Har aldri gjort dette før
Den første klokken til å bli lansert i 2025, er Longines’ første klokke i karbon.

Selv om dette er merkets første, er det ikke tidlig ute hva gjelder å kaste seg på karbontrenden, siden materialet har vært i bruk i klokkeverdenen i flere tiår. Først populært i konstruksjon av mindre komponenter som tallskive og bezel, senere hele urkasser som her. Nå finnes lettvektsmaterialet i nesten alle prisklasser og i flere teknologiske variasjoner.
Uansett.
Longines har valgt den litt odde retromodellen Ultra-Chron til å motta den aktuelle karbonoverhalingen. Dette er en klokke som opprinnelig er fra slutten av 60-tallet, men relansert i noe mer moderne form i 2022. Da med tidsriktig puteformet urkasse som måler 43 mm i diameter og i stål.
Longines
Navnet Ultra-Chron kommer av urverket, som er og var noe utenom det vanlige. Til utgaven fra 2022 ble L836.6 utviklet, som i likhet med originalen er et såkalt høyfrekvens-urverk. Det opererer på 5 hertz, hvilket for de spesielt interesserte betyr at balansehjulet (i dette tilfellet konstruert med balansefjær i anti-magnetisk silisium) gjør 36.000 halvsvingninger i timen. Vanlige urverk tikker stort sett rundt mellom 2,5 og 4 hertz. Kort fortalt kan det bidra til høyere presisjon, og du kan relativt enkelt se forskjell på en klokke med høyfrekvens-urverk siden sekundviseren virker å “flyte” jevnere. Det er fordi sekundviseren tikker med enda flere små bevegelser enn klokker drevet av urverk med lavere frekvens. L836.6 (som tar utgangspunkt i et ETA-urverk og er kraftig modifisert for denne oppgaven) er for øvrig kronometersertifisert, selvopptrekkende og har en gangreserve oppgitt til litt over to døgn.
Nok om urverket.
Det handler om karbon
Karbon som materiale er som kjent lett og sterkt, og nye Ultra-Chron Carbon veier under knappe 80 gram. Inkludert tekstilremmen. Titan – matchende lett og sterkt – er brukt til bezel, krone og baklokk. Kombinert med en sandblåst tallskive i antrasitt har det hele et nokså monokromt uttrykk. Litt stealth og vesentlig mer moderne i stilen enn forgjengeren i stål som fortsatt selges.
Andre tøffe klokker med urkasse i karbon
Bezelen er i motsetning til utgaven fra 2022 ikke vridbar. Denne forenklingen er et noe finurlig designvalg som gjør Ultra-Chron til mindre fullblods dykkerklokke funksjonsmessig, og det vil sikkert være litt skuffende for noen. Men den respektable vannresistensen tilsvarende 300 meters dyp har Longines opprettholdt.
Så var det det med pris da, som vil være 67.250 kroner. Til sammenligning går den allerede eksisterende utgaven i stål (på lenke) for 51.050 kroner hos norske forhandlere. Det er et vesentlig steg opp og gjør Ultra-Chron Carbon til en av Longines dyreste klokker som ikke er i gull, men det er langt fra uvanlig at karbonutgaver fordrer vesentlig høyere pris enn en sammenlignbar modell i mer ordinært stål.
Rettelse: I versjonen av denne artikkelen som blir publisert i Kapital nr. 02/24 anslo vi feilaktig at prisen ville bli i nærheten av 55.000 kroner, gitt den amerikanske retailprisen på 4.900 dollar. Etter at saken gikk til trykk fikk Kapital opplyst norsk pris, som vil være 67.250 kroner.