<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredly ser betydelige muligheter i Kongsberg Automotive

– Det er betydelige muligheter til å forbedre lønnsomheten, sier Arne Fredly etter å ha kjøpt seg opp til å bli Kongsberg Automotives største aksjonær.

Publisert 5. sep.
Oppdatert 5. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 590 ord
KJØPER: Arne Fredly blir storeier i Kongsberg Automotive. Foto: Iván Kverme

Rett før Oslo Børs åpnet torsdag kom meldingen om at investor og milliardær Arne Fredly har kjøpt 142,4 millioner aksjer i Kongsberg Automotive (KOA). Han blir dermed bildelprodusentens største aksjonær med en eierandel på 15 prosent.

– Jeg har tatt en posisjon i KOA i samarbeid med den såkalte aksjonærgruppen, sier Fredly.

Aksjene ble kjøpt til kurs 1,15 kroner, noe som gir en kjøpesum på 164 millioner kroner. Til sammenligning var Kongsberg Automotive-kursen 1,32 kroner ved børsslutt onsdag. Torsdag ettermiddag var aksjen opp 10,3 prosent til 1,46 kroner.

– Jeg har tatt en titt på selskapet og ser at det er betydelige muligheter til å forbedre lønnsomheten, sier den nye storeieren.

Storeier selger alt

I en ny flaggemelding noen minutter senere kommer det frem at KOAs største eier, investeringsfondet Teleios, selger seg helt ut. Fondet satt med en eierpost på 20,4 prosent. 

Dette blir godt mottatt av Arild Vigen Christoffersen, som i fjor sommer ledet et aksjonæropprør mot tidligere storeier og den forrige styrelederen. I en e-post til Finansavisen skriver han:

«Med Fredlys inntreden, kan vi se frem til en mer stabil og positiv utvikling for selskapet, med fokus på å skape verdier for alle aksjonærer.»

«Etter 4,5 år i selskapet kom denne nyheten som en tidlig julegave.»

GODT FORNØYD: Aksjonæropprører Arild Vigen Christoffersen liker at Arne Fredly kjøper seg opp i Kongsberg Automotive. FOTO: Gard Setsaas

Fredlys mål om å forbedre lønnsomheten har også vært jobb nummer én for Linda Nyquist-Evenrud siden hun tok over som konsernsjef i fjor sommer. På sin første kvartalspresentasjon i fjor sommer sa hun: «Nå ser jeg frem til å fortsette den positive inntektstrenden, og enda viktigere, gjenvinne lønnsomheten så raskt som mulig

I andre kvartal ble resultatet snudd fra et tap på 21,7 millioner euro i fjor til et overskudd på 3,7 millioner euro i år.

Langsiktig eier

Fredly hevder at KOA-engasjementet er et langsiktig prosjekt. 

– Nå skal jeg sette meg ned med aksjonærgruppen og legge en strategi. Hva utfallet blir av disse samtalene, vil jeg komme tilbake til senere, sier han.

– Vil du inn i styret?

– Jeg skal ikke inn i styret selv, men jeg kommer nok til å sette inn en representant i styret.

– Er det du som har tatt kontakt med aksjonærgruppen?

– Både ja og nei. Kontakten har skjedd ved at begge har tatt initiativ.

– Den forrige storeieren har ikke klart å gjøre de riktige grepene i selskapet. Det har vært et dårlig samarbeid på eiersiden, noe selskapet har lidd under. KOA er et stort selskap med høy omsetning. Det er derfor betydelige forbedringsmuligheter hvis vi løfter på de riktige steinene, sier Fredly.

Nytt forsøk

Ifølge Vigen Christoffersen, som før Fredlys inntreden var den største private aksjonæren i KOA, vil nå de 3.500 største aksjonærene eie 93 prosent av selskapet. Det er en klar endring fra de over 40.000 småaksjonærene for tre år siden. 

«Jeg opplever de aller fleste private aksjonærene som lojale til selskapet, og jeg tror jeg kan si på vegne av oss alle at vi er utrolig glad for at vi nå kan se fremover og skape det KOA vi alle har drømt om,» skriver han.

Fredly er ikke ukjent med å investere i KOA. Da pandemien kom i 2020, tok det ikke mange månedene før selskapet måtte reddes med friske penger. Emisjonen fikk stor oppmerksomhet fordi kursen ble satt til bare 10 øre, mens aksjen rett før ble handlet til nærmere 1,50 kroner.

Fredly og Øystein Stray Spetalen forsynte seg grovt i denne emisjonen med 740 millioner aksjer hver. Kort tid senere hadde begge solgt seg ut med solid gevinst.