HMH leverte gode tall, med bedre marginer enn ventet, sier Uggedal.
Bemanningsselskapet NES Fircroft er et annet av Akastors store investeringer, og også dette selskapet kan bli børsnotert. NES Fircroft leverte en omsetning på 776 millioner dollar i kvartalet og en ebitda på 39 millioner dollar. Det er opp fra henholdsvis 699 og 34 millioner dollar samme periode i fjor.
Akastor
(Mill. kr) | 3.kv/24 | 3.kv/23 |
Driftsinntekter | 99 | 64 |
Driftsresultat | 8 | −11 |
Resultat før skatt | 6 | −99 |
Resultat etter skatt | 6 | −100 |