<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsras etter feilslått pengejakt

Vow er i pengekrise og vil hente 150 millioner kroner, men investorene sier nei og aksjen gruses.

Publisert 29. aug.
Oppdatert 29. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 584 ord
Article lead
lead
HAR IKKE LANDET PENGEJAKT: Vow har sondert markedet, men har ikke fått inn sterkt tiltrengte penger. Her er konsernsjef Henrik Badin, til høyre i bildet, avbildet med Lars Ljøen i Carnival Cruises. Eivind Yggeseth
HAR IKKE LANDET PENGEJAKT: Vow har sondert markedet, men har ikke fått inn sterkt tiltrengte penger. Her er konsernsjef Henrik Badin, til høyre i bildet, avbildet med Lars Ljøen i Carnival Cruises. Eivind Yggeseth

Vow la frem tall for andre kvartal torsdag morgen, men oppmerksomheten fra investorene rettes mot en separat melding fra selskapet. Vow trenger nemlig påfyll av penger for ikke å havne i brudd med betingelsene i låneavtaler i tredje eller fjerde kvartal.

Bankene har gått med på visse lettelser på betingelsene, men disse krever at selskapet må skaffe 125 millioner kroner, og det er derfor satt igang en prosess for å hente 150 millioner. Det er gjort sonderinger i markedet med DNB Markets og Pareto Securities som rådgivere, men hittil har ikke Vow lykkes med å kapitalinnhentingen.

Laber interesse

Aksjekursen i Vow var ned 25 prosent torsdag ettermiddag.

– Det er stor grunn til å tro at man har forsøkt å gjennomføre en kapitalinnhenting før rapporten, sier analytiker Thomas Dowling Næss i SpareBank 1 Markets.

At emisjonen ikke ble gjennomført er enten fordi selskapet og tilretteleggere ikke er fornøyde med prisen investorer har forespeilet, eller så har ikke pengene vært mulig å hente, mener Næss.

– Vow har vært gjennom en tøff periode med tilbakefall på resultatsiden og selskapet er i en presset situasjon. Vi håper jo selvsagt at de lykkes med veien videre, men da trengs det mye ny frisk kapital, sier han.

Han mener også at Vow trenger mer penger enn 150 millioner kroner.

– Selv med det beløpet vil det være risiko for brudd med de nye betingelsene, sier han.

SKEPTISK TIL PENGESUM: Vow har forsøkt å hente 150 millioner kroner. Analytiker Thomas Dowling Næss mener det er for lite. Foto: Thomas Bjørnflaten

Dowling Næss får støtte av analytikerkollega Eva Viken Christensen i Clarksons.

– At selskapet har vært ute og gjort sonderinger i markedet uten å lykkes med å hente kapital, kan indikere lavere interesse fra investorer, enten på grunn av generell usikkerhet eller uenigheter knyttet til prising, sier hun.

Christensen tror det kan henge sammen med skepsis til den landbaserte virksomheten i Vow.

– Selv om den maritime delen av virksomheten fortsatt fremstår som svært attraktiv, antar vi at en del investorer forholder seg mer skeptiske til den industrielle delen av selskapet de får med på kjøpet, spesielt før de ser økt ordreinngang og positiv kontantstrøm, sier analytikeren.

Vow-sjef Henrik Badin har følgende kommentar.

– Noen tror vi ikke har lykkes med å hente kapital. Faktum er at det i praksis først nå har vært mulig for oss å starte dette arbeidet. Dagen i dag markerer en viktig milepæl. Den reviderte bankavtalen som vi kunne fortelle om i dag, er en av mange brikker som måtte på plass for å styrke balansen. Noe presounding med potensielle investorer har allerede funnet sted med utgangspunkt i denne. Dette arbeidet fortsetter. Vi regner med at de som er interessert, allerede har våre oppdaterte tall og detaljene i bankavtalen i sine regneark, sier han.

DEKKER VOW: Analytiker Eva Viken Christensen i Clarksons. Foto: Iván Kverme

Kunne klart seg uten ny kapital

Hun har en kjøpsanbefaling på Vow.

– De nye lånebetingelsene reflekterer i større grad fremtidsutsikter for selskapet på linje med våre estimater, og under disse mener vi de hadde unngått å være i brudd uten å hente ny egenkapital, sier Christensen.

Men det er en hake.

– Det ville sannsynligvis ført til at selskapet måtte operere «på kanten» i noen kvartaler fremover for å unngå brudd på lånebetingelsene. I tillegg til at det er et krav fra banken om å styrke egenkapitalen med 125 millioner kroner, gir dette også litt handlingsrom for eventuelle forsinkelser i kontrakter, som fortsatt representerer en risiko, særlig for industrisegmentet. Det er også fortsatt et stykke opp til målsatte marginer, sier hun.