<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ikke la Black Friday bli blåmandag

Brudd på reglene for salgsmarkedsføring kan gi en bot på opptil 4 prosent av årlig omsetning eller 25 millioner kroner, påpeker advokatene Vilde Sinding Engan og Sarah Haugvad Andresen.

Publisert 12. nov. 2024
Lesetid: 3 minutter
Article lead
+ mer
lead
KRAV: Næringsdrivende som markedsfører en prisnedsettelse, må opplyse om varens laveste pris de siste 30 dagene før markedsføringen, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB
KRAV: Næringsdrivende som markedsfører en prisnedsettelse, må opplyse om varens laveste pris de siste 30 dagene før markedsføringen, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB

Gjestekommentar: Vilde Sinding Engan og Sarah Haugvad Andresen, advokater i Arntzen de Besche Advokatfirma

Med Black Friday rett rundt hjørnet, står bedrifter klare til å markedsføre årets beste tilbud, samtidig som Forbrukertilsynet vil følge nøye med på om reglene for salgsmarkedsføring blir fulgt. Black Friday gir Forbrukertilsynet mulighet til å synliggjøre regelverket og øke bevisstheten gjennom streng håndheving. Bedrifter som bryter reglene risikerer bøter og potensielt omdømmetap.

I år kan strengere regler bety enda høyere bøter for overtredelser
Vilde Sinding Engan. Foto: Arntzen de Besche
Sarah Haugvad Andresen. Foto: Arntzen de Besche

Reglene for salgsmarkedsføring rettet mot forbrukere ble skjerpet 1. oktober 2023, og legger blant annet strengere føringer for bruk av «førpris» og «kundeanmeldelser». Målet var å gi forbrukere et mer reelt bilde av faktisk prisfordel og kvalitet. Nyere undersøkelser fra Prisjakt og Opinion viser likevel svekket tillit til tilbudspriser blant norske forbrukere.

Etter ett år med veiledning om de nye reglene ser vi at det fortsatt er usikkerhet og manglende kunnskap blant mange aktører. Gjentatte eller alvorlige brudd kan gi en bot på opptil 4 prosent av årlig omsetning eller 25 millioner kroner.

Forbrukertilsynet har tidligere vist stor interesse for villedende markedsføring under Black Friday, og ila i 2022 BliVakker, Blush og Coverbrands overtredelsesgebyrer på til sammen 5,2 millioner kroner. I år kan strengere regler bety enda høyere bøter for overtredelser. Vi anbefaler derfor at virksomheter intensiverer arbeidet med å sikre overholdelse av reglene for salgsmarkedsføring før årets kommende salgskampanjer. Ledere i bedrifter som markedsfører salg inn mot Black Friday bør derfor stille noen kontrollspørsmål internt: Følger vi reglene? Har vi gode svar dersom Forbrukertilsynet banker på døren? Risikerer vi at noen av våre konkurrenter tipser Forbrukertilsynet om vår kampanje?

Næringsdrivende som markedsfører en prisnedsettelse, må opplyse om varens laveste pris de siste 30 dagene før markedsføringen.

Vårt inntrykk er at Forbrukertilsynet gjennom det siste året har justert sin tolkning av sentrale krav i det nye regelverket, noe som har skapt løpende behov for veiledning i bransjen.

Det er mange små nyanser næringsdrivende må være oppmerksomme på ved vurderingen av om en prisnedsettelse vil medføre krav til å opplyse om laveste pris de siste 30 dager. Det samme gjelder når tilbudspriser påvirker varens laveste pris, de etterfølgende 30 dagene. Det kan være vanskelig å ha kontroll på alle disse nyansene. Noen bedrifter har kanskje unngått salgskampanjer, i frykt for å bryte regelverket. Dette medfører i så fall en klar ulempe for forbrukerne.

Når næringsdrivende benytter kundeanmeldelser fra forbrukere i sin markedsføring, må de sikre at anmeldelsene er reelle, og det må tydelig fremgå om anmelderen faktisk har kjøpt varen. Bruk av falske omtaler eller manglende tydeliggjøring av at anmeldelser er kunstig rangert, er i strid med markedsføringsloven.

Flere virksomheter ser ut til å overse denne regelen, trolig fordi førprisreglene har fått mest oppmerksomhet. Er du leder i en bedrift som bruker kundeanmeldelser, bør du sjekke om «Fanny Beate (48)» faktisk finnes, og om hun egentlig er så strålende fornøyd som kundeanmeldelsen gir uttrykk for. Hvis ikke kan virksomheten risikere sanksjoner fra Forbrukertilsynet.

I kampens hete har mange glemt eller nedprioritert det generelle forbudet mot villedende markedsføring. Forbrukertilsynet signaliserer at dette vil være et prioritert område, spesielt i lys av økende oppmerksomhet om «grønnvasking» i markedsføring. Det nye grønnvaskingsdirektivet vil også styrke Forbrukertilsynets håndhevingsmuligheter.

De skjerpede reglene gjør at virksomheter må styrke arbeidet med å etterleve kravene til salgsmarkedsføring. De som tar regelverket på alvor, vil ikke bare unngå bøter, men også oppnå et konkurransefortrinn i markedet: Økt tillit hos kundene.

Vilde Sinding Engan

Sarah Haugvad Andresen

Advokater i Arntzen de Besche Advokatfirma

Handel
Jus

Informasjon om bruk av AI