Dobling av konkurser i eiendomsbransjen
I mai var det konkursnedgang i samtlige bransjer, bortsett fra eiendomsbransjen hvor antall konkurser fortsetter å øke markant.

I mai ble det en samlet konkursnedgang på 7 prosent, sammenlignet med samme måned året før. Totalt var det 366 bedrifter som ble slått konkurs, mot 392 i april, viser tall fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.
Konkurstallene for mai legger seg over de lave nivåene man så under pandemien, men ligger under nivåene som var før pandemien og i 2023.
Ifølge analyseselskapet kan faktisk alle helligdagene i mai delvis forklare nedgangen. Med færre arbeidsdager, blir også færre konkurser registrert.
Aggregerte tall for de siste 12 månedene viser likevel oppgang på en 3 prosent i antall konkurser, sammenlignet med året før.
– Vi ser at konkurstallene varierer fra måned til måned. I april så vi en kraftig oppgang i antall konkurser. Mai måned viser derimot en svak nedgang. På aggregert nivå de siste 12 månedene ser vi at konkurstallene er økende. Denne trenden støtter Dun & Bradstreets prognoser, sier Kari Mette Almskog, adm. direktør i Dun & Bradstreet Norge.
Markant økning i eiendomsbransjen
Konkurstallene for mai viser en nedgang i samtlige bransjer, med unntak av eiendomsbransjen. For eiendomsbransjen er det derimot en økning på 100 prosent sammenlignet med samme periode året før.
Almskog peker på makroøkonomiske årsaker til at eiendomsbransjen er rammet av såpass mange konkurser for tiden.
– Eiendomsbransjen er høyt belånt, og rammes hardt av den høye styringsrenten. Den svake kronekursen fører til høye importpriser, som også påvirker eiendomsbransjen, sier hun.
I mai var det til sammen med 14 eiendomsselskaper som ble slått konkurs, mot syv i samme måned i fjor. Til sammen har 79 selskaper innen eiendom blitt slått konkurs hittil i år, som er en økning på 27,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
I tillegg til eiendom har også antall konkurser innen engro/agentur, «andre» og detaljhandel økt noe, med henholdsvis 13 prosent, 12,4 prosent og 0,4 prosent.
– Engro/agentur rammes i likhet med eiendomsbransjen hardt av høye importpriser. Vi ser også at konkursrisikoen forplanter seg på tvers av bransjene, og det er nok derfor tallene også er stigende for bransjen andre, sier Almskog.
Flest konkurser i Finnmark
I mai var det 39 bedrifter i Innlandet som måtte stenge dørene. Det er en prosentvis økning på 117 prosent til sammenligning med mai 2023. Innlandet blir dermed fylket med høyest prosentvis økning i mai 2024.
– Tre av de største konkursene i landet i mai, målt i omsetning, holdt til i Innlandet. De opererte alle tre innenfor bygge- og anleggsvirksomhet, og den største av dem, Bolig Partner AS, ble stiftet så tidlig som i 1993, sier Almskog.
Det er likevel i Finnmark at antall konkurser har økt mest hittil i år, hvis man ekskluderer Svalbard + Utlandet som har hatt en konkursvekst på 300 prosent i år (fire selskaper, mot ett på samme tid i fjor). I Finnmark har antall konkurser økt med 82,4 prosent, etterfulgt av Innlandet, Vestfold og Nordland med en konkursvekst på henholdsvis 36 prosent, 15,2 prosent og 13,2 prosent.
De fylkene med størst konkursnedgang hittil i år er Rogaland, som har en konkursnedgang på 36,6 prosent, Vestland, med en konkursnedgang på 20,4 prosent, og Buskerud, som har en nedgang på 13,3 prosent i antall konkurser.