Forsøker å dempe panikken etter rubel-fallet

Russland forsøker å dempe panikken etter det kraftige rubelfallet denne uken, der russiske myndigheter mener det ikke er noen grunn til bekymring. 

Publisert 28. nov. 2024
Article lead
Russian President Vladimir Putin attends a press conference following the Collective Security Treaty Organisation (CSTO) summit in Astana, Kazakhstan, November 28, 2024. Sputnik/Ramil Sitdikov/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NTB

Russiske myndigheter forsøker å dempe panikken over det kraftige rubelfallet, skriver CNBC, som viser til at den russiske sentralbanken ble tvunget til å gripe inn på onsdag for å støtte oppunder valutakursen. 

Rubelen nådde det laveste nivået siden angrepet på Ukraina i 2022 på onsdag, der rubelen ble omsatt for 114 rubler pr. amerikanske dollar. 

Sentralbanken innførte også stopp for utenlandske kjøp på det innenlandske valutamarkedet ut året for å redusere volatiliteten i finansmarkedene. 

Ifølge CNBC skal den russiske talspersonen Dmitrij Peskov ha uttalt at rubelfallet ikke vil påvirke vanlige russere fordi de mottar lønnen sin i rubler. 

Effektive sanksjoner

Det betydelige fallet i den russiske rubelen skal delvis skyldes nye amerikanske sanksjoner mot russiske Gazprombank, samt den krigsfokuserte innenlandsøkonomien, som har fått inflasjonen til å stige til himmels. 

Den russiske sentralbanken har hevet rentene til 21 prosent, men har likevel ikke klart å få bukt med inflasjonen, som lå på 8,5 prosent i oktober. Prisveksten på matvarer som smør og poteter har steget kraftig i kjølvannet av en kraftig økning i russisk våpenproduksjon og forsvarsutgifter. 

Den russiske økonomien har likevel klart å vokse under krigen, for det meste takket være eksport av olje og gass til land som støtter invasjonen. Det internasjonale pengefondet (IMF) venter en vekst i den russiske økonomien på 3,6 prosent for helåret 2024. 

IMF peker imidlertid på en nedgang i veksten, med en prognose om 1,3 prosent vekst i 2025, som vil tilsi en brå nedbremsing. 

Overdreven emosjonell komponent

Russiske myndigheter har vært raske til å bagatellisere valutafallet. På onsdag sa Maxim Reshetnikov, leder av Russlands departement for økonomisk utvikling, til journalister at dynamikken i rubelkursen ikke var bestemt av «fundamentale faktorer.»

«Den nåværende svekkelsen av valutakursen har ikke med fundamentale faktorer å gjøre, vi ser at handelsbalansen er sterk,» sa han ifølge Interfax.

«De viktigste faktorene for svekkelsen er styrkingen av dollaren mot verdensvalutaer og bakteppet av nok en innstramming av sanksjonene mot Russland. I tillegg, som det ofte skjer i slike situasjoner, er det for øyeblikket en overdreven emosjonell komponent på valutamarkedet. Erfaringen viser at etter en periode med økt volatilitet, stabiliserer kursen seg alltid.»

Finans

Informasjon om bruk av AI