<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Haudemann-Andersen med tidenes aksjesalg

NRC Group-aksjen fortsetter svalestupet på Oslo Børs. Dermed har superinvestor Jan Haudemann-Andersen blitt forskånet for et potensielt giganttap etter at han solgte seg ut av entreprenørselskapet på adskillig høyere kurser enn dagens.

Publisert 27. aug.
Oppdatert 29. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 522 ord
Salgsteft: Investor Jan Haudemann-Andersen luktet trøbbel og kom seg ut i tide i NRC Group. Dermed unngikk en av børsens mest profilerte privatinvestorer et potensielt tap på over hundre millioner kroner gitt siste års kurskollaps.    Foto: Iván Kverme

For børsmarerittet fortsetter med uforminsket styrke for NRC Group-aksjonærene, som i august må konstatere at kursen igjen har nådd et nytt historisk bunnivå. Entreprenørselskapet har i dag en markedsverdi på kun 700 millioner kroner, etter et kursfall siden våren 2020 på 70–80 prosent. 

En av børsens mest profilerte investorer, mangemilliardær Jan Haudemann-Andersen, har dermed unngått et potensielt aksjetap på over 100 millioner kroner. Han valgte for noen år siden å kvitte seg med sine NRC Group-aksjer. 

Haudemann-Andersen, som Kapital høsten 2023 antok satt på en privatformue på litt over fire milliarder kroner, kan se tilbake på et nær perfekt timet aksjesalg. Han trosset da analytikerstanden, som selv på adskillig høyere kurser enn dagens mente aksjen var et utmerket kjøp.

Elendig Pareto-debut

NRC Group har vært noe av en hodepine for analytikerne som følger aksjen. Senest rett før sommeren debuterte Pareto Securities med en klar kjøpsanbefaling og kursmål 16.

Men kursbunnen er antageligvis ikke nådd. I juli kom selskapet med et resultatvarsel, og for inneværende år ventes det et negativt driftsresultat, i første rekke knyttet til at man så langt ikke har kommet til enighet i meglingen rundt et felles norsk-svensk jernbaneprosjekt som ble tildelt i 2021. Noen løsning synes vanskelig å nå. NRC Group-styret påpeker at selskapet fortsetter å overvåke situasjonen, og ellers vurderer tiltak for å styrke likviditeten. 

Mellom linjene kan man altså lese at selskapet ikke utelukker en aksjeemisjon, som på dagens nivåer vil være svært utvannende for de eksisterende eiene. 

Imidlertid har hverken siste tids kursras eller sommerens resultatvarsel fått Nordea-fondene, som i sum utgjør en av NRC Groups største aksjonærgrupper med en eierandel på litt over fem prosent, til å selge seg ned. 

– Det er flere grunner til våre posisjoner i NRC Group, uttalte senior porteføljeforvalter Robert Lingaas i Nordea Investment Management til Kapital tidligere i år. 

– Gode industriutsikter

Lingaas håper blant annet å se bedre driftsmarginer med årene, ettersom selskapet skal forsterke innsatsen opp mot anbudsprising og prosjektgjennomføring. Den sterke ordreboken på rundt åtte milliarder kroner trekkes også frem som et klart pluss. 

Nordea-fondene vurderer ellers industriutsiktene som gode. Det er ventet en rekke nye jernbaneprosjekter både i Norge, Sverige og Finland kommende år. Den svenske regjeringen er allerede i gang med å utvide jernbanebudsjettene, noe som støtter opp under NRC Groups svenske virksomhet. Nylig ble det vedtatt å forsere utbyggingen av hele jernbanenettet i Nord-Sverige. 

Nordea-forvalteren åpnet også opp for at det kan komme et bud på selskapet. 

– I utgangspunktet anser vi NRC Group som en såkalt turn around-kandidat hvor fokus må være å øke marginene og derigjennom bedre investortilliten. Hvis dette lykkes, vil selskapet absolutt være en oppkjøpskandidat, i lys av både dets attraktive ESG-eksponering, den lave selskapsverdsettelsen i tillegg til NRC Groups sterke markedsandeler opp mot den nordiske jernbanesektoren, la Lingaas også til.

Hvis dette lykkes, vil selskapet absolutt være en oppkjøpskandidat.
Forvalter Robert Lingaas i Nordea

Flere av selskapets største eiere deler åpenbart Nordea-fondenes betraktninger. Aksjonærlisten viser at nær ingen av dem har redusert sine respektive eierandeler nå i sommer. NRC Group har derfor fortsatt tillit blant sine viktigste eiere. Men i mellomtiden holder nye investorer seg på armlengdes avstand, selv etter siste års massive kurskollaps, som har påført aksjonærene et samlet verdifall på godt over to milliarder kroner.