<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Illustrasjon: Øivind Hovland

Et knippe av Norges 500 største bedrifter

Norges 500 største bedrifter er en svært mangfoldig blanding av virksomheter. Her presenterer vi 20 av dem. 

Category iconFinans
    Publisert 8. aug.Oppdatert 9. aug.
    Lesetid: 8 minutter

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Deler ut overskuddet

    Norsk Tippings historie startet i 1946, og overskuddet fordeles hvert år av Kultur- og likestillingsdepartementet. I fjor endte overskuddet på 7,1 milliarder kroner, som igjen ble fordelt på både idrett, kultur, samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner samt helse og rehabilitering. Statistikken over vinnerne viser at Vestland er det fylket som har hatt flest heldige millionærer. Men det er Finnmark som har flest millionærer i forhold til folketallet, og de kommunene som kan glede seg over flest millionærer pr. tusen innbyggere er Måsøy, Røyrvik og Kautokeino.

    Flere kjente merkenavn

    Lyse er energi- og telekonsernet med hovedkontor i Stavanger, og som er heleid av 14 kommuner i Rogaland. Selskapet er landets fjerde største produsent av fornybar vannkraft, men Lyse har også bygget opp en posisjon som en av de ledende virksomhetene innenfor bredbånd og mobiltjenester takket være etableringen og oppkjøp knyttet til merkevarene Altibox og Ice. Konsernet har også virksomhet i Danmark og nærmer seg nå 2.000 ansatte. Lyses totale bidrag til staten, vertskommuner og eierkommuner i form av skatt og utbytte var på om lag 6,4 milliarder kroner i 2023.

    Selger torsk og bløtdyr

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Norges Råfisklag er et av fem fiskesalgslag som organiserer førstehåndsomsetningen av villfanget fisk og annen sjømat i Norge. Råfisklaget er eid av fiskerne og organisert som et samvirke. Norges Råfisklags område strekker seg fra og med Finnmark til og med Nordmøre. Salgslaget har hovedkontor i Tromsø og regionkontorer i Svolvær og Kristiansund. 2023 endte med rekordomsetning på 17,8 milliarder for det klart største av salgslagene som blant annet håndterer omsetningen av torskefisk, skalldyr og bløtdyr. Sunnmøre og Romsdal Fiskelaslag (SUROFI), Vest-Norges Fiskesalslag og Fiskehav dekker resten av Norskekysten.

    Flest apotek av alle

    Apotek 1 er landets største apotekkjede med 460 apotek spredt over hele landet. Omsetningen har økt stabilt med om lag en milliard kroner de siste årene og endte i 2023 på rekordhøye 15,4 milliarder kroner. I løpet av regnskapsåret overtok eller etablerte Apotek 1 i alt 11 nye apotek og la ned syv. Hovedlager, servicekontor og fabrikk for dosepakking ligger på Skårer i Lørenskog, og kjeden har også et depot med fullt sortiment i Narvik. Apotek 1 Gruppen er heleid av det tyske selskapet Phoenix International og opererer med avvikende regnskapsår pr. 31/1.

    Med Norges høyeste

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Nexans Norway leverer kraft-, tele-, installasjons- og varmekabler i Norge, og konsernet er blant verdens ledende innen offshore-kontrollkabler og høyspent sjøkabelsystemer. Selskapet ble etablert i 1915 som Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker og er i dag eid av det franske Nexans-konsernet. Det norske selskapet har drøyt 1.600 ansatte og fabrikker i Rognan, Langhus og Halden. I Halden er Nexans også kjent for tårnet som bærer selskapets navn og som etter en påbygging for et par år siden nå er Norges høyeste bygning på 120 meter. Omsetningen passerte i fjor for første gang ti milliarder kroner.

    Coop, Obs og Extra

    Coop Øst er det største av de regionale Coop-selskapene, og endte 2023 med en omsetning på tett oppunder ni milliarder kroner. Virksomheten er fordelt på de fem fylkene Østfold, Akershus, Buskerud, Oslo og Innlandet, og hovedkontoret ligger i Nordre Follo kommune. Ved utgangen av 2023 hadde Coop Øst til sammen 115 butikker og varehus fordelt på kjedene Coop Prix, Coop Mega, Obs, Obs Bygg og Extra. Extra er klart størst og står for over halvparten av butikkene. I fjor åpnet Coop Øst fem nye butikker, den siste var Extra Rakkestad der lokalene ble overtatt fra Bunnpris.

    Flyr høyt i Vikersund

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Infra Group er blitt navnet på morselskapet til anleggs- og infrastrukturselskapene Hæhre Entreprenør, Isachsen Anlegg, Contur og Norsk Massehåndtering. Konsernet gikk tidligere under navnet HI Entreprenører og er en av landets største anleggsvirksomheter med en 2023-omsetning på svært tett oppunder seks milliarder kroner. Tidligere i vinter ble det inngått en avtale med Vikersund Hoppsenter om navnerettighetene til arenaen. Verdens største skiflyvningsbakke går nå under navnet Infra Group Arena.

    Størst lengst i nord

    Troms Kraft virksomhet i landets to nordligste fylker og er eid i et fellesskap av Tromsø kommune (40 prosent) og selskapet Troms Holding (60 prosent) der et par dusin av fylkets kommuner er inne som eiere. Konsernet jobber innenfor både kraftproduksjon, kraftdistribusjon, kraftsalg og elektrifisering, og virksomheten er organisert i flere datterselskaper. Troms Kraft Produksjon eier og har driftsansvar for ti vannkraftverk, mens Arva er landsdelens største nettselskap. Her er Troms Kraft majoritetseier med 60 prosent. Ishavskraft er et av de største selskapene uansett bransje i Finnmark, og er også en del av porteføljen.

    Over 50 banker i alliansen

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Eika Gruppen ble opprinnelig etablert som et innkjøps- og interessesamarbeid i 1997, og fungerer i dag som leverandør av produkter og tjenester til bankene i en allianse som tilbyr tjenester innenfor finansiering, forsikring, sparing og eiendomsmegling. Gruppen omfatter nå over 50 lokalbanker spredt over alle fylkene fra Agder til Nordland. Aktiv Eiendom er et franchisekonsept for virksomhet innen eiendomsmegling. Den siste banken som ble en del av Eika er Skudenes & Aakra Sparebank med virksomhet på Karmøy. Myndighetene godkjente også svært nylig sammenslåingen av kredittselskapene til Eika og Sparebank 1.

    Vinduer i mange land

    Selskapet heter fortsatt Johs Rasmussen og er oppkalt etter gründeren som etablerte seg på Moi i Rogaland for nesten 100 år siden. Men i dag er både vinduer og dører og merkenavnet Nordan langt mer kjent både her i landet og i flere eksportmarkeder. Omsetningen i 2023 nærmet seg kraftig fem milliarder kroner for et selskap som har en markedsandel på vinduer solgt til norske kunder på 30 prosent. Konsernet har i dag i alt tolv fabrikker og har i tillegg virksomhet i både Sverige, Danmark, Polen, Litauen, Storbritannia og Irland.

    Fra Moss til Canada

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Det er lenge siden Helly Hansen var norskeid, men selskapet, merkenavnet og alle produktene har en historie som om et par år strekker seg 150 år tilbake i tid fra etableringen i Moss av Helly Juell Hansen. Hovedkontoret er fortsatt i Norge, men eierne er canadiske, Canadian Tire Corporation. Konsernet har datterselskaper i et dusin land i Europa, pluss i USA og Kina – det vil si Hong Kong. Omsetningen målt i norske kroner økte i fjor med en milliard kroner sammenlignet med for to år siden – og endte på 3,8 milliarder kroner. Helly Hansen melder hele tiden om nye samarbeidspartnere, blant de ferskeste er CYCA – eller Cruising Yacht Club of Australia.

    Til Sollihøgda og Hallingporten

    Vegfinans er et regionalt bompengekonsern på Østlandet, og morselskapet er eid av de seks fylkene Innlandet, Buskerud, Østfold, Akershus, Vestfold og Telemark. Konsernet eier igjen en rekke lokale bompengeselskaper, blant annet E16 Sollihøgda, Hallingporten og E6 Gardermoen-Moelv. Vegfinans-konsernet er størst i Norge på lånefinansiering av vegprosjekter og nest størst målt i samlede bompengeinntekter. Omsetningen endte på 3,6 milliarder kroner i 2023, noe som er nærmere en halv milliard mindre enn i toppåret 2021.

    Fra Harstad til Kristiansand

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Stiftelsen Norsk Rikstoto har kontorer på Bjerkebanen i Oslo, men spillere på hest her i landet kan velge mellom til sammen ti helårs travbaner og en galoppbane. Banene er spredt fra Harstad Travpark i nord til Sørlandets Travpark i Kristiansand i sør. Øvrevoll er fortsatt den eneste galoppbanen – i Bærum. I tillegg til helårsbanene er det også seks baner der det avvikles kjøringer i løpet av året. Eksempler på dette er Bodø og Magnor. Rikstotos regnskaper forteller om svært små marginer, men det reelle overskuddet i fjor endte på 516 millioner kroner. Det Norske Travselskap er den største mottageren av overskuddene, og fikk i fjor tilskudd på 423 millioner.

    Streaming fra Allente

    Det norske mediemiljøet er svært mangfoldig – og aktørene skifter i tillegg både navn og eiere. Allente er resultatet av sammenslåingen i 2020 mellom Canal Digital og Viaplay. Det nye selskapet er eid 50/50 av Telenor og Viaplay Group. Mangfoldet bare bekreftes av at Allente i april i år lanserte en ny strømmetjeneste sammen med Non Stop Entertainment som har fått navnet byNonStop. Omsetningen til Allente har ligget ganske stabilt like over og like under tre milliarder kroner etter etableringen.

    Heftige utslippsmål

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Hafslund Oslo Celsio er Norges største fjernvarmeaktør og leverer varme til mer enn 200.000 mennesker i hele Oslo. Selskapet – eller anleggene på Klemetsrud og Haraldrud – lød lenge navnet Fortum Oslo Varme, men det finske energiselskapet er ikke lenger inne på eiersiden. Hafslund sitter i dag på 60 prosent av aksjene, mens Hitec Vision og Infranode deler de siste 40 prosentene. Klemetsrud. Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud er Oslos største utslippspunkt og står for rundt 17 prosent av byens samlede utslipp. Realisering av prosjektet for karbonfangst (CCS) er et viktig bidrag til at Oslo kommune skal nå målet om å redusere utslippene med 95 prosent innen 2030.

    Skjuler ikke hjembyen

    Konsernet heter Aalesund Enterprises – og legger ikke skjul på hvor det kommer fra. Men bak dette navnet skjuler det seg langt mer kjente selskaper og merkenavn hjemme i Ålesund. Jangaard og Jangaard Export er i første rekke fiskeforedling langs norskekysten, men også virksomhet knyttet til eiendommer og hoteller lokalt. Selskapet har til og med et par prosent i Ålesund stadion, men Jangaard kjøper i første rekke fisk fra skip langs den nord-norske kysten, og denne bearbeides videre på en av de ni foredlingsplassene. Omsetningen i konsernet krøp nesten over 2,5 milliarder kroner i 2023.

    Med stolte kyllinger

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Den Stolte Hane ble etablert på Jæren av lokale ildsjeler i 1999, og er i dag en uavhengig egg- og kyllingprodusent som både leverer egne merkevarer og produkter fra samarbeidspartnere. Selskapet er i dag eid av det svenske børsnoterte konsernet Scandi Standard, som leverer produkter til alle de nordiske landene pluss Irland. Kyllingproduksjonen til Den Stolte Hane foregår fortsatt på Jæren, og i overkant av 90 bønder er knyttet til denne produksjonen. Selskapet er også deleier i Nærbø Kyllingslakteri. 70 bønder på Østlandet er tilknyttet eggproduksjonen, og eggpakkeriet ligger i Ski i Akershus.

    Halvt million tonn avfall

    Stena Recycling er et gjenvinningsselskap med virksomhet i flere land både i Europa og USA – og i Norge. Selskapet jobber med innsamling og gjenvinning av både stål, metaller, farlig avfall, returpapir og annet næringsavfall. Den norske virksomheten har 300 ansatte, mens konsernet Stena Recycling har mer enn 3.500 ansatte fordelt på 178 gjenvinningsanlegg. Hvert år går mer enn seks millioner tonn med avfall til innsamling og gjenvinning. Stena Nordic Recycling Center er et stort anlegg i Halmstad i Sverige som hvert år håndterer 500.000 tonn med materialer.

    Satellittene kan ringe hjem

    Illustrasjon: Øivind Hovland

    Kongsberg Satellite Services – bedre kjent som KSAT – er blitt en svært viktig aktør for å sikre at små og store satellitter kan kommunisere med bakken. Selskapet er eid med hver sin halvpart av Kongsberg Gruppen og Space Norway – det vil si Næringsdepartementet. KSAT er mest kjent for sin stasjon på Svalbard, men selskaper har et globalt nettverk med mer enn 300 antenner fordelt på 28 lokasjoner over hele verden. Kundene er både offentlige og kommersielle aktører, og omsetningen i 2023 økte med nærmere en halv milliard til 1,9 milliarder kroner. Hovedkontoret ligger i Tromsø, men KSAT har også salgskontorer i Stockholm og Colorado.

    Svensk langs skinnene

    SJ Norge er heleid av det svenske jernbaneselskapet SJ. I 2019 ble det norske datterselskapet tildelt det som bærer navnet Trafikkpakke 2 Nord, det vil si syv trafikkstrekninger som selskapet skal drifte frem til desember 2030. De lengste strekningene er Nordlandsbanen, som kjører mellom Bodø og Trondheim, og Dovrebanen, som kjører mellom Trondheim og Oslo. Trafikkpakken inneholder også Raumabanen, mellom Dombås og Åndalsnes, og Rørosbanen, fra Røros til Hamar. SJ er den største togoperatøren i Skandinavia og den eneste som driver togtrafikk mellom de tre hovedstedene i Skandinavia.