<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klagde på ESBs bankgranskning – resultatene utsettes

Etter at flere banker har klaget på hvordan ESB vurderte lånene deres med høyest risiko, har ESB nå utsatt offentliggjørelsen av resultatene. Blant misnøyen er eksterne granskere. 

Publisert 16. juli
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 208 ord
Article lead
lead
VENT LITT: Den europeiske sentralbanken holder tilbake resultatene fra en granskning av bankers høyrisikolån. Bankene kom i etterkant med sterk kritikk av granskningen. Her fra ESBs hovedkvarter i Frankfürt. Foto: Bloomberg
VENT LITT: Den europeiske sentralbanken holder tilbake resultatene fra en granskning av bankers høyrisikolån. Bankene kom i etterkant med sterk kritikk av granskningen. Her fra ESBs hovedkvarter i Frankfürt. Foto: Bloomberg

Resultatene fra granskningen av bankenes mest risikable lån skulle i utgangspunktet slippes i løpet av juli, ifølge kilder Bloomberg har snakket med. 

Nå utsettes imidlertid offentliggjøringen av resultatene, ifølge samme kilder.

Utsettelsen kommer etter at et høyt antall banker har rettet uvanlig my kritikk mot gjennomføringen av Den europeiske sentralbankens (ESB) granskning. Det kan tolkes som et tegn på at ESB ikke mener klagene umiddelbart er grunnløse.

Nå ventes det at resultatene vil komme i løpet av september.

Blant bankene som har inngått i gjennomgangen er Banco Santander, BNP Paribas, Deutsche Bank og Société Générale, i tillegg til de europeiske virksomhetene til Bank of America, HSBC og JP Morgan.

Undersøkt av utenforstående

Deler av kritikken fra bankene går ut på at de eksterne konsulentene eller ESB-ansatte som sto for granskningen var utenforstående som ikke fulgte bankene tett. 

Det førte til en mistillit fra bankene mot granskerne, som de mente ikke hadde god nok forståelse av virksomheten til hver enkelt bank.

I tillegg har flere av bankene kritisert undersøkelsen for å merke noen lån for å være på god vei mot mislighold – eller allerede være misligholdt – selv om låntagerne fortsatte å betale gjelden.

ESB er da ventet å senke kravene sine til bankenes tapsavsetninger, sammenlignet med kravene som ble lagt frem for bankene tidligere i år, ifølge Bloombergs kilder.