<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Søppel-Visma prises til 20 milliarder

– Oppkjøpet gjør selskapet til den ledende gjenvinningsaktøren i Europa, sier Hannah Gunvor Jacobsen, partner i Summa Equity og styremedlem i NG Group.

Publisert 29. nov.
Oppdatert 2. des.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 805 ord
Article lead
lead
VOKSER: – Nå har vi gjennomført et oppkjøp som gjør NG til den ledende gjenvinningsaktøren i Europa, sier Hannah Jacobsen, partner i Summa Equity. Bjørn Arve Ofstad er konsernsjef i NG Group. Foto: Eivind Yggeseth
VOKSER: – Nå har vi gjennomført et oppkjøp som gjør NG til den ledende gjenvinningsaktøren i Europa, sier Hannah Jacobsen, partner i Summa Equity. Bjørn Arve Ofstad er konsernsjef i NG Group. Foto: Eivind Yggeseth

– Avfall og gjenvinning er en bransje som avhenger av store volumer for å være lønnsom. Det at NG Group blir så stort, er en ekstremt viktig del av verdiskapingen vår, sier Hannah Gunvor Jacobsen, partner i Summa Equity og styremedlem i NG Group.

Dagens NG Group-konsern henter sitt navn fra Norsk Gjenvinning, som selskapet het i begynnelsen. I dag består konsernet av en hel portefølje av selskaper.

NG Group eies i sin tur av oppkjøpsfondet Summa Equity. I juli ble det kjent at NG Group kjøpte resirkulerings- og avfallshåndteringsdivisjonen av den finske energigiganten Fortum.

– Blir ledende aktør

Prislappen var rundt 800 millioner euro, tilsvarende 9 milliarder kroner.

– Nå har vi gjennomført et oppkjøp som gjør NG til den ledende gjenvinningsaktøren i Europa, og ikke minst i Norden. Det blir et selskap som omsetter for nærmere 15 milliarder kroner, og som har 3.500 ansatte i de ulike nordiske landene. Det er vi kjempefornøyd med, sier Jacobsen.

Fredag ble oppkjøpet ferdigstilt. Denne uken var Jacobsen og investeringsdirektør Silje Lambrechts fra eierfondet Summa Equity på NGs sorterings- og gjenvinningsanlegg på Brobekk i Oslo. Der møtte de konsernsjef i NG, Bjørn Arve Ofstad.

– Her kommer det inn mellom 600 og 800 lastebiler hver dag med avfall til gjenvinning. Dette er det største og mest moderne anlegget for resirkulering av papir i Europa, sier Lambrechts.

Under taket ligger det flere hauger med avfall, primært fra bedriftskunder. Avfallet er grovsortert før det kommer inn, så her finnes hauger for blant annet trevirke, papir og plast.

Inntektsmodellen i NG fungerer slik at selskapet får penger fra flere kilder. 

Den ene er fra kunder som ønsker å få håndtert avfall. Men NG har også en annen inntektsstrøm, som oppstår ved at avfall sorteres og selges. Ut fra anlegget i Oslo går digre paller med plastavfall, kartong og papir til industrikunder.

SER UTOVER: – Vi retter oss inn mot ytterligere ekspansjon i Europa, sier Bjørn Arve Ofstad, konsernsjef i NG Group. Hannah Jacobsen er partner i Summa Equity. Foto: Eivind Yggeseth

Prises til 20 milliarder

Summa Equity kom inn på eiersiden i 2018. Da skal transaksjonssummen ha vært 4,2 milliarder kroner.

For to år siden ble NG lagt over i et spesialfond i Summa-systemet.

– Høsten 2023 stengte vi et dedikert fond som heter Summa Circular, som kjøpte ut NG fra vårt første fond. Da hentet vi nærmere 10 milliarder totalt i egenkapital og gjeld. Det var for å finansiere den organiske veksten med investeringer, og for å kunne gjøre oppkjøp, sier Jacobsen.

– Nå har vi hentet en ny runde med både egenkapital og gjeld for å kunne finansiere kjøpet av Fortum Recycling & Waste. Det er en stor og viktig investering for oss. Kombinert med NG er 20 milliarder kroner investert i den kombinerte enheten. Det tilsvarer både egenkapital og gjeld, sier Jacobsen.

NG Group leverte et resultat før skatt på 147 millioner kroner i fjor.

– SKAPER VERDIER: – NG har allerede hatt flere eiere og skapt gode verdier i flere omganger, sier investeringsdirektør Silje Lambrechts. Hannah Jacobsen (t.v.) er partner i Summa Equity. Foto: Eivind Yggeseth

– Milliardindustri

– Den sirkulære revolusjonen er en milliardindustri som bare venter på å bli oppdaget, sier Reynir Indahl, gründer og ledende partner i Summa Equity.

Også tidligere har han tilkjennegjort sitt spesielt nære forhold til selskapet.

– Norsk Gjenvinning kan bli vårt Visma, erklærte Indahl i 2021, og sammenlignet avfallsselskapet med programvarekonsernet som prises til 215 milliarder kroner.

– Det er vel tredje gang Reynir kjøper oss nå, sier konsernsjef Bjørn Arve Ofstad.

Indahl kjøpte NG, som den gang het Norsk Gjenvinning, første gang da han jobbet i oppkjøpsfondet Altor. Etter oppstarten av Summa Equity, kjøpte Indahl selskapet fra Altor.

Og i forbindelse med overgang til nytt fond, kan man si at selskapet blir solgt på ny.

– NG er ikke lenger bare Norsk Gjenvinning. Nå driver vi med nordisk gjenvinning, og vi retter oss inn mot ytterligere ekspansjon i Europa. Vi ser veldig store muligheter for å øke graden av gjenvinning, men da trengs det skalafordeler, sier Ofstad.

Ofstad startet i selskapet i 2013, og fortsetter i stillingen også etter at Fortum Recycling & Waste kommer inn.

SAMMENLIGNER MED VISMA: Reynir Indahl i Summa Equity. Foto: Anders Horntvedt

– Har femårsperspektiv

– Hvor lenge skal dere eie NG?

– Vi har i utgangspunktet et femårsperspektiv på det nye fondet vi har satt opp. Så vi får snakkes når vi nærmer oss enden på det, svarer Jacobsen.

Hun synes parallellen med Visma er god.

– NG har allerede hatt flere eiere og skapt gode verdier i flere omganger. Det andre handler om det store konsolideringspotensialet innenfor sirkulærøkonomien, som gir rom for høy organisk vekst. Videre er NG en nisjespiller samtidig som man dekker hele verdikjeden. Det fjerde gjelder oppkjøpene. Visma har kjøpt mye, og det har også NG, sier Lambrechts.

TRAVELT: Mellom 600 og 800 biler kommer daglig til NGs anlegg på Brobekk i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth