Vil ta en del av voksende milliardmarked
Med ny administrerende direktør og flere kjente fjes på laget er det klart for internasjonal ekspansjon for CSI.
Nei, det er altså ikke snakk om den amerikanske TV-serien, men et norskutviklet medtech-selskap som nå tar steget ut i markedet. Care Safety Innovations (CSI) har utviklet en ny teknologi som skal gi tryggere og mer effektiv hjemmeomsorg. Hovedproduktet i satsingen, Vita Carer Companion (VCC), er en sky- og AI-basert digital plattform som helsepersonell kan bruke på mobile enheter ute i felt.
Med smartfunksjoner som sanntidskommunikasjon, GPS-sporing, AV-opptak og transkripsjon skal plattformen blant annet redusere den administrative byrden til helsepersonell og gi pårørende fullt innsyn i hva som foregår i pleieprosessen.
Teknologien lar pleiere fokusere mer på pasienten ved å automatisere oppgaver som ikke er direkte pasientrettet.Adm. dir. i CSI, Hans-Henrik Merckoll
– Teknologien lar pleiere fokusere mer på pasienten ved å automatisere oppgaver som ikke er direkte pasientrettet, sier CSIs administrerende direktør, Hans-Henrik Merckoll, som nylig forlot toppsjefstillingen i IBM Norge og nå leder satsingen.
Støtte i felt
Som et eksempel trekker Merckoll frem en pårørende til en dement mor som vil kunne få et enklere liv med denne teknologien.
– Hun trenger ikke lenger være fysisk til stede for å få informasjon om moren. Hun vil få sanntidsoppdateringer og rapporter umiddelbart digitalt, sier han.
Teknologien gir nemlig et innblikk i hva som skjer i pasientens hjem under et pleiebesøk.
– Pleieren kan benytte GDPR-regulert film- og lydopptak og motta støtte digitalt fra eksterne sykepleiere via video til å for eksempel stille en diagnose, sier Merckoll.
Alt som skjer under besøket registreres digitalt, og etterpå opprettes en besøksrapport ved hjelp av transkripsjon, noe som eliminerer behovet for manuell rapportskriving. Rapporten lastes så opp i skyløsningen, slik at også pårørende har tilgang.
Plattformen skal, ifølge Merckoll, møte de strenge regulatoriske kravene i både GDPR og Hipaa, som sikrer samsvar og datasikkerhet i Europa og USA.
Milliardmarked
CSI har identifisert betydelige markedsmuligheter i Storbritannia og USA, drevet av manuelle og tidkrevende arbeidsprosesser i hjemmeomsorgen, eldrebølgen, samt mangel på kvalifisert helsepersonell.
Og nå tas VCC ut i markedet, etter tre års utvikling av teknologien.
– Vi starter i Storbritannia, der markedet for hjemmeomsorg er privatisert. Det finnes rundt 11.000 selskaper som leverer omsorgstjenester til 1,5 millioner betalende pasienter i UK, og markedet har en verdi på 80 milliarder kroner, sier CSI-sjefen.
Selskapet forventer at de første betalende kundene i Storbritannia vil være på plass allerede i desember. Etter hvert er planen å ekspandere videre til USA.
Hver dag blir 10.000 amerikanere pensjonister, og 60–70 prosent av dem har pleiebehov.Adm. dir. Hans-Henrik Merckoll
– Hver dag blir 10.000 amerikanere pensjonister, og 60–70 prosent av dem har pleiebehov. Bare i Florida finnes det over 39.000 private hjemmeomsorgsselskaper. Vi sikter mot å gå inn i USA om ett til to år, sier Merckoll, som anslår at hjemmeomsorgsmarkedet i Storbritannia og USA samlet har en årlig verdi på over 1.500 milliarder kroner.
Microsoft og Holte på laget
CSI har fått en rekke norske IT- og helsetopper med på laget. Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund er styremedlem, mens Eilif Holte, som blant annet har bygget opp selskapet Holte Consulting, har kommet inn som hovedinvestor.
– Selskapet er hittil finansiert av investorer som har sett potensialet i markedet og muligheten for skalering. De har også ønsket å bidra til en kommersiell løsning på utfordringene som eldrebølgen gir, sier Merckoll.
I 2025 skal CSI hente 25–30 millioner kroner for å ta selskapet til neste nivå.
CSI har også samarbeidspartnere som Microsoft og Kyndryl. Microsoft Azure er valgt som skyplattform, mens det norske teknologiselskapet Brilliant har bistått med praktisk utvikling av teknologien.