<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– BYDs kostnadsfordel er høy nok

EU innførte onsdag høyere tollsatser på import av kinesiske elbiler. – BYDs kostnadsfordel er høy nok til at det kan eksportere lønnsomt, sier analytiker.

Publisert 15. juni 2024
Article lead
TOLL: Den kinesiske elbilprodusenten BYD blir rammet av tollen FOTO: NTB

Som kjent har forholdet mellom EU og Kina blitt mer anstrengt den seneste tiden, med beskyldninger om at Kina subsidierer egne bedrifter noe som gir urettferdig konkurranse i markedet.

Onsdag bekreftet EU-kommisjonen at det vil ilegge tollavgift på import av kinesiske elbiler, der avgiften vil variere avhengig av produsenten.

Selv om tollavgiften kanskje reduserer salget av elbiler i Europa, vil det ikke stoppes, ifølge en ny rapport fra Nikkei Asia. 

Rapporten finner at produsenter som BYD vil forbli konkurransedyktige mot lokale produsenter til tross for tollavgiften.

SAIC, som står bak merket MG, ilegges en toll på 38,1 prosent, BYD får en toll på 17,4 prosent, mens Geely Auto får 20 prosent. Tollavgiften kommer på toppen av den allerede eksisterende tollen på 10 prosent.

Høy kostnadsfordel

– BYDs kostnadsfordel er høy nok til at det kan eksportere lønnsomt, selv med en tollavgift på 35 prosent, sier analytiker Eugene Hsiao i Macquarie Capital til Nikkei, og fortsetter:

– Selskapet har vist sterk vilje til å samarbeide med europeiske partnere, som å etablere relasjoner med lokale forhandlere, selge batterier til Tesla i Tyskland og å ha produksjon i Ungarn.

I desember kunngjorde BYD planer om å bygge en bilfabrikk i Ungarn.

Hsiao antydet at BYDs lavere tollsats kan skyldes deres private eierskap og støtte fra Berkshire Hathaway. Han bemerket også at BYD har som mål å gradvis etablere sitt merke i EU og er mer samarbeidsvillige med lokale myndigheter.

Dypt skuffet

SAIC har mottatt 11,74 milliarder yuan - vel 17,6 milliarder kroner - i subsidier fra kinesiske myndigheter de tre seneste årene. BYD mottok litt over halvparten av dette beløpet.

SAIC har vært Kinas største bileksportør de seneste åtte årene og solgte over 250.000 kjøretøy til Europa i fjor. 

Selskapet hevder at deres gode salgstall er et resultat av teknologisk innovasjon, og ikke statssubsidier. 

«Vi er dypt skuffet over beslutningen fra EU-kommisjonen. Tollavgiften bryter ikke bare med prinsippene for markedsøkonomien og internasjonale handelavtaler, men kan også ha en betydelig negativ innvirkning på stabiliteten i den globale bilindustrien og det økonomiske samarbeidet mellom Kina og EU», heter det i en melding fra SAIC.

Fortsatt konkurransedyktig

– Vi tror kinesiske produsenter fortsatt er konkurransedyktige sammenlignet med konkurrentene. Prisene på kinesiske elbiler er vanligvis 20 prosent lavere enn prisene på tilsvarende modeller som er produsert innen EU, sa analytiker Vicent Sun i Morningstar, og fortsatte:

– Med tollavgiften får man kinesiske biler til samme pris som de europeiske, bare med et mer attraktivt design og bedre kjøretøyteknologi, sa analytiker Vicent Sun i Morningstar.

Kina eksporterte 482.000 elbiler til EU i fjor, noe som utgjorde 45 prosent av eksporten av elbiler fra landet. Eksporten til USA var minimal.

Etter EUs kunngjøring lovet Beijing å «ta alle nødvendige tiltak» for å forsvare sine rettigheter. Analytikere tror at Beijing vil slå tilbake, men at de vil utvise en viss tilbakeholdenhet. 

Andy Mok fra Center for China and Globalization bemerket at europeere, spesielt tyskere, frykter en kinesisk reaksjon. Han la til at Kina ser på helhetsbildet og vil vurdere det bredere forholdet til Europa og det geopolitiske miljøet, ikke bare elbiler.

Finans

Informasjon om bruk av AI