<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stagflasjon i Tyskland

Europas største økonomi har nå krympet i to kvartaler på rad. Torsdagens børsutvikling ble imidlertid delvis reddet av knallsterke Nvidia-tall.

Publisert 25. mai 2023 kl. 16.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
BREMSER OPP: Tysklands BNP sank med 0,3 prosent i første kvartal. Foto: Bloomberg

Torsdag meldte Tysklands myndigheter at landet offisielt er i en resesjon. I første kvartal krympet BNP med 0,3 prosent, etter et fall på 0,5 prosent i den foregående perioden. I det samme halvåret steg arbeidsledigheten fra 5,5 til 5,6 prosent, mens kjerneinflasjonen bykset fra 4,6 til 5,8 prosent.

I USA krangler politikerne fremdeles om landets gjeldstak, og nå truer Fitch med å nedgradere amerikanske statsobligasjoner fra AAA. Ratingbyrået påpeker at statskassen snart er tom, men regner det som mest sannsynlig at gjeldstaket blir hevet innen den tid. Uansett er stadig større budsjettunderskudd og voksende statsgjeld et problem, ifølge Fitch.

En del amerikanske aksjer gjør det imidlertid utmerket. Torsdag ettermiddag var Nvidia-kursen opp med 24 prosent, etter at halvlederprodusenten presenterte imponerende kvartalstall og guiding. Inntjeningen per aksje ble på 1,09 dollar, mot ventet 92 cent, og topplinjen på 7,2 milliarder dollar oversteg konsensusestimatet med 700 millioner dollar. I den inneværende perioden spås inntekter på 11 milliarder dollar, rundt 50 prosent mer enn analytikernes anslag. Nvidia tjener på økt interesse for kunstig intelligens og høy etterspørsel fra skylagringsselskaper. Også halvlederaksjer som ASML, AMD og Taiwan Semiconductor steg kraftig.

Snowflake, som tilbyr skybaserte dataløsninger, stupte derimot 16 prosent. Også her overrasket topp- og bunnlinjen positivt i første kvartal, men guidingen for andre kvartal skuffet.

Det samme gjaldt American Eagle Outfitters. Kleskjeden venter nå at omsetningen i andre kvartal blir 1-3 prosent lavere enn for ett år siden, mens analytikerne hadde spådd 1,4 prosent vekst. Aksjen sank 13 prosent.

For investorer som er interessert i konsumtrender var også Dollar Trees regnskap interessant. Man skulle tro lavpriskjeden ville stå seg godt i en tid med fallende kjøpekraft. Svak etterspørsel, økt andel salg av lavmarginvarer og omfattende nasking medførte imidlertid at inntjeningen skuffet, og dessuten ble guidingen for hele regnskapsåret nedjustert. Aksjen falt 15 prosent.