En av de største utfordringene handler om mangel på troverdig informasjon og data – svært ofte vet ikke de ansvarlige hvor utslippene er, og hvor store de er. Metanutslipp fra energibransjen har så langt i stor grad blitt estimert ved bruk av såkalte utslippsfaktorer som brukes på infrastruktur- og aktivitetsdata – svært lite har vært basert på empiriske målinger.
I løpet av de siste årene har ny teknologi gjort det mulig å måle metanutslipp over relativt store områder ved bruk av for eksempel droner, fly og satellitter, og flere studier peker på at de faktiske utslippene er betydelig høyere enn tidligere estimert. Det er nå etablert flere prosjekter og partnerskap i olje- og gassindustrien som har til formål både å forbedre datakvaliteten (mer monitorering) og rapporteringene, og å redusere metanutslipp.
Selv om vi ser en positiv utvikling i enkelte regioner når det gjelder informasjon og datakvalitet rundt metanutslipp, er dette fremdeles et problem i et globalt perspektiv. Metanutslipp kan ikke håndteres uten overvåkning og målinger, og da må myndigheter på banen.
Nye EU-reguleringer
EU har nå som en av de første vedtatt en ny forskrift som har til formål å redusere metanutslipp i både europeisk energisektor og globale verdikjeder. Dette vil pålegge selskaper i den europeiske olje/gass- og kullindustrien å måle, monitorere, rapportere, verifisere og ta grep ved metanutslipp i EU.
De nye reglene vil også etter hvert få konsekvenser for import inn til EU der eksportørene må overholde de samme retningslinjene. Dette er viktig fra et klimaperspektiv, ettersom Europa importerer store mengder olje og gass – men det er likevel flere store spørsmålstegn knyttet til hvordan unionen skal kvalitetssikre og etterprøve informasjon.
Norsk olje- og gassproduksjon blir av mange sett på som en “gullstandard” med svært lave metanutslipp. Også i resten av Europa er metanutslippene fra olje- og gassaktivitet relativt lave i global sammenheng. Brorparten av metanutslippene skjer altså utenfor EU, og det er her fokuset bør være.
Troverdige data i disse regionene er viktig i kampen mot klimaendringene – ikke bare når det gjelder metanutslipp fra energibransjen, men også generelle utslipp fra andre industrier. Da vil myndigheter og selskaper kunne sette inn målrettede tiltak for å kutte utslipp fra verdikjeden til olje og gass, samtidig som man jobber med å redusere etterspørselen.
Globale metanutslipp fra utvinningsfasen av olje og gass * Asia inkluderer Australia. **Turkmenistan