<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flytter alle norske fond til Sverige

Storebrand Asset Management flytter alle sine norske fond til Sverige. – Det kommer med en bismak, sier adm. direktør Jan Erik Saugestad.

Publisert 16. jan. | Oppdatert 16. jan.
Article lead
FLYTTER: Administrerende direktør Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management. Foto: Iván Kverme

Norges største kapitalforvalter, Storebrand Asset Management, flagger ut alle norskregistrerte aksje- og rentefond til Sverige.

– Det er jo ikke positivt for norsk fondsnæring at vi har valgt å ta denne beslutningen. Samtidig er det det rette å gjøre for oss, men det kommer med en liten bismak, helt klart. Vi må tenke på at vi kan levere det vi skal for våre kunder, og organisere oss slik at vi er konkurransedyktig. Dette vil pr. nå styrke posisjonen i det nordiske finansmarkedet. Vi har hatt betydelig vekst gjennom de siste årene, og det er klart at det gir oss en verdi å samle verdipapirfondene, sier toppsjefen i Storebrand Asset Management, Jan Erik Saugestad til Finansavisen.

Hva dette betyr for kundene:

Ingen endring i Investeringsstrategiene.

Ingen endring i forvaltningsteamene.

Kunderådgivere og støttetjenester vil fortsette som før.

Samme standard for rapportering og informasjon.

Fondene vil fortsatt være tilgjengelige i norske kroner.

Rentefond vil gå fra utbyttebetalende til å bli akkumulerende.

Storebrand

– Pekt på i flere år

Storebrand forvalter over 1.000 milliarder kroner og inkluderer også fondsforvalterne Skagen og Delphi. 400 milliarder er under forvaltning i Norge.

Utflaggingen kommer av misnøye rundt en rekke juridiske regler som påfører norske forvaltningsselskaper en ulempe i konkurranse mot utenlandske selskaper.

Spesielt rentefond har en solid ulempe av å være registrert her til lands. I Norge blir rentefond løpende beskattet, mens i Sverige blir det kun utløst skatt ved realisering. Sammen med andre særnorske regler har det skapt stor frustrasjon blant kapitalforvalterne. De krever nå endring fra myndighetene og at man får samme rammebetingelser som våre naboland for å kunne konkurrere på lik linje med andre.

– Det har vært en sum av flere ting. For det første gir det operasjonelle fordeler å samle fondene på en domisil. Regulatoriske forhold er også viktig for konkurransekraften. Dette går på hvordan man implementerer EU regelverk og nasjonale forhold. Dette er forhold som har vært diskutert i flere år og omfatter både inntektsføringsavtaler og selvfølgelig skattemessige behandling av rentefond.

– Vi har pekt på dette over flere år og kapitalforvaltning som næring har fått lite oppmerksomhet fra politisk hold og departementer, sier toppsjefen.

Flyktningsstrøm

Saugestad utelukker ikke muligheten for å flytte tilbake til Norge dersom det skjer endringer.

– Dette er jo prosesser som er omfattende og som vi jobber med fra 2025 til 2026, men vi vil alltid søke om å organisere virksomheten på best mulig måte, sier han.

Storebrand er ikke alene. I fjor flagget både Alfred Berg og Nordea ut.

– Hva skjer med kompetansemiljøet?

– Når det gjelder selve forvaltningen er den allerede i dag i Norge og Sverige og vil være upåvirket. Men det er naturlig at det over tid utvikles og bygges kompetanse der vi faktisk er.

Endringene forutsetter nødvendig godkjenning fra tilsynsmyndighetene og beslutningsorganer.

I oktober i fjor skrev Finansavisen at Storebrand vurderer å flagge ut sine rentefond, men ikke aksjefondene.

Holder regjeringen ansvarlig

«Næringen kan komme til å bygges ned. På lengre sikt vil forvaltningsselskapene kanskje skalere ned i Norge», sa Christian Henriksen, direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF), til Finansavisen i oktober i fjor.

Finansforbundet holder regjeringen ansvarlig for at konkurranseulemper tvinger norske fond til å flagge ut av Norge, noe som fører til tap av arbeidsplasser, kompetanse og kapital.

«Myndighetenes unnfallenhet har fått alvorlige konsekvenser. Forsinket implementering av internasjonale regler og strengere reguleringer har gjort det dyrere og mindre attraktivt å drive kapitalforvaltning i Norge. Dette tvinger selskaper til å flytte virksomheten til land med gunstigere rammevilkår», skriver forbundet.

SKYLDER PÅ REGJERINGEN: Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet. Foto: Jone Frafjord

– Denne utviklingen har gått altfor langt, men det er fortsatt tid til å snu, sier nestleder Arne Fredrik Håstein.

Odin Forvaltning, Fondsforvaltning, Landkreditt Forvaltning, Heimdal Forvaltning, Holberg Fondene, Borea Asset Management og First Fondene er andre kapitalforvaltere som mener en utflagging kan være det riktige.

Finans

Informasjon om bruk av AI