Høstens sektoroppsving for Russell 2000 illustrerer investorenes økende risikoappetitt, som nå til fulle altså utspiller seg i opsjonsmarkedet. Investorenes kjøpsopsjonsiver kan fort vise seg å bli god butikk, dersom man lytter til for eksempel Yardeni Research. Det internasjonale analysehuset spår, ifølge Finansavisen, at referanseindeksen S&P 500 vil nå 7.000 poeng innen utgangen av 2025, en økning på 15 prosent målt mot dagens indeksnivåer.
Børsprognosen bygger på flere forutsetninger, blant annet at den nye Trump-administrasjonen vil senke selskapsskatten fra 21 til 15 prosent. Gitt reduserte skatter, dereguleringsinitiativer og en antatt økt produksjonsvekst, mener Yardeni dette i sum vil kunne sende resultatmarginen til S&P 500-selskapene mot nye rekordnivåer. Konsekvens? På sikt vil det drive S&P 500-indeksen i 10.000 poeng innen utgangen av 2030, utelukker ikke Yardeni.
Også i kryptomarkedet ser vi klare spor etter økt risikolyst. Kryptovalutaene bitcoin og ethereum har steget klart i verdi på bare kort tid, men mer er i gjære, ifølge Standard Chartered. Den britiske storbanken tror en bitcoin og en ethereum vil koste henholdsvis 200.000 og 10.000 dollar innen utgangen av 2025. I dag handles nevnte kryptovalutaer til rundt 86.000 og 3.500 dollar.
Nær årsbunn
Skew-indeksen beveger seg stort sett i intervallet mellom 125 og 160. Et høyt indeksnivå kan også tolkes som at investorene mener sannsynligheten for et ekstremt, og ukjent, utslag på S&P 500-indeksen har økt. Dagens indeksnivå på 140 nærmer seg årsbunnen på rett under 130. Dermed mener et klart flertall av opsjonsinvestorene at det er mindre sannsynlig enn på lenge at såkalte sorte svaner, det vil si brå og uventede hendelser i finansiell forstand, vil slå inn mot Wall Street i tiden som kommer. Dette øker også risikovilligheten blant aktørene i det amerikanske opsjonsmarkedet.
Wall Steet skal mye mer opp, lyder førjulbudskapet fra amerikanske opsjonsinvestorer. De har historikken på sin side med tanke på at i løpet av Trumps forrige presidentperiode fra 2016–2020 steg S&P 500-indeksen rundt 30 prosent. En vennlig næringspolitikk kombinert med brede personskattelettelser var noen av de viktigste børsdriverne den gang, tiltak som den nye Trump-administrasjonen nok en gang har planer om å iscenesette. Også for norske investorer er det verdt å merke seg siste tids kraftige Skew-nedtur, da det gir signaler om fortsatt gode tider i det amerikanske aksjemarkedet, igjen støttende for Oslo Børs.