<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor-rally på rød børs – rederi straffes knallhardt

Equinor er blant lyspunktene på en negativ Oslo Børs torsdag, og stiger på kvartalstall. Wallenius Wilhelmsen stuper på sine (oppdatert 15.30).

Publisert 4. mai 2023
Oppdatert 4. mai 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 787 ord

  KAHOT        

Oslo Børs hentet seg inn i formiddag etter en svak første halvtime, men utover ettermiddagen har stemningen surnet og hovedindeksen står i skrivende stund i 1.194,44 etter en nedgang på 0,8 prosent.

Toneangivende Europa-børser holder seg godt inne i negativt terreng etter dagens rentedom fra Den europeiske sentralbanken, som hevet styringsrenten for syvende møte på rad – denne gang med nye 25 basispunkter til 3,75 prosent. Tyske DAX og franske CAC 40 er ned henholdsvis 0,7 og 1,0 prosent.

Wall Street faller fra start torsdag etter at Federal Reserve innfridde med en renteøkning på 25 basispunkter til 5,00-5,25 prosent onsdag. Samtidig signaliserte sentralbanken at rentetoppen trolig er nådd

For øvrig vedvarer bankuroen i USA, og Pacific Western stuper over 40 prosent på at banken ifølge CNBC vurderer strategiske alternativer, inklusive et mulig salg.

Oljeprisen opp

Oljeprisene var i ferd med å hente seg inn etter kraftig fall tidligere i uken, hovedsakelig forårsaket av tegn på svak vekst i kinesisk industriproduksjon. 

Men utover ettermiddagen torsdag er det meste av oppgangen reversert, og Brent-oljen er nå bare marginalt opp til 72,37 dollar så langt i dagens handel, og er dermed ned fra 72,72 dollar pr. fat ved stengetid onsdag. WTI-oljen er ned 0,1 prosent til 68,50 dollar pr. fat.

– Oljen begynner å finne noe støtte ettersom alle dårlige tilbuds- og etterspørselsnyheter har blitt priset inn, sier Oanda-analytiker Edward Moya til Reuters.

Equinor-rally

På Oslo Børs stiger Equinor 1,8 prosent til 298,65 kroner etter å ha lagt frem et justert driftsresultat på 12 milliarder dollar i første kvartal 2023, rundt 7 prosent høyere enn konsensus innhentet av selskapet selv.

John Olaisen i ABG Sundal Collier oppjusterer sine estimater for driftsresultat i 2023 med 2-3 prosent.

– Spørsmålet er hva de skal gjøre med pengene, sier Olaisen til Finansavisen om netto kontantposisjonen på rundt 80 kroner pr. aksje. 

Equinor-sjef Anders Opedal har i løpet av dagen kjøpt 3.287 aksjer til kurs 304,20 kroner.

Ellers i energisektoren er Aker BP marginalt opp og Vår Energi opp 1,4 prosent.

Stuper på tall

Resultatsesongen fortsetter altså å prege bildet, og høyt på volumlisten finner vi også Wallenius Wilhemsen som stuper 18 prosent til 63,40 kroner på kvartalstall under konsensus.

Arctic Securities skriver at konsensus sannsynligvis vil komme ned, og Pareto Securities er heller ikke veldig imponert.

– Særlig merkelig blir det når man ser at konkurrenten Höegh Autoliners gjør det bedre og bedre, sier analysesjef Eirik Haavaldsen til Finansavisen. 

Sistnevnte rederi faller nesten 8 prosent til 61,50 kroner torsdag på sine kvartalstall. Styremedlem Gyrid Skalleberg Ingerø har i løpet av dagen støttekjøpt 7.500 aksjer til snittkurs 63,22 kroner.

Styremedlemmene Yngvil Åsheim og Anna Felländer har gjort det samme i Wallenius Wilhelmsen, og kjøpt henholdsvis 4.250 aksjer til snittkurs 67,58 kroner og 1.400 aksjer til snittkurs 64,80 kroner.

Aker Solutions steg fra start etter å ha mer enn doblet resultatet i første kvartal, men aksjen har snudd og er nå ned over 2 prosent til 34,44 kroner.

Kahoot omsatte omtrent som ventet i første kvartal, men opplyser om en svak utvikling for omsetningen i andre kvartal og aksjen faller nesten 12 prosent til 23,03 kroner.

Telenor straffes

På det som har vært en travel resultatdag faller Telenor 2,5 prosent til 127,65 kroner etter å ha tjent 18,1 milliarder kroner i første kvartal. Hele overskuddet skyldes en fusjonsgevinst. Pareto Securities skriver at rapporten var på linje med deres forventninger.

SpareBank 1 SR-Bank fikk et resultat før skatt på 1,1 milliarder kroner i første kvartal, lavere enn ventet og markedet reagerer med å sende aksjen ned nesten 6 prosent.

Norsk Hydro faller 1,8 prosent etter at EU-kommisjonen torsdag godkjente oppkjøpet av polske Alumetal uten betingelser.

Vi merker oss videre at Aker BioMarine faller 2,4 prosent etter at Superba krillolje har blitt godkjent som helsefunksjonell mat i Sør-Korea.

Soloppgang i Otovo

Blant tallfremleggere som utmerker seg på vinnerlisten finner vi Otovo, som stiger nesten 10 prosent på rapporten som viser at selskapet fortsatt taper penger. Men omsetningen gikk i taket i første kvartal, og nå jekkes guidingen opp.

Pexip snudde enormt minus til pluss, og selskapet mener utviklingen i første kvartal gir momentum for å nå de finansielle målene for 2023. Aksjen dabbet av etter markant oppgang fra start og endte opp 0,5 prosent.

Elopak trekker opp nesten 4 prosent etter å ha økt omsetningen med 26 prosent til 3,4 milliarder kroner. Ifølge konsernsjefen var dette langt bedre enn ventet.

Airthings ser rødt

I selskap med Wallenius Wilhemsen og Kahoot høyt på taperlisten finner vi River Tech som står i minus 14 prosent og Elektroimportøren i minus 5 prosent. 

Sistnevnte fortsetter dermed ned etter onsdagens tall.

Vi tar også med Airthings som faller 8 prosent etter å ha rapportert et driftsresultat på minus 3,6 millioner dollar i første kvartal, mot minus 3,8 millioner dollar i fjor. Årlig gjentakende inntekt økte med 27 prosent til 4 millioner dollar.