Denne aksjeporteføljen banker markedet
Kapital-porteføljen leder klart mot Hovedindeksen på Oslo Børs. Dette gjør vi nå for å sikre forspranget i det som kan bli en volatil periode i aksjemarkedene.

Oslo Børs har siden årsskiftet klatret om lag ti prosent, selv i et år som ikke har gitt de rentekuttene investorer og analytikere så for seg ved inngangen til 2024. Til gjengjeld har børsen fått solid drahjelp av internasjonale børser, først og fremst av det amerikanske aksjemarkedet, som fortløpende setter nye historiske børsrekorder. En serie sterke tredjekvartalsrapporter har også vært støttende for Oslo Børs nå i høst, noe som har sendt Hovedindeksen inn i rekordterritorium.
Det vil være mange økonomisk ubesvarte spørsmål etter det amerikanske presidentvalget, uansett demokratisk eller republikansk seier, noe som i neste omgang kan gi adskillig turbulens inn mot alle aksjemarkeder. Vi i Kapital stokker derfor om i aksjemiksen vår, og prøver dermed å unngå en reprise fra 2018 da Kapital-porteføljen ledet med klar margin, men mistet forspranget helt på oppløpssiden. Aksjemiksen var rett og slett ikke godt nok tilpasset de store, og økende, makrobekymringer som da rådet på investorsiden.
Atea – velkommen!
Inn i Kapital-porteføljen kommer IT-selskapet Atea
, nå på bekostning av Crayon Group . Når det er sagt, iler vi likevel raskt til med å tilkjennegi vår fortsatt grunnleggende optimisme rundt teknologiselskapet Crayon Groups videre vekstmuligheter. Men i et børssentiment vi altså forventer blir preget av større kurssvingninger enn på lenge, er likevel denne type selskaper – det vil si foretak som har steget mye i kurs over kort tid kombinert med høye aksjebeta-verdier – ekstra utsatt for kursfall. Dessuten må nok Crayon Group levere en tredjekvartalsrapport der både salgstall, marginer og kontantstrømsgenereringen er godt over analytikernes forhåndsestimater for å klare nye kursbyks.Atea, landets største IT-selskap målt etter omsetning, har en litt bredere forretningsmodell enn Crayon Group, og er sånn sett mindre sårbar dersom visse kundesegmenter skulle svikte. Selskapet har i dag en markedsverdi på 16 milliarder kroner etter en utbyttejustert kursoppgang siden årsskiftet på mellom 14 og 15 prosent. Men ytterligere kursoppganger ligger i kortene – tredjekvartalsapporten var sterk, og Ateas toppsjef Steinar Sønsteby ser optimistisk på kommende kvartalers resultatutvikling.
– Sektoren vår er på vei ut av en syklisk nedgang, og vi forventer at veksten vil ta seg opp i virksomheten vår i løpet av de kommende kvartalene med sterkere etterspørsel etter IT-investeringer, uttalte han i forbindelse med fremleggelsen av tredjekvartalsrapporten.
Banker og finans drar børsen
– Bankene kan fortsatt belage seg på eventyrlige rentenettoer, igjen støttende for hele bank- og finanssektoren på Oslo Børs, skrev Kapital tidligere i høst. Våre spådommer står seg godt, i det minste lagt til grunn DNBs tredjekvartalsrapport, som er den eneste bankrapporten som så langt er blitt publisert. Rapporten viste et resultat før skatt på over 15 milliarder kroner, og det rekordhøye kvartalsresultatet var tolv prosent høyere enn målt mot analytikernes forhåndsestimater – og hele ni prosent opp målt mot samme periode i 2023. Bankens rentenetto er hoveddriveren for de bunnsolide kvartalstallene, noe som åpenbart gir føringer om også andre sterke bankkvartalstall utover høsten.
Inkludert vårens utbytteutbetaling på tolv kroner pr. egenkapitalbevis har SpareBank 1 SMN
steget med rundt 25 prosent etter at den ble en del av Kapital-porteføljen for litt over ett år siden. Særlig har kursoppturen vært sprek nå i høst, noe som har sendt egenkapitalbeviset opp til historisk høye nivåer. Det er imidlertid mer å gå på, forventer vi, da sannsynligheten er stor for at også SpareBank 1 SMN, i likhet med DNB, leverer kjempetall for tredjekvartal. Dette, sammen med de høye kapitaldekningsnivåene og lave utlånstapene, gir rom for signifikant høyere utbytter for inneværende år enn i 2023. Det bør gi støtet til en serie analytikeroppgraderinger av SpareBank 1 SMN-beviset, noe som i så fall vil være utløsende for nye kursrykk.Banken blir uansett værende i Kapital-porteføljen. Det gjør også ABG Sundal Collier
, som dermed gir oss en betryggende høy finansvekting. Meglerhuset kan se tilbake på et par gode kursuker, spesielt utløst av den sterke tredjekvartalsrapporten. Samtidig vil DNBs oppkjøp av meglerkollega Carnegie i seg selv heve investorinteressen for megleraksjer i sin alminnelighet, resonnerer vi. Det bør sende ABG Sundal Collier-aksjen ytterligere opp selv etter en utbyttejustert kursoppgang i år på rundt 15 prosent.Rentene holder seg høye
Vi går dermed inn i november med en litt mer defensiv Kapital-portefølje, når miksen nå består av Aker Solutions
, Subsea 7 , SpareBank 1 SMN, ABG Sundal Collier og altså nykommeren Atea på bekostning av Crayon Group. Initiativet tar vi som allerede nevnt for å unngå all børsstøy vi forventer å se etter presidentvalget. Samtidig har markedsbetingelsene i den senere tid utviklet seg i feil retning, blant annet har de lange amerikanske statsobligasjonsrentene steget ytterligere og vitner om frykt for at USA-rentene forblir relativt høye i lang tid fremover. Dessuten går gullprisen i taket, noe flere markedsanalytikere mener henger sammen med den ubekvemheten som råder blant investorene opp mot størrelsen på det amerikanske stasbudsjettunderskuddet. Svake kinesiske makrotall øker også sjansen for at november blir en heller tung og seig børsmåned, både globalt og på Oslo Børs.