<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Merker stor interesse fra bankene

DOF regner med å ha refinansiert gjelden innen utgangen av første kvartal neste år. Da kan utbyttene komme.

Publisert 7. nov. 2024 | Oppdatert 7. nov. 2024
Article lead
ER I DIALOG MED BANKENE: DOF-sjef Mons Aase har startet refinansieringsprosessen som ventes å være avsluttet før andre kvartal neste år.  FOTO: Thomas Bjørnflaten

DOF tjener gode penger i offshoremarkedet, og det har også bankene som ønsker å refinansiere rederiets gjeld merket seg.

– Det er stor interesse fra bankene for å delta i refinansieringen, og vi tror at refinansieringen kan fullføres innen utgangen av første kvartal neste år, sa Hilde Drønen på sin siste presentasjon før hun går av som finansdirektør i DOF.

DOF sikler etter å komme i gang med å betale utbytter til sine aksjonærer, men det lar seg ikke gjøre før selskapet har refinansiert deler av gjelden. Den prosessen er altså i gang.

DOF har en rentebærende gjeld på drøye 2 milliarder dollar, inklusive DOF Denmark (tidligere Maersk Supply Services). Av dette forfaller nærmere 700 millioner dollar i januar 2026, hovedsakelig i DOF Subsea, noe som altså ligger an til å bli refinansiert nå.

Med skipet «Skandi Buzios» i arbeid igjen har også det 50 prosent-eide fellesforetaket Dofcon begynt å betale utbytter til DOF, og dette skal gå til å betale ned gjeld frem til refinansieringen er gjennomført.

I forrige kvartal uttalte DOF-sjef Mons Aase at selskapet først skal ha gjeldsnivået ned, men at rederiet med sin belåning og sterke kontantstrøm antageligvis kan komme med «et ganske kraftig utbytte», i tillegg til å kunne se på vekst. Siden har selskapet overtatt Maersk Supply Services.

DOF Group

(Mill. USD) 3. kv./24 3. kv./23
Driftsinntekter 376 322
Driftsresultat 88 85
Resultat før skatt 75 36
Resultat etter skatt 69 27

Bedre enn ventet

Onsdag kveld la DOF frem rapporten for tredje kvartal, og den viste at rederiet hadde inntekter på 376 millioner dollar og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på 141 millioner dollar. Dette er en økning både sammenlignet med andre kvartal i år og tredje kvartal i fjor.

Samtidig hoppet resultatet før skatt fra 36 millioner dollar for ett år siden til 75 millioner dollar.

– Tallene er litt bedre enn vi hadde lagt til grunn, sa konsernsjefen da han presenterte rapporten torsdag.

Derfor jekker selskapet opp nedre del guidingen for 2024, og anslår nå en ebitda på mellom 510 og 520 millioner dollar. Tidligere var dette anslått til mellom 500 og 520 millioner dollar.

– Det var et greit kvartal, med «Skandi Buzios» tilbake i arbeid og forhandlinger om refinansiering i gang, sier analytiker Lukas Daul i Arctic Securities.

Han peker på at hovedfokuset for 2025 vil være å få nye kontrakter på skipene som blir ledige – først og fremst de man fikk inn via Maersk-oppkjøpet.

Positivt subseamarked

Ved utgangen av september hadde DOF en ordrebok på 2,75 milliarder dollar. Ifølge DOF-sjefen fortsetter offshoremarkedene å bedre seg, særlig subseasegmentet.

– Jeg er tilfreds med å se at subsearegionene fortsetter å levere gode resultater, og jeg er optimistisk med tanke på at prosjektaktiviteten innen subsea vil fortsette å vokse, både på grunn av de seneste kontraktene som er tildelt og pågående anbud, sa Aase.

Han skal også utstyre noen av de nylig kjøpte Maersk Supply-skipene slik at de i større grad kan ta prosjektarbeid.

På den annen side har aktiviteten i spotmarkedet for ankerhåndteringsskip og plattformforsyningsskip i Nordsjøen avtatt de seneste to månedene, spesielt i Storbritannia, men:

– Samtidig ser vi det motsatte i Brasil, der Petrobras er ute med flere kontrakter, og i Asia, der vi nylig vant en solid PSV-kontrakt, sier Aase.

DOF-aksjen steg et par prosent til 90 kroner torsdag ettermiddag. Det priser rederiet til 22 milliarder kroner. Så langt i år har aksjen steget nærmere 60 prosent. Til sammenligning har det meste innen offshore service falt i år.

DOF

  • Austevoll-basert offshorerederi.
  • Opererer en flåte på 57 subseaskip, ankerhåndteringsfartøyer (AHTS), plattformsupplyskip (PSV) og rørleggingsfartøyer. Av dette eier rederiet 43 av skipene selv. Det eier også over 70 fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV).
  • DOF har nylig overtatt Maersk Supply Services, nå DOF Denmark, som tilfører flåten ytterligere 22 skip.
  • Er notert på Oslo Børs med en børsverdi på 22 milliarder kroner. Aksjen har langt mer enn doblet seg etter at den ble notert på ny i juni i fjor.
  • Største aksjonær er Maersk Supply Service Holding – et datterselskap av A.P. Møller Martiime – med rundt en fjerdedel av aksjene. Nest størst er John Fredriksen med 7,5 prosent gjennom selskapet Geveran Trading.
DOF Group logo

DOF Group

81,50

-

Marked Stengt

9. Apr

05:47

Oslo Børs - NOK

98,00

91,83

85,67

79,50

Energi

Informasjon om bruk av AI