<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elendig tidspunkt for Hegnar

Trygve Hegnar velger et elendig tidspunkt for skrinleggingen av sin batterifabrikk, hevder Arne Fredrik Lånke i Elinor Batteries.

Publisert 27. sep. 2024
Lesetid: 3 minutter
Article lead
+ mer
lead
PRISFALL OG LAV INNTJENING: Den lave prisen på batterier er etter alle solemerker midlertidig, skriver artikkelforfatteren. Her monteres et batteri i en elektrisk Mini ved BMWs fabrikk i Leipzig. Foto: Bloomberg
PRISFALL OG LAV INNTJENING: Den lave prisen på batterier er etter alle solemerker midlertidig, skriver artikkelforfatteren. Her monteres et batteri i en elektrisk Mini ved BMWs fabrikk i Leipzig. Foto: Bloomberg

Debattinnlegg: Arne Fredrik Lånke, adm. direktør i Elinor Batteries

Batterier er verdens raskest voksende energiteknologi. Den enkle årsaken til dette er at det er avgjørende å lykkes med energilagring hvis verden skal nå klimamålene. Dette er også bakgrunnen for at batterier og energilagring representerer det som kanskje er den største grønne forretningsmuligheten i dette tiåret for Norge og Norden.

Arne Fredrik Lånke. Foto: Elinor Batteries

Den siste tiden har man i Finansavisen omtalt svært lave priser i det globale batterimarkedet, og det vises til stor overkapasitet i kinesisk batteriproduksjon. Dette er blitt fremhevet som årsak til at batteriselskaper i Europa sliter, og brukt som argument for at det er fåfengt for norske selskaper å konkurrere.

Bildet er mer nyansert enn som så.

Overkapasiteten det snakkes om er hverken så stor som enkelte hevder, eller særlig relevant i det lange løp. Batteriene som det i dag produseres «for mye av» i Kina nå, er verken av en type eller kvalitet som Europa vil etterspørre i årene som kommer.

Jeg og mine kolleger har besøkt et stort antall gigafabrikker i Kina det siste året. Selv om Kina har flere av verdens ledende batteriselskaper og teknologer, er det slik at de fleste fabrikkene i hovedsak produserer for det kinesiske markedet, og batteriene fra de aller fleste vil ikke være aktuelle for de kundene vi i Elinor retter oss mot i fremtiden. 

I Kina er også mange varslede investeringer satt på vent grunnet de lave prisene, og mange fabrikker er ikke ferdigstilt. I tillegg har mange av anleggene kort forventet levetid, de er lite egnede for oppgradering og uten evne til å møte kommende krav til bærekraftig og miljøvennlig produksjon.

I det store, fremtidige bildet er også Kinas kapasitet sannsynligvis underordnet ettersom Europa har definert batteriindustrien som strategisk viktig og har en plan for å bli selvforsynt med batterier. 

Vi er ikke i tvil om at vi i Norge kan bygge verdens mest avanserte batterifabrikker i fremtiden

Den viktigste årsaken til de store utfordringene man har sett i Europa, er ikke overkapasitet og lav pris, men at selskapene gjennomgående har hatt for store forventninger til hvor raskt man kan utvikle egen, konkurransedyktig teknologi og produsere i enorm skala. I tillegg har noen kanskje vært uheldige med timingen. De europeiske reguleringene som skal sikre europeisk konkurranseevne har ennå ikke fått effekt. Ja, det har kostet for noen, men det må tas med i betraktningen at dette er en industri med enorme muligheter der den årlige etterspørselen innen få år vil være på flere tusen milliarder kroner.

NÆRMER SEG BYGGESTART Den planlagte fabrikken til Elinor Batteries i Orkland kommune. Illustrasjon: Elinor Batteries

Den lave prisen på batterier er etter alle solemerker midlertidig. Lavere priser øker etterspørselen, og markedet vokser mye raskere enn det ellers ville gjort. Dette er naturligvis til fordel for energiomstillingen, og vil bidra til at etterspørselen tar igjen tilbudet. Prisen vil normalisere seg, og når de europeiske reguleringene av markedet trer i kraft, vil man få bedre betalt for batterier produsert i Europa.

Det vil også være høyere betalingsvilje for batterier produsert med ren energi, det laveste miljøfotavtrykket og mer transparente verdikjeder.

Norden er da spesielt godt posisjonert. Vi har tilgang til viktige innsatsfaktorer som litium, jern, fosfat, kobber og aluminium. Vi har ren energi og en sterk tradisjon for innovasjon og bærekraft. Disse forholdene muliggjør etablering av hele verdikjeder og vesentlig lavere miljøpåvirkning.

Vi er ikke i tvil om at vi i Norge kan bygge verdens mest avanserte batterifabrikker i fremtiden. Norsk industri er dessuten blant verdens mest produktive, og vår industrielle konkurranseevne har ikke vært høyere på 20 år. Batteriproduksjon i Norden er en enestående mulighet til å lede an i det grønne skiftet og dra nytte av den største forretningsmuligheten i dette tiåret. Med utgangspunkt i de fortrinnene, midlene vi besitter og posisjonen vi har som energinasjonen Norge, fremstår ikke dette bare som en mulighet, men en plikt.

Arne Fredrik Lånke

Adm. direktør i Elinor Batteries