Norse - noen tanker om fremtiden

Realisten2
NORSE 06.12.2022 kl 21:27 61711

Har brukt en del tid den siste tiden til å se nærmere på mulighetene til Norse og tenkte å dele noen tanker rundt det jeg ser. Jeg har vært skeptisk etter informasjonen om den rettede emisjon, da jeg ikke var særlig tilfreds med ledelsen/styret sin måte å gjennomføre dette på, samt at jeg satt med følelse av at all informasjon ikke ble delt. Videre var prisfastsettelsen lite tillitsvekkende. Jeg er nå mye mer positiv til det jeg ser og mener dette er et riktig trekk.

Det volum selskapet har i dag er ikke livskraftig på sikt. Volumet må opp. Ruten London – New York er en av de mest attraktive rutene globalt, men må kombineres med flere ruter/øket kapasitet for å få driftskostnadene ned. Den kommende Paris – New York er også blant topp 10 longhault legs, og vil sammen med øket satsning ut fra UK være strategisk viktige for å nå volum.

Internasjonalt er flyselskapene i en helt annen situasjon enn i Norge og Scandinavia. Flere store aktører har nå volum over 2019 nivå og prisene er i bedring. Selskaper som Lufthansa har ikke kapasitet nok og er nå tvunget til reaktivere A380 som har stått på bakken siden 2019/2020. Dette er lite attraktive maskiner som har en altfor høy driftskostnad, men for at Lufthansa skal klare å beholde markedsandel og levere på sine forpliktelser, så må A380 inn i flåten. Den første A380 (Navn: Dusseldorf) kommer i drift igjen om noen uker. Flere A380 maskiner klargjøres. (Totalt har Lufthansa 8 A380, 4 er planlagt reaktivert).

En A380 har et fuelforbruk på 11-12 000 liter i timen, mens Norse sin 787 flåte har et forbruk på ca 4800 – 4900 liter i timen. En 787 har noe mindre kapasitet, men Norse sine 787 har en meget høy kapasitets-layout. Omregnet i forbruk per sete så bruker en Dreamliner 14,3 liter fuel per sete pr time og en A380 (Lufthansa sin konfigurasjon) forbruker ca 23,6 liter fuel per sete per time.

787 Dreamliner er den mest økonomisk maskin på langdistanser, men det som er mest interessant med dette, er å se på bakgrunnen for reaktiveringen av A380. Grunnen er forsinkelser på leveranser av nye maskiner pga komponentmangel. Flere A350 langdistanse maskiner er forsinket med opp til 12 måneder. Når jeg ser nærmere på dette så ser jeg at flere selskap sliter med kapasitet på langdistanse – på grunn av forsinkelser. Flere maskiner som står for levering i 2023 blir ikke levert for et stykke inn i 2024. Dette gir gode muligheter, og driftskostnadene på eldre maskiner gjør at billettprisene (inntektene) går opp.

Videre er det slik at snitt billettpriser er på full vei oppover internasjonal uavhengig av den kommende knapphet på maskiner (som først fremover gjør seg gjeldende i 2023). Selskap som Delta, AA og andre leverer nå gode resultater. Billettprisene i USA er høye, men det virker ikke inn på volum.
Jeg har også sett litt på Norse sine billettpriser for Desember (høysesong på vinter) samt et par sommermåneder. I desember er snittprisen på en økonomibillett fra London til New York ca kr 4150 (før bagasje, setevalg osv) mot kr 2800 for noen uker tilbake. En premium billett koster i snitt kr 7500 før valgene. Disse prisene er justert opp ca 50% de sist uker (selvsagt også fordi vi nå er i desember), men den samme trend ser jeg til neste år (selv om økningen ikke er like stor).

Andre selskap har vært ute med informasjon om booking-graden for neste år. Den er meget god og kapasiteten påvirker prisene lengre frem i tid.

Basert på dette bilde så mener jeg dette kan bli meget bra fremover, men det fordrer at enn virkelig satser på å ta markedsandeler nå.
For to-tre uker tilbake vurderte jeg å selge meg ut, men har nå valgt å kjøpe meg opp. Har de siste dagene kjøpt en del til kr2,50 og tenker at dette vil være en spennende aksje å sitte med frem til April/Mai. Selskapet er i dag priset til 170Mnok, noe som gir et betydelig potensial.

Dette kan bli meget spennende, men flere maskiner må i luften raskt! Da er det riktig å hente inn mer penger og satse.
Redigert 06.12.2022 kl 23:12 Du må logge inn for å svare
Matros
02.06.2023 kl 14:11 8429


Norse skal få flyene i arbeide, og vise at rutene er lønnsomme, så skal det selges eller slås sammen med Norwegian. Tar du markedsverdien av kontanter, leasingavtaler på fly og slottene til selskapet, så kan man regne hjem en verdi opp mot 100 kroner. Tipper dette har inntruffet senest om 2-3 år. Så fortsatt massiv oppside om planen klaffer.
Realisten2
02.06.2023 kl 21:11 8238

Støtter i grove trekk dine tanker her, men tror du tar feil innen et område.... Hva gjør at Norse vil være en best fit sammen med Norwegian? Ofte på dette forum så snakkes det om Norse i samme omgang som SaS, Norwergian og tidligere Flyr. Strategisk er ikke dette nødvendigvis noen sterk match. Per i dag så flyr Norse mye på Gatwick, men også på distanser som Paris - New York og (kommer snart) Roma - New York. Disse og trolig Madrid, Lisboa mot USA vil være gode leg's for Norse.
Disse har nødvendigivis ikke noen god synergi med Norwegian (per i dag).
Norse er klart en oppkjøpskandidat, men da mer aktuell kandidat for Delta eller American Airlines (Fra den siden av atlanteren), eller potensielt RyanAir dersom de ønsker å gå langdistanse. Under normale omstendigheter vil nok ikke RyanAir vaære aktuell da de vil normalt starte selv, men med 12000 fly i backlog hos Airbus og Boeing - så kan det tenkes at de ønsker å kjøpe seg en start, da fly ikke er tilgjengelig. Ryan har et mer tilpasset Europeisk nettverk enn det Norwegian har....

Bare et synspunkt.... Ellers enig i at aksjen skal videre opp. Tror vi ser kr 30-35 innen Juni er over....
Matros
02.06.2023 kl 21:35 8205

Norse er jo restene av deler av Norwegian sin gamle langdistanse satsning. Gatwick til usa var vist blant de mest lønnsomme rutene i hele Norwegian systemet før selskapet kollapset. De tjente vist helt rått, og nå kan Norse gjenta denne bragden. Synes du har gode betraktninger, men man skal ikke utelukke at Norwegian blir interessert i langdistanse igjen og norse har jo fortsatt et vist norsk fotavtrykk, om ikke så stort
Restplassno
08.06.2023 kl 18:45 7763

Blir spennende å se trafikktallene for mai. De kommer vel i morgen eller mandag.

Edit: det blir forresten ikke så spennende. Vi vet allerede at det var over 70%. Men stor forskjell på 70% og 75%
Redigert 08.06.2023 kl 19:10 Du må logge inn for å svare
Goldsmith
12.06.2023 kl 10:56 7459

Med en kabinfaktor i mai på 72.6% vil kabinfaktoren for 1H ende rundt 66-67% (dersom kabinfaktoren er 82.5% i juni). Det kan holdes opp mot forretningsplanen fra November på 74% for 1H. Skivebom med andre ord

Det som også er foruroligende er yield nivået.

Yielden i 1Q lå på lave 3.1 cent. For 2Q guider de (implisitt) på ca 4.9 cent. En så lav yield er uforenlig med lønnsomhet. Etablerte aktører har over 15 cent/RPK i 1Q. Det er helt umulig å konkurrere med 1/5 av inntekt per RPK - spesielt nå kabinfaktoren er langt lavere i tillegg.

Det er nok en gang interessant at tallene blir tolket positivt.
Noen kommer til å tape mye penger. Men så langt har de blinde og halte sopt inn - så da er det kanskje litt på kistebunnen å tape!
sivanna
12.06.2023 kl 12:17 7402

oh lord.....
Restplassno
12.06.2023 kl 12:38 7417

Interessant. Kan du gi meg noen eksempler på etablerte aktører som har 15 cent per passasjerkilometer på langdistanse? Skulle gjerne sett litt i regnskapene deres.

Og jeg lurer på, hvordan regner du deg frem til 4,9 cent yield i q2? Er det med forutsetning om samme prisnivå som i q1?

Jeg skjønner jo at du skriver med en slags nedlatenhet mot aksjonærene og at du ikke er særlig begeistret for dette selskapet, man kan vel nesten mistenke deg for å ønske at spådommen din, om at dette skulle i dass når kursen var 10-12 kr, fortsatt skal gå i oppfyllelse.
Men kritiske røster er jo bra og det er ikke alle som setter seg såpass inn i materien som deg. Så det er absolutt interessante betraktninger, selv om det du skriver nok ikke bør tas for god fisk uten nærmere undersøkelser. På samme måte som man ikke bør basere seg på overpositive poster her. Men såpass bipolart som dette forumet er må noen ta helt feil og noen få helt rett. Og man kan ikke alltid få rett om kursutvikling og heller ikke om inntektsutvikling. Skråsikkerhet er farlig.
Redigert 12.06.2023 kl 12:46 Du må logge inn for å svare
Matros
12.06.2023 kl 20:44 7343

På side 4 i kvartalrapporten rapporterer Norse både kostnader og inntekter per flysete. Disse tallene kan ses på som enhetsinntekter og kostnader i en kostnadskalkyle.

I q1 var inntektene 3,5 cent per sete. I q2 vil disse øke pga økt flere seter solgt og høyere billettpriser per sete. I q1 ble 54 % av setene solgt, men basert på tallene så langt er det rimelig å anta at omtrent 74 % av setene blir solgt i q2. Med uendrede priser, vil derfor inntektene øke med 48 pst fordi flyene er bedre fult opp. I tillegg skriver selskapet ar flyinntektene øker med med 86 pst. Trekker man litt fra siden ikke alle inntektene øker like myes flyprisene, og sier en økning på 70 pst i stedet, får man at inntektene per sete i q2 bør være 8,8cent. Til sammenligning har selskapet kontantkostnader på 5cent per sete, så noe emisjon kan man bare glemme for cashen renner inn

For q3 guider flyselskapet at inntektene har økt med over 100 pst. I tillegg er det høysesong og mellom 85-90 pst av flysetene vil bli solgt. Da kommer vi raskt over 10 cent i inntekter per sete. Til gjengjeld er de bokførte kostnadene omlag 9 cent. Her inngår lesingskostnader, som i realiteten er avskrivninger uten kontantstrømeffekt. Men alt ligger til rette for overskudd.

Dersom Norse hadde fått inntekter på 15 cent i q1, slik enkelte påstår at andre flyselskaper gjør, og doblet dette i q2 og q3, ville de tjent så mye penger at aksjekursen ville stige til flere hundre kroner.

Forøvrig skrev jeg litt om flybransjen på en nas tråd i gård……..det ser helt hårreisende bra ut….. selv for en mørkemenn og selverklærte eksperter.
Goldsmith
13.06.2023 kl 08:40 7232

Se på f.eks American Airlines for 1Q - som skiller ut inntektssiden per operative segment. De hadde en yield i 1Q for Atlantic segmentet på 16 cent.

Yield for 2Q får du ved å sammenstille guidingen for gjennomsnittlig økning i billettpris for 2Q (som sammen med estimerte antall passasjerer gir billettinntekter) med RPK for 2Q. RPK per mai har du og juni kan du greit estimere.

Jeg er for øvrig veldig begeistret for selskapets tilbud, og synes det er synd at de ødelegger selskapet ved å kronisk underfinansiere det, og villede privatinvestorer med at de er fullfinansierte og har egenkapital. De regelrett manipulerer markedet - på samme måte som FLYR gjorde. Det er selvfølgelig ikke pent å se på.

NORSE tapte 70 millioner i 1Q, og det vil tape ca. 55-65 millioner i 2Q (den våkne leser vil se at tapsanslaget er massivt økt. Det skyldes de alt for lave billettinntektene i 1Q - som var trist lave). Det er selvfølgelig ikke forenlig med forsvarlig drift.


Redigert 13.06.2023 kl 08:44 Du må logge inn for å svare
Restplassno
14.06.2023 kl 15:24 7066

Guider 100usd per passasjer i ancillary
Matros
14.06.2023 kl 20:03 6992

Oppfordrer alle til å høre på interjuv med Bjørn Tore larsen på finansavisen TV. Ingen tvil om at sjappa går bra og at de vil tjene penger i sommer. Det mest interessante kom frem sist i interjuvet, da han ble spurt om hvorfor man skal investere i denne bransjen når den er så risikabel. Jo, fordi den er syklisk og akkurat nå et det banko på fly globalt. Leveringstiden på en ny dreamliner er på flere år, sa han. Da vil eksisterende fly bli fullere og prisene stige. Folken, ikke gjør dette vanskelig. Vi er bare på starten av en supersyklusen, hvor Norse etterhvert vil tjene grisemye penger før det blir solgt
Goldsmith
15.06.2023 kl 08:16 6904

Noen refleksjoner over hvorfor selskapet er så synlig i media og andre kanaler nå?
Restplassno
15.06.2023 kl 09:32 6877

Tror det var pga ettårsjubileumet
Slettet bruker
15.06.2023 kl 11:25 6834

Stemmer, det var ettårsmarkering, men aner at Goldsmith har noen refleksjoner? Vil du dele?
Realisten2
15.06.2023 kl 13:40 6833

1års markeringen er bare en anledning til å få ut budskapet om at nå går også de 2 siste maskinene inn i drift, alt salget går så det suser, at Rome-New York starter om et par dager og at selskapet forventer å levere plusstall på 75% setedekning..som kommer i Juni.
Matros
15.06.2023 kl 16:35 6798

Merkelig gjeng på denne tråden, skulle tro alle hadde tapt mye på flyaksjer tidligere…..he he. Å deretter har de blitt eksperter ….ha ha ha ha. Men som Bjørn Tore larsen sier, flyaksjer er høyrisiko og syklisk, men nå tar det flere år før man får et nytt fly. Det er ikke en masse fly på jakt etter nye kunder som tidligere, det er en masse kunder på jakt etter flyseter. Derfor lukter shippinginvestorer som Matros og Fredriksen penger. Vi sitter begge tungt i rigg og tank, og nå fly. Det er også derfor Jan Tore larsen er bull. Cash flowen er nå positiv, resultatet positivt neste måned og så er det full fart. Virker som ingen her på tråden egentlig eier aksjer, men egentlig er en gjeng kjerringer som bør holde seg langt unna risikable sykliske aksjer.
Slettet bruker
15.06.2023 kl 19:38 6784

Hei Matros, ikke nødvendig å ta en slik hoverende tone. Jeg er enig i hva du skriver om masse kunder som jager flyseter, men unødvendig å hevde at vi her er en ''merkelig gjeng'' som har tapt mye på fly og blitt eksperter. Eide noe NAS ca 2005 - 2010 med gevinst og forlot fly inntil NAS var rekonstruert etter covid og er tilbake der. Tok aldri tak i FLYR som jeg aldri trodde på, men tror NORSE vil lykkes hvor jeg har en grei post iht min størrelse. Og jeg er fremdeles ingen ekspert. Men BTL bekrefter mange av de punktene jeg la vekt på da jeg gjorde min egen vurdering av NORSE.
Matros
20.06.2023 kl 21:06 6355

Jepp….da var også Tor Olav trøim på vei inn i Norse……..nok en shippinginvestor. Kan sikkert ikke regne han heller😂😂😂
Realisten2
02.07.2023 kl 08:47 5929

Juni er bak oss og om noen dager får vi trolig fasiten på antall passasjerer samt noen indikasjoner på inntjening. I Mai fraktet Norse 58 000 passasjerer. Etter et raskt overslag tenker jeg vi ser rundt 90 000 passasjerer og 82-84% solgte seter. I slutten på Juni åpnet flere nye ruter noe som sammen med en rekke utsolgte ruter kommer til å løfte Norse videre nå i Juli.
Alltid positiv
05.07.2023 kl 10:40 5662

Noen som vet når i juli disse tallene blir publisert?
Realisten2
06.07.2023 kl 08:22 5508

Da endte vi på 91000 passasjerer og 83%, noe over min kalkyle. Det betyr - tror jeg, at dette var første måned med overskudd. Juli blir da meget god.. sitter rolig tenker jeg. Det går veien dette.
Alltid positiv
06.07.2023 kl 08:23 5501

Hvor fant du dette?
Lighter
06.07.2023 kl 14:04 5336

Du traff bra der Realisten2 👍
Ble positivt overrasket over begge de 2 tallene. I tillegg melder de om over 100 dollar i ancillery inntekter pr. passasjer. Meget solid.
Det som demper optimismen noe, er at de viktigste tallet, RASK uteble. Inntekt pr. flydd setekilometer viser den totale inntjeningen til selskapet. Vanskelig å estimere suksessen uten dette tallet.
Har ikke lett veldig så om noen har de tallene, del gjerne.
Evighet
16.07.2023 kl 09:52 4900

Norse og Norwegian ikke rammet av streiken på Gatwick. Men de fleste konkurrentene til Norse ser ut til å bli rammet!
Are there any ground-handling companies not going on strike at Gatwick?
Yes, for example Dnata, which handles Emirates, jetBlue and Turkish Airlines; and Red Handling, which handles Norwegian, Norse Atlantic and TAP Portugal.
https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/gatwick-airport-baggage-strikes-dates-2023-july-b2375328.html
auxe
18.07.2023 kl 18:23 4549

Norse går opp nesten dagelig 3-5 % på ett anstendig volum, jeg har troa og det er det tydelig flere som har, begynner de å gå i + nu så kan dette bli riktig bra :)
stigok
02.08.2023 kl 11:36 3989

Er det noen som har flydd med Norse i sommer og lagt merke til hvor full kabinen var? Jeg har ikke fått den muligheten, men fløy med SAS til Barcelona forrige helg, og det var mer enn 50% ledige seter på kveldsflyet. Håper Norse flyr med fulle fly i sommer.
Winter is Here
31.08.2023 kl 08:58 3316

De forventer overskudd neste kvartal, men har de nok cash til å holde ut ? Spesielt hvis det er `snakk om minimalt overskudd i første omgang ?
Redigert 31.08.2023 kl 09:30 Du må logge inn for å svare
spiff
01.09.2023 kl 08:21 3224

Scorpio Holding kjøper seg opp til 10,7% av aksjene. Iflg DN "Dette stinker av raid og fiendtlig oppkjøp". Bare å sitte på aksjene
Realisten2
13.10.2023 kl 02:03 2733

Six5 skrev Innlegget er slettet
Six5 stiller et godt spørsmål... Skal vi opp herfra?
Jeg var lenge meget aktiv i Norse, og gjorde noen kroner på veien oppover, selv om jeg kunne gjordt det mye bedre ved å sitte still og ikke hoppe inn og ut. Studerte selskapet nøye og var rimelig positiv til det jeg så, men bakket ut når kursen ble rundt kr 17-18. Har sittet på sidelinjen en tid, men tenker tiden er inne til å forstå situasjonen...markedet, likviditet osv.
Er der noen som har følgt selskapet og som kan dele litt info vedr cash-situasjonen? Er vi på veg mot emisjon eller er der cash nok til neste høysesong? Hva med de 5 maskinene som kommer inn i flåten, hvor skal de brukes?
Er alle maskiner i virke i vintersesongen?
Winter is Here
01.11.2023 kl 00:36 2538

"Norse Atlantic vurderer å hente 500 millioner
I tredje kvartal tjente Norse Atlantic Airways penger..."

"Hvordan pengene skal hentes inn, eller når det skal skje kommer ikke selskapet inn på. Det tar også forbehold om at kapitalinnhentingen ikke vil finne sted. Sparebank 1 Markets og Pareto Securities er her engasjert som rådgivere."

https://e24.no/boers-og-finans/i/abn9X4/norse-atlantic-vurderer-aa-hente-500-millioner
Redigert 01.11.2023 kl 00:37 Du må logge inn for å svare
Realisten2
01.11.2023 kl 19:56 2392

Sterk reaksjon i dag på mulig emisjon i dag, men en glimrende anleding til å gå inn igjen.
Tenker at en mulig emisjon ikke kan rabatteres til det nivå vi ser i dag og at en emisjonskurs vil settes over dagen kurs. Videre tror jeg en emisjon som evt slipper en strategisk partner inn (et annet flyselskap) ikke kan rabatteres ut fra kurs de siste ukene, men at kurs må settes noe høyere. Om det så skulle bli en emisjonskurs lavere enn kurs de siste dager, så må Norse tilby en reperasjonsemisjon til de som har aksjer på den dag en emisjon vedtas. Per i dag er ikke emisjonen vedtatt, og jeg tenker dette er en gylden mulighet.... Jeg ser en oppside fra dagens kurs uavhengig av om emisjon ikke blir aktuelt, eller om den vedtas.

Basert på dette tok jeg en liten post i dag.
auxe
01.11.2023 kl 19:59 2425

Holde seg unna her til Våren kommer
Realisten2
02.11.2023 kl 07:48 2251

Uenig her. Den strategiske gjennomgangen kan føre til salg, sammenslåing el. ila noen måneder og før neste sesong. Noen vil ha tilgang til flyene og markedet. Her kommer der til å skje noe før jul ...
Bullen
02.11.2023 kl 11:18 2251

Det er klart at større aktører sikler på disse flyene. Bjørn Tore larsen sier jo det rett ut i media. Det mest nærliggende må jo være å kjøpe opp Norse nå.
Realisten2
02.11.2023 kl 12:06 2337

Jeg kjøpte litt mer i dag. At denne faller nå er en god mulighet. Enkelte småinvestorer selger trolig fordi Norwegian ikke er interessert det er forstålig da langdistanse ikke er et område de satser på. Jeg tenker at rådgivere er engasjert fordi BA, LH eller noen amerikanske som AA eller Delta vil ha volumet og kunne utnytte flyflåten. Eks BA vil være tjent med å få tak i de 5 som går av leie hos AirEuropa i 2024, samt at Norse kan ta volum på langdistanse for BA. Her skjer der noe før jul... tenker jeg kjøper litt mer ;-)
Bullen
02.11.2023 kl 13:28 2298

Pareto jobber nok som bare det med dette caset. Noe må komme ut av det ganske snart. Ikke bra hvis det drøyer for lenge. Når Norse først bringer emisjonen på banen, burde det meste vært klart nokså umiddelbart.
Single Malt
03.11.2023 kl 09:31 2090

Som normalt ved emisjoner i mange selskaper faller dem en periode til under emisjonspris, tipper det vill skje her og om en stund.