<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forsøker å dempe panikken etter rubel-fallet

Russland forsøker å dempe panikken etter det kraftige rubelfallet denne uken, der russiske myndigheter mener det ikke er noen grunn til bekymring. 

Publisert 28. nov.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
Article lead
lead
Russian President Vladimir Putin attends a press conference following the Collective Security Treaty Organisation (CSTO) summit in Astana, Kazakhstan, November 28, 2024. Sputnik/Ramil Sitdikov/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NTB

Russiske myndigheter forsøker å dempe panikken over det kraftige rubelfallet, skriver CNBC, som viser til at den russiske sentralbanken ble tvunget til å gripe inn på onsdag for å støtte oppunder valutakursen. 

Rubelen nådde det laveste nivået siden angrepet på Ukraina i 2022 på onsdag, der rubelen ble omsatt for 114 rubler pr. amerikanske dollar. 

Sentralbanken innførte også stopp for utenlandske kjøp på det innenlandske valutamarkedet ut året for å redusere volatiliteten i finansmarkedene. 

Ifølge CNBC skal den russiske talspersonen Dmitrij Peskov ha uttalt at rubelfallet ikke vil påvirke vanlige russere fordi de mottar lønnen sin i rubler. 

Effektive sanksjoner

Det betydelige fallet i den russiske rubelen skal delvis skyldes nye amerikanske sanksjoner mot russiske Gazprombank, samt den krigsfokuserte innenlandsøkonomien, som har fått inflasjonen til å stige til himmels. 

Den russiske sentralbanken har hevet rentene til 21 prosent, men har likevel ikke klart å få bukt med inflasjonen, som lå på 8,5 prosent i oktober. Prisveksten på matvarer som smør og poteter har steget kraftig i kjølvannet av en kraftig økning i russisk våpenproduksjon og forsvarsutgifter. 

Den russiske økonomien har likevel klart å vokse under krigen, for det meste takket være eksport av olje og gass til land som støtter invasjonen. Det internasjonale pengefondet (IMF) venter en vekst i den russiske økonomien på 3,6 prosent for helåret 2024. 

IMF peker imidlertid på en nedgang i veksten, med en prognose om 1,3 prosent vekst i 2025, som vil tilsi en brå nedbremsing. 

Overdreven emosjonell komponent

Russiske myndigheter har vært raske til å bagatellisere valutafallet. På onsdag sa Maxim Reshetnikov, leder av Russlands departement for økonomisk utvikling, til journalister at dynamikken i rubelkursen ikke var bestemt av «fundamentale faktorer.»

«Den nåværende svekkelsen av valutakursen har ikke med fundamentale faktorer å gjøre, vi ser at handelsbalansen er sterk,» sa han ifølge Interfax.

«De viktigste faktorene for svekkelsen er styrkingen av dollaren mot verdensvalutaer og bakteppet av nok en innstramming av sanksjonene mot Russland. I tillegg, som det ofte skjer i slike situasjoner, er det for øyeblikket en overdreven emosjonell komponent på valutamarkedet. Erfaringen viser at etter en periode med økt volatilitet, stabiliserer kursen seg alltid.»