Høyesterett var derfor også uenig med lagmannsretten i at tidshorisonten på arbeidene kunne vektlegges i så stor grad som underinstansen hadde gjort. Førstvoterende tydeliggjør at
«Å tilkjenne eit vederlag for den reduserte omsetnadsverdien vil etter mitt syn vera ei omgåing av lovgjevarstandpunktet om at redusert bruksnyting ikkje har skadebotrettsleg vern.»
Høyesterett mente at et slikt, eventuelt erstatningsbetingende tap, kun oppstår dersom eiendommen blir solgt med et beviselig tap, eller en verdireduksjon blir realisert på annen måte i løpet av anleggsperioden.
Dersom eieren blir sittende med eiendommen til ulempene er borte, vil imidlertid formuesstillingen være den samme som før ulempene oppsto – selv om det er enighet om at verdien nok vil variere i anleggsperioden.
En midlertidig «innlåsningseffekt» for naboene
Det kan stilles spørsmål ved om Høyesteretts vurdering i realiteten innebærer en «innlåsningseffekt» for naboene, og om resultatet fra Høyesterett kan anses rimelig.
Lagmannsretten vektla nettopp dette – da eiendommene ble ansett å «nærmest må anses som umulige å realisere uten betydelige tap» gjennom hele anleggsperioden. Det er også et poeng i saken at et fall i markedsverdien vil få betydning også ved en eventuell belåning av boligene før E18-utbyggingen er ferdig.
Lagmannsretten vektlagt videre at for enkelte vil tidsperioden på åtte år inkluderestore deler av en barndom, eller en alderdom, og dermed ikke vil oppleves som «midlertidig». Avhengig av livssituasjon kan selvsagt en periode på åtte år utgjøre en stor del av forventet botid i en bolig.
Så lenge verdireduksjonen ikke er realisert, for eksempel ved salg, var det etter Høyesteretts vurdering likevel snakk om en forbigående redusert bruksutnyttelse, som lovgiver bevisst har valgt at ikke gir krav på erstatning.
Oppsummering
Høyesterett opphevet ved sin vurdering overskjønnet fra lagmannsretten, og sendte saken tilbake til lagmannsretten for ny behandling.
På tross av den langvarige byggeperioden, og de uomstridte ulempene dette medfører for naboer, viser saken at selv langvarige anleggsprosjekter som innebærer et fall i omsetningsverdi, ikke nødvendigvis påfører et erstatningsberettiget tap. Dette med mindre verdireduksjonen realiseres, og medfører en permanent lavere formuesstilling.
En tenkt rettstilstand hvor midlertidige ulemper skulle gitt rett til erstatning, kan også tenkes å by på en rekke utfordringer for kommende prosjekter – blant annet ved skjønnsmessige vurderinger knyttet til hvor langvarig en «midlertidig ulempe» må være for at den skal kunne kategoriseres som «varig».
Med mindre politikerne vedtar en endring, så tilsier rettstilstanden at forbigående redusert bruksutnyttelse på grunn av støy fra anleggsprosjekter – ikke gir rett til erstatning.