
Gjenerobret IR-tronen
Storebrand går rett til topps i Norgesmesterskapet i Investor Relations (IR) etter å ha vært ute i karantene i to år som følge av tidligere suksesser. Mens Crayon må tåle en liten smekk.
Det tradisjonsrike selskapet med røtter helt tilbake til 1767, som i dag tilbyr tjenester innen bank, forsikring, sparing og pensjon, vant Åpen klasse og har dermed til sammen vunnet fem Stockman-priser.
– Dette er en anerkjennelse som vi setter høyt og en pris som henger høyt i vårt miljø. Når vi får en slik pris, betyr det at mange av våre investor-“kunder” har ment at vi gjør en god jobb, og det synes vi er veldig hyggelig å høre, sier Lars Løddesøl, CFO i Storebrand.
Dette er en anerkjennelse som vi setter høyt og en pris som henger høyt innenfor vårt miljø.Lars Løddesøl, CFO i Storebrand
– Ble dere overrasket?
– Vi legger mye vekt på å ha en god IR-funksjon og jobber mye både med innhold, tilgjengelighet og måten vi kommuniserer på. Målet er jo å kunne kvalifisere oss for denne type priser. Vi har vært ute i “karantene” i to år etter at vi fikk prisen for tre år siden. Det er veldig sjelden at noen får prisen i det første året de kan få den, så det var overraskende, men vi jobber som sagt hardt for å være kvalifisert.
– Skal dette feires på noen måte?
– Dette må markeres, men vi har ikke for vane å ha store feiringer i Storebrand, men en klapp på skulderen til de som er involvert er naturlig, sier Løddesøl.
Dette er Stockman-prisen
Forening for finansfag, Norge (FFN), tidligere Finansanalytikerforeningen, har siden 1988 delt ut Stockman-prisen til det børsnoterte selskap i Norge som er best til å informere løpende om sin virksomhet overfor finansmiljø og aksjonærer, og som basert på finansanalytiske prinsipper anses for å ha utgitt de beste års- og delårsrapporter.
Stockman-prisen deles ut i to hovedklasser, der den “åpne” klassen omfatter alle børsnoterte selskaper, mens klassen for mindre og mellomstore selskaper – som omfatter alle utenom de 30 største på børsen – skal favne alle dem som ikke alltid er gjenstand for det store investorpublikums oppmerksomhet. I tillegg kommer prisen for beste IR-team. Prisvinnere de siste to år unntas fra årets avstemming.
En ekstra grunn til å glede seg over prisen er, ifølge finansdirektøren, at Storebrand egentlig bare har halvannen stilling som jobber fulltid med IR.
– Men rundt vår lille IR-avdelingen bidrar veldig mange personer, forklarer Løddesøl. Han lister opp konsernsjef Odd Arild Grefstad, IR-sjef Johannes Narum og Kjetil R. Krøkje, sjef for forretningsområdet Finance, Strategy and M&A, samt ham selv som finansdirektør og hele regnskapsavdelingen og alle medarbeiderne som bidrar til å lage årsrapporten. – Dette er et utpreget lagarbeid, konkluderer han.
Markedet bestemmer
Det er markedsaktørene, dvs. meglerhus og forvaltere, som kårer vinnerne av Stockman-prisen, og Storebrand dro i land seieren i Åpen klasse som følge av høy score på følgende evalueringskriterier: “Åpen, troverdig og konsistent informasjon til alle markedsaktører”, “tilgjengelighet på nøkkelpersonell”, “tydelig og langsiktig strategi og rapportering” samt “miljø- og delårsrapportering og selskapspresentasjoner.” I finalerunden konkurrerte vinneren med selskapene Mowi, Kongsberg Gruppen og Norsk Hydro.

Ifølge leder for Stockman-juryen, Ann Kristin Brautaset, og Jannicke Rustad-Nilssen, lederen for Forening for finansfag Norge (FFN), som tidligere het Norske Finansanalytikeres Forening, øker oppslutningen om kåringen blant medlemmene av FFN.
– Vi registrerer at det er blitt økt oppslutning fra markedet, både i nominasjonsrunden og avstemningen på finalekandidater i andre runde. Det kan det være flere grunner til, mener de to.
– Én årsak kan være at det de siste årene er blitt flere investormiljøer som for eksempel Family Offices, med aktive mandater i tillegg til en økt profesjonalisering av forvalterbransjen. De ser at god investorkommunikasjon henger sammen med god verdiutvikling, og derfor ønsker de å påvirke. Bedre oppslutning og engasjement er vinn/vinn for alle markedsaktører, sier Brautaset.
Jurylederen understreker også at formålet med Stockman-prisen er å stimulere til best mulig investorkommunikasjon. Det gir god verdiskapning og god aksjeavkastning over tid, mener hun.

– Alle vinnerne i årets Stockman har høyere total avkastning enn Hovedindeksen på Oslo Børs både i et femårs og et tiårs perspektiv. For å lykkes kreves godt arbeid i selskapet; både i styret, ledelse og IR-funksjon, sier Brautaset, som til daglig er nestleder i aksjeavdelingen i Folketrygdfondet, som totalt har 350 milliarder kroner under forvaltning.
Alle vinnerne i årets Stockman har høyere total avkastning enn Hovedindeksen på Oslo Børs både i et femårs og et tiårs perspektiv.Ann Kristin Brautaset, leder for Stockman-juryen
Veidekke til topps
I klassen for mindre og mellomstore selskaper, dvs. alle selskaper utenom de 30 største, er entreprenørbedriften Veidekke kåret til årets vinner. Det er fjerde gang selskapet vinner denne klassen. I finalerunden utkonkurrerte Veidekke både Europris, KID, Kitron og Norwegian.
– IR-arbeidet trekker på mange miljøer i Veidekke, og det er veldig hyggelig med denne anerkjennelsen på godt utført jobb, sier Jørgen Wiese Porsmyr, konserndirektør og CFO.
Veidekke har om lag 500 byggeprosjekter på kryss og tvers av hele Skandinavia og må derfor møte de fleste hendelser som disse økonomiene og samfunnene treffes av.

– På IR-feltet betyr dette at vi dekker bredt og prøver å forklare effektene av disse hendelsene så godt som mulig i ord og tall, sier CFOen.
På IR-feltet betyr dette at vi dekker bredt og prøver å forklare effektene av disse hendelsene så godt som mulig i ord og tall.Jørgen Wiese Porsmyr, CFO Veidekke
Etter salget av Veidekke Eiendom i 2020, som innbragte rundt ni milliarder kroner, har Veidekkes kommunikasjon med investormiljøene endret seg noe.
– Vi er nå en fokusert og kapitaleffektiv entreprenør med tydelige ambisjoner om forbedring av resultatmarginen og å utvikle virksomheten med finansiell disiplin. Vi fortsetter dette arbeidet, og skal gjøre vårt for å ha god dialog med eiermiljøene om det, avslutter Wiese Porsmyr.
I foregående år var i hvert fall investorkundene fornøyd og selskapet får ros på følgende evalueringskriterier: “Åpen, troverdig og konsistent informasjon til alle markedsaktører”, “finansielle mål og utbyttepolitikk”, “Tydelig og langsiktig strategi, markedsinformasjon og industriutvikling” samt “årsregnskap, noter, styrets beretning samt segmentinformasjon i års- og delårsrapporter”.
Møtte alle analytikerne
En av gullgrossistene i Stockman-sammenheng, Norsk Hydro, vinner i år klassen for beste IR Team. Dermed får selskapets nye IR-sjef, Martine Rambøl Hagen, en flying start etter bare halvannet år i jobben. Det er åtte år siden selskapet sist vant noen klasse i det uoffisielle Norgesmesterskapet i Investor Relations.
– Ja, det kan man si. Det har vært en bratt kurve, smiler Rambøl Hagen som totalt har vært ni år i Hydro. Hun kom fra stillinger i Aluminium Metal, som leder for Performance and Controlling, og som kontroller og analytiker innen finans og teknologi.

– Johan H. Andresen tar med seg alle 70 Ferd-ansatte på fem dagers safari til Kenya, hvilken påskjønnelse får dine IR-medarbeidere etter å ha vunnet Stockman?
– He he. Det blir nok ikke safari på oss, selv om vi gjerne skulle gjort det, men vi må helt klart feire! Det er ikke bare jeg som er ny, vi har også bygget et nytt team, og de har stått på skikkelig for å få opp IR-funksjonen. Dette er en skikkelig motivasjonsboost som vi tar med oss inn i kvartalsprosessen og kapitalsmarkedsdagen som er like om hjørnet.
– Noe nytt som har preget IR-arbeidet deres i året som gikk?
– Overordnet ligger fundamentet i at man jobber jevnt og trutt. Men jeg skal være ærlig og si at vi har prøvd å se på dette arbeidet med nye, friske øyne. Noe av det første vi gjorde var at vi tok en skikkelig runde og møtte alle analytikerne som dekker aksjen vår i London og i Oslo, hvor vi ba om tilbakemeldinger for å identifisere hvor vi kunne forbedre oss. Derfor har vi kunnet gå strukturert i gang med å forbedre svake områder, forklarer IR-sjefen.
Jeg skal være ærlig og si at vi har prøvd å se på dette arbeidet med nye, friske øyne.Martine Rambøl Hagen, IR-sjef Norsk Hydro
Analytikerkorpset må ha likt forbedringsarbeidet. For i tilbakemeldingene scorer Hydro på “kunnskapsrikt team som responderer raskt og gir gode innspill” samt “bidrar til tydelig kommunikasjon av selskapets strategi og kapitalallokering”, for å nevne noe av rosen.
Får smekk
Hvert år deler Stockman-juryen ut et forbedringsbrev til et selskap som utmerker seg på negativt vis. I år er det ledelsen og styret i IT-selskapet Crayon som mottar dette brevet med punkter som ønskes gjort bedre. Markedsaktørene ønsker seg “mer åpen, troverdig og konsistent informasjon”, “bedre rapportering og mer utfyllende noter” og “åpen mikrofon ved kvartalsrapportering”.
– Dette inspirerer oss til å bli bedre og vi er allerede godt i gang med flere av de initiativene som det henvises til, sier Kjell Arne Hansen, Head of Investor Relations i Crayon, og legger til:
– Det siste året har styret og ledelsen prioritert lønnsom internasjonal vekst, men ikke minst jobbet knallhardt for å styrke arbeidskapitalen. Vi har levert en positiv utvikling på alle områder, og aksjekursene har dessuten doblet seg det siste året, noe vi vet markedet setter pris på.