<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
Bankenes venn: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger opp til et fortsatt ekspansivt statsbudsjett i en tid med nær full sysselsetting. Det gir rom for fortsatt høye renter og massive bankrentenettoer.   Foto: Terje Pedersen/NTB

Dette er børsens budsjettvinnere

Som vi tidligere i høst har pekt på – inn i det nye valgåret strør regjeringen om seg med nye oljepenger som hindrer brede rentekutt. Bankene kan derimot fortsatt belage seg på eventyrlige rentenettoer, igjen støttende for hele bank- og finanssektoren på Oslo Børs.

Publisert 22. okt.Oppdatert 22. okt.
Lesetid: 4 minutter

Et nytt stortingsvalg er altså på trappene, og ikke overraskende gjør regjeringen hva den kan for å gjenopprette sin popularitet. Makroøkonomene er nå skjønt enige om at den såkalte budsjettimpulsen øker klart mer enn ventet. Budsjettimpulsen, blant økonomene brukt som en indikator på hvordan statsbudsjettet påvirker etterspørselen etter varer og tjenester i økonomien, er faktisk dobbelt så høy som det Norges Bank har lagt til grunn i sine analyser. Alt i alt legger Finansdepartementet nå til grunn at norsk økonomi i 2025 vil vokse med noe over to prosent, sammenlignet med Norges Banks anslag om en BNP-vekst på 1,1 prosent – et veksttempo som nettopp ville gitt rom for flere rentekutt.

Men en fortsatt klart ekspansiv finanspolitikk, sammen med den svake kronekursen, baner på ingen måte vei for brede pengepolitiske lettelser. De høye rentene sikrer derimot forretnings- og sparebankene svært så gode rentenettoer, derfor spår vi en serie bankoppgraderinger fra analytikerhold nå i fjerdekvartal. Finanssektoren på Oslo Børs har så langt i 2024 steget med rundt ti prosent – og de gode kursoppgangene forventer vi å se mer av i 2025 støttet av sterke kvartalsrapporter og entusiastiske analytikere som helt sikkert også finner rom for å heve sine løpende utbytteanslag.  

Vi posisjonerer oss for den pågående bankfesten ved å beholde SpareBank 1 SMN i Kapital-porteføljen. Egenkapitalbeviset har siden årsskiftet gitt en utbyttekorrigert avkastning på 18 prosent, men kurser helt opp mot 170 tenker vi er innen rekkevidde når altså rentenettofesten ikke stopper opp med det første. 

Kursdrivende IT-rapport         

Onsdag 6. november kommer IT-selskapet Crayon Group med sin tredjekvartalsrapport, en seanse vi tror gir rom for nye børsrykk, særlig med tanke på de positive signalene selskapet selv kom med ved andrekvartalsfremleggelsen. Et kobbel av analytikerne forventer også mer av Crayon Group-kursen, som bare siden årsskiftet har gått over 40 prosent. Overfor Finansavisen pekte Arctic Securities-analytiker Kristian Spetalen nylig på at selv etter siste tids kursoppganger er prisingen slett ikke krevende med en P/E på rundt 13. Han la til at kontantstrømmen er i kontinuerlig bedring, samtidig som forretningsområdene utvikler seg i positiv retning. Markedet for skytjenester ble særlig trukket frem, samtidig som økt kapasitetsutnyttelse innen konsulentvirksomheten alene kan bidra til 20 prosent Ebitda-vekst i 2025. 

Mens Spetalen opererer med et kursmål på 180, rundt 50 prosent over dagens nivåer, setter Kepler Cheuvreux kursmålet til 160. ABG Sundal Collier er også positive til Crayon Group, som i dag har en markedsverdi på ikke fullt elleve milliarder kroner. 

– Nylig gjennomførte kostnadskutt begynner å gi bedre marginer i konsulentdivisjonen. Selskapet har dessuten klart å snu seg, for etter å ha fått mye kritikk for svak kontantstrøm har arbeidskapitalen nå utviklet seg positivt i tre kvartaler på rad. Vi tror veksten kommer til å akselerere igjen i andre halvår, så med en estimert fri kontantstrøm i 2025 på ni prosent av dagens børsverdi er prisingen attraktiv, uttalte ABG Sundal Collier-analytiker Øystein Elton Lodgaard til Finansavisen tidligere i høst. 

Crayon Group-aksjen blir uansett værende i Kapital-porteføljen, også litt med tanke på det vi tror blir en ny runde med oppkjøpsspekulasjoner. Tidligere i høst meldte nyhetsbyrået Bloomberg at det Sveits-baserte IT-selskapet SoftwareOne, en konkurrent og Crayon Group-aksjonær, visstnok jobbet for en sammenslåing med Crayon Group. 

Strør om seg?: Aker Solutions og toppsjef Kjetel Digre kan komme opp med nye, offensive utbyttesignaler når tredjekvartalstallene lanseres nå i slutten av oktober. Foto: Iván Kverme

Sjokkutbytte?

Aker Solutions-aksjen har brutt fint opp fra nivåer under 40-tallet. Kursmessig har det likevel vært en tung høst for det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeservice- og bærekraftselskapet, en utvikling man ellers har sett blant de aller fleste tilsvarende selskaper notert på Oslo Børs. Imidlertid råder optimismen blant et klart flertall av analytikerne, som på rund baut anbefaler å kjøpe aksjen – også med tanke på et potensielt sjokkutbytte.

– Vi tror fortsatt at vi er i en lengre oppgangssykel for oljeservicesektoren. Aker Solutions har en svært bra inntjeningsvekst i år med god visibilitet også for 2025. Vi tror dessuten det kommer et ekstraordinært utbytte på rundt ti kroner pr. aksje for inneværende år, noe vi forventer blir positivt mottatt, uttalte nylig Haakon Amundsen til Kapital. ABG Sundal Collier-analytikeren har en kjøpsanbefaling på Aker Solutions-aksjen med kursmål 60. Dette er rundt 45 prosent over dagens nivåer.         

Oppsummert gjør vi heller ikke i denne runden noen justeringer av Kapital-porteføljen, som dermed fortsatt består av SpareBank 1 SMN, Crayon Group, Elkem, Aker Solutions samt ABG Sundal Collier. Meglerhuset er først ute med å rapportere og slipper sin tredjekvartalsrapport allerede torsdag 17. oktober. Investorene vil nok særlig se etter om aktiviteten innenfor investment banking skyter ytterligere fart, og dermed fortsetter den gode trenden fra andrekvartal. Om dette er tilfellet, kan det i sin tur gi rom for større årsutbytte, utover den halvkronen meglerhuset har for vane å dele ut til sine eiere.